Jobb vagy rosszabb lett a közvilágítás Szombathelyen? Szavazzon!

A városi közgyűlésben a pártállás alapján ítélték meg, hogy világos van ott, ahol kell.

A múlt csütörtöki közgyűlésen vitája volt Illés Károly frakcióvezetőnek (Fidesz) és Nemény András polgármesternek (Éljen Szombathely). Illés azt mondta, sokkal jobb lett a világítás, mert komoly megtakarítást jelent pénzben és energiában is. Nemény András pedig arról beszélt, hogy drágább és a minősége is gyengébb. A polgármester javasolta, hogy Illés járja körbe a várost sötétedés után.

A közművilágítás felújítása komoly vitákat okozott az előző városvezetés alatt. Nem sokkal korábban robban ki ugyanis az Elios-botrány Közpénzből fizetik ki az Elios lámpafelújításait, csak ne vizsgálódjon az EU csalásellenes hivatala 2019. February 13. 19:53 , ami azért ütött olyan nagyot, mert Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István is érintett volt az ügyben.

Az új közvilágítás Oladon
Nagy Jácint

Ennek lényege az volt, hogy a cég több város közvilágításának felújítását is vállalta. Az új világítóeszközöket lízingbe adták az önkormányzatoknak, azzal, hogy az energia-megtakarításból fizetni tudják a lízindíjat.

Aztán kiderült, hogy a felújítás több helyen is sokkal drágább lett Elios-ügy: mintegy százmillióval lett drágább a közvilágítás korszerűsítése Sárváron? 2018. February 28. 19:08 az ígértnél, és a minőségére is sok panasz volt, egyszerűen nem adott annyi fényt, mint az előző rendszer.

Szombathelyen is az Elios jelentkezett először a közvilágítás felújítására, de végül az ő korábbi üzleti partnerük, a RONEKO Kft. kapta meg a munkát.

A Minerva lakóparkben
Nagy Jácint

Ezért volt az ellenzéki tiltakozás, és ezért értékelik politikai alapon az elvégzett munkát.

A közgyűlési anyagból kiderült, hogy a felújítás 1 milliárd 140 millió forintba került, ennyi a lízingdíj, amit 11 év alatt kell visszafizetni, a kamat 1 havi BUBOR + 1,85 százalék.

A beszámoló szerint 2018-ban a közvilágításra a beruházással érintett területen 248 millió forintot fizetett ki a város (havi 20,7 millió forint). 2019-ben volt a felújítás, az új rendszer 2020-ban működött egész évben. 2020-ban 92 millió forintot (havi 7,7 millió) kellett fizetni.

A két évet összevetve megállapítható, hogy az energiadíjon 156 millió Ft nagyságrendű megtakarítás keletkezett.

2020-ban az áramszámlában megtakarított összeg 6 millió forint híján képes volt finanszírozni a lízing költségeit. Tehát a megtakarításhoz 6 milliót kellett hozzátennie a városnak, hogy ki tudja fizetni a közvilágításra felhasznált energia árát.

Az anyag megállapítja, hogy a közvilágítás korszerűsítésével elért megtakarítások képesek lehetnek finanszírozni a lízing költségeit a futamidő végéig is, azaz 2031-ig.

Az új közvilágítás megítélésének viszont csak egy része a pénzügyi kalkuláció. Azt is fontos, hogy milyen minőségű világítást nyújtanak az új berendezések. És mivel ezt mi nem tudjuk megítélni, arra kérjük olvasóinkat, szavazzanak:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech