Már Magyarországon van a halálos fertőzést terjesztő kullancs

A Margitszigeten is találtak olyan kullancsfajt, amely a rendkívül veszélyes krími-kongói vérzéses láz vírusát terjeszti.

Megjelent hazánkban is az a kullancsfaj, amely a rendkívül veszélyes krími-kongói vérzéses láz vírusát terjeszti - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője.

A WHO listáján potenciális világjárványként azonosítják a krími-kongói vérzéses lázat. A kutatók az 1960-as években találkoztak ezzel a megbetegedéssel Krímben és hasonlóval Kongóban. Egy ideig külön kezelték a kettőt, és a 90-es években derült ki, hogy ugyanazon kórokozóról van szó.

A betegség magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással indul, a későbbi fázisban bőrvérzést, a kapilláris erek szétesését okozhatja. A halálozási aránya rendkívül magas, 30 százalék. Fertőzött kullancs csípése útján terjed.

A virológus elmondta, hogy a járvány kialakulásának három fázisa van.

 • Az első fázisban csak az állatok fertőződnek meg.
 • A második lesz az, amikor humán megbetegedések is előfordulnak, de csak kis területeken, közösségekben jellemzőek, és egy idő után eltűnnek. Úgy működnek, mint egy vulkán, ami gázokat, gőzöket bocsát ki, akár kisebb földrengéseket is okozhat, de nem tör ki. Példának hozta fel a virológus az ebolát.
 • A harmadik fázis, amikor egy vagy több faktor egyben állása miatt kitör a kiindulási pontjáról, és elindul a világ körül.
 • A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy ez a betegség emberről emberre is terjed.

  dr. Kapiller Zoltán István, kullancsfertőzésekre szakosodott állatorvos, a Blikknek elmondta, mielőbb átfogó országos szűrővizsgálatot és nyilvántartást kell létrehozni az esetleges fertőzések felderítésére.

  „Ha fertőzött állat csípi meg az embert, akkor néhány óra alatt képes átadni nyálával a vírust. Ezért fontos, hogy a szabadban dolgozó emberek, kirándulók, természetjárók lehetőség szerint 1,5 óránként vizsgálják át a testüket, s ha kullancsot találnak, akkor kullancseltávolító kanállal vegyék ki az apró vérszívót” – tette hozzá az állatorvos.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód