Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyarok többsége leginkább Oroszországtól fél és bízik az Európai Unióban

Másfélszer többen örültek volna Hilary Clinton győzelmének, mint Donald Trumpénak. Angela Merkellel is bizalmatlanok vagyunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A megkérdezettek leginkább Barack Obama, leköszönő USA elnökben bíznak (55 százalék), míg legkevésbé Donald Trump megválaszott elnökben (21 százalék) - derül ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Vasárnapi Hírek kérésére végzett.

Putyin és Merkel elveszítette a bizalmat

Vlagyimir Putyin orosz elnökben, és Angela Merkel német kancellárban már nem bízik a válaszadók többsége (47 és 61 százalék), az Európai Unióban viszont többen bíznak, mint akik nem (46 százalék, 44 ellenében).

Forrás: pu

A válaszok tükrözik a pártszimpátiát, Barack Obamába, az EU-ba és Angela Merkelbe leginkább az MSZP szavazók helyezik bizalmukat (65, 73 és 47 százalék), míg a Fidesz és a Jobbik szavazók Putyinba (45 és 54 százalék), a Fidesz szavazók pedig Trumpba (36 százalék). Barack Obamában legkevésbé a Fidesz és Jobbik szavazók bíznak (30, és 25 százalék), csak úgy, mint az EU-ban (57 és 54 százalék) és Angela Merkelben (76 és 73 százalék). Putyinban viszont az MSZP szavazók és a bizonytalanok nem bíznak (53 és 49 százalék), illetve Donald Trumpban sem (66 és 46 százalék).

Az Európai Unió a természetes szövetségesünk

A válaszadók több mint fele (53 százalék) az EU-t tekinti hazánk természetes szövetségesének, ám minden hetedik válaszadó (14 százalék) szerint a

saját utunkat

kellene járnunk. Minden tizedik megkérdezett (11 százalék) úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz kellene elsősorban közelednünk.

Forrás: pu

Az egyes társadalmi csoportok ebben a kérdésben is eltérően gondolkodnak. Ez EU-t leginkább az MSZP szavazók, a diplomások és a budapestiek választanák szövetségesnek (66, 64 és 65 százalék), és a Jobbik szavazók, valamint a szakmunkás végzettséggel rendelkezők legkevésbé (41 és 46 százalék). Oroszországhoz leginkább a Jobbik szavazók és a középkorúak közelednének (18 és 18 százalék), míg a 60 felettiek legkevésbé, csupán 3 százaléknyian.

Az oroszoktól félünk, az amerikaiaktól nem igazán

A megkérdezettek többsége nem tart attól, hogy bármelyik külső szereplő veszélyt jelentene Magyarország számára. Azonban a legtöbb megkérdezett szerint hazánkra Oroszország jelent leginkább veszélyt (32 százalék), míg legkevésbé az Egyesült Államok (18 százalék).

Forrás: pu

Az MSZP szavazók körében többségben vannak azok akik szerint Oroszország veszélyt jelent (49 százalék 43 ellenében), míg a Fidesz szavazók majd' háromnegyede (70 százalék) szerint a

magyar út

az üdvözítő. A Fidesz és a Jobbik szavazók azok, akik körében a legtöbben gondolják azt, hogy az EU veszélyt jelent (33 és 27 százalék), miközben az USA megítélése ebben a kérdésben lényegében minden társadalmi csoportban megegyezik.

Trump győzelmének csak a fideszesek örülnek

Bár összességében ugyanannyian gondolják hazánk számára előnyösnek azt, hogy Donald Trump lett az USA elnöke, mint ahányan Hillary Clinton győzelmét gondolták volna (30 és 31 százalék), ebben a kérdésben komoly törésvonal van az egyes pártok szavazói körében.

Forrás: pu

Míg a Fidesz szavazók több mint fele (53 százalék) szerint előnyös Trump győzelme, és csupán 18 százalék szerint lett volna előnyösebb, ha Clinton nyeri az USA választást, addig az MSZP szavazók kétharmada (68 százalék) Hillary Clinton győzelmét tekintette volna előnyösebbnek, és csupán 7 százalékuk Trumpot. A Jobbik szavazók egyharmada (36 százalék) is Clinton győzelmét látta volna előnyösebbek és csupán negyedük (24 százalék) Trumpét.

Másfélszer többen örültek volna Clintonnak

Ugyanakkor másfélszer többen nem örülnek Trump győzelmének, mint ahányan örülnek neki (36 százalék 24 ellenében). Egyedül a Fidesz szavazók körében vannak többségben azok, akik örülnek Trump győzelmének (43 százalék, 20 ellenében), míg minden más társadalmi csoportban inkább nem - legkevésbé az MSZP szavazók (69 százalék).

Forrás: pu

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2016. november 11-15 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1100 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra