Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megállt a Fidesz növekedése, a Jobbik eróziója tartóssá vált

Az év végére befagytak a pártok, megállt a folyamatos változás. Mutatjuk.

Nagyon úgy tűnik, hogy az év végének eseményei semmiféle hatással nem voltak a pártok támogatottságára. A közvélemény-kutatást a Publicus intézet végezte még december elején, tehát a legújabb események hatásai még nem jelentkeznek az adatokban.

Szerintünk annyi történt, hogy az év végére az emberek érdeklődése elfordult a politikától, ezért van, hogy szinte pontosan ugyanaz az eredmény született, mint egy hónappal korábban. Persze, úgy is lehet értékelni az eredményeket, hogy megálltak a változások, közte a Fidesz erősödése és a Jobbik népszerűségének csökkenése. De úgy véljük, erre csak a jövő év első hónapjai adnak bizonyosságot.

Forrás: Publicus

A mérés alapján a Fidesz a teljes lakosság körében éppúgy 25 százalékon van, mint november elején. A Jobbik 12, az MSZP 10 százalékon áll, a DK négyen és az Együtt három százalékon. Mindehhez 44 százaléknyi bizonytalan tartozik.

Ha az elmúlt hónapok változásit nézzük, érhetőbb a dolog. A Fidesz a tavaszi zuhanása után júniusban, 21 százalékról kezdett el erősödni, és ez minden hónapban újabb százalékpontokat hozott a kormánypártnak, egészen eddig. Az erősödés 25 százalékig tartott, és ezt tartja a Fidesz november eleje óta. A Publicus elemzése szerint ezzel a párt a választások után elveszített szavazóinak egyharmadát szerezte vissza, és az elmúlt hónapban nem sikerült tovább erősödnie. Ráadásul támogatóik aktivitás is csökkent, most a Fidesz-szimpatizánsok 69 százaléka menne el szavazni.

Forrás: Publicus

A Jobbik épp ellenkező helyzetben van. Júniusi 14 százalékukról először 13, majd 12 százalékra küzdötték le magukat, ezzel a választások óta 300 ezer támogatójukat veszítették el, de zuhanásuk megállt a 12 százalékon. Az ő szavazóik a legpasszívabbak, jelenleg 60 százalékuk menne el voksolni.

Az MSZP stagnál, folyamatosan 10 százalék körül van, a novemberi 11 százalékukból egy százalékpontot veszítettek. Savazóik viszont a legaktívabbak, támogatóik 78 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a szavazás.

A többi párt támogatottsága sem változott érdemben. A DK négy, az LMP három százalékon áll, a többiek nem érték el az egy százalékot.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2015. december 2-5 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra