Olvasóink kétharmada szerint rosszabb lett a szombathelyi közvilágítás az 1,14 milliárdos felújítás után

Két éve cserélték ki a köztéri lámpákat Szombathelyen, mostanra az is kiderült, hogy pénzügyileg mennyire előnyös a megállapodás.

Egy héttel ezelőtt írtunk arról, Jobb vagy rosszabb lett a közvilágítás Szombathelyen? Szavazzon! 2021. October 04. 19:56 hogy a szombathelyi közgyűlés szeptemberi ülésén tárgyaltak a város közvilágításának két évvel ezelőtti felújításának tapasztalatairól.

Az új közvilágítás Oladon.
Nagy Jácint

Az ülésen némi vita is volt, és az is szóba került, hogy hiába kedvezőek a pénzügyi adatok, a közvilágítás sokkal rosszabb minőségű most, mint amilyen a felújítás előtt volt.

Mivel ebben a kérésben a szombathelyi lakosság véleményét tartjuk a leghitelesebbnek, indítottunk egy szavazást, ahol annyit kérdeztük, jobb vagy rosszabb lett-e a közvilágítás, vagy esetleg maradt olyan, mint volt.

A szavazás lezárult, az eredményből pedig világosan látszik, hogy olvasóink kétharmada, 68 százalék szerint rosszabb lett a világítás a városban.

14 százalék érzi úgy, hogy jobb az új világítás, 17 százalék nem tapasztalt különösebb változást.

Pénzügyileg valószínűleg megáll a lábán a konstrukció

A beszámoló szerint egyébként a felújítás 1 milliárd 140 millió forintba került, ennyi a lízingdíj, amit 11 év alatt kell visszafizetni, a kamat 1 havi BUBOR + 1,85 százalék.

A felújítás előtt, 2018-ban a közvilágításra a beruházással érintett területen 248 millió forintot fizetett ki a város (havi 20,7 millió forint). 2019-ben volt a felújítás, az új rendszer 2020-ban működött egész évben. 2020-ban 92 millió forintot (havi 7,7 millió) kellett fizetni.

Az új közvilágítás A Paragvári utcában.
Nagy Jácint

A két évet összevetve megállapítható, hogy az energiadíjon 156 millió forint nagyságrendű megtakarítás keletkezett.

2020-ban az áramszámlában megtakarított összeg 6 millió forint híján képes volt finanszírozni a lízing költségeit. Tehát a megtakarításhoz 6 milliót kellett hozzátennie a városnak, hogy ki tudja fizetni a közvilágításra felhasznált energia árát.

Az anyag megállapítja, hogy a közvilágítás korszerűsítésével elért megtakarítások képesek lehetnek finanszírozni a lízing költségeit a futamidő végéig is, azaz 2031-ig.

A felújítás tehát pénzügyileg megáll a lábán, a szombathelyiek döntő többsége viszont elégedetlen az új közvilágítással.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet