Érvénytelen a népszavazás, országosan 39,72 százalék a részvétel

Orbán átütő sikerről beszél és alkotmányt módosít.

22:20 Így szavaztak a szombathelyiek

Szombathelyen a 61 122 választópolgárból 47,29 százalék, azaz 28 907 ment el szavazni. 7,35 százalék, vagyis 2123 szavazó adott le érvénytelen szavazatot. Nemmel 26 225-en (98,07 százalék) voksolt, igennel 517 (1,93 százalék).


22:15 Végső adatok Vas megyéből

99,2 százalékos feldogozottság után:

Vas megyében 52,07 százalékos volt a részvétel, ez országosan a legmagasabb a megyék között. A 205 371 választópolgárból 106 930 szavazott.

5 352-en adtak le érvénytelen voksot, ez 5,01 százaléknak felel meg. Nemmel 99 862an voksoltak (98,40 százalék), igennel 1 627-an (1,60 százalék).


21:50 Sajtótájékoztató újságírók nélkül

Orbán Viktor sajtótájékoztatóját csak egy másik teremből figyelhette a sajtó, kérdésekről szó sem lehetett - írja a 444.hu .


21:40 Alkotmánymódosítás

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét".

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után a Fidesz-KDNP eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy értékelt: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is". (MTI)

A valóság: Az országos részvételi arány 39,72 százalék, a népszavazás eredménytelen és érvénytelen.


21:30 Országos adatok

99,52 százalékos feldolgozottság mellett az országos részvételi arány 39,72 százalék. Ebből 6,33 százaléknyi az érvénytelen szavazat, 98,30 százalék szavazott igennel, 1,70 százalék nemmel.


21:25 Szombathelyen is sok az érvénytelen szavazat

50 százalékos feldolgozottság mellett Szombathelyen 6,38 százaléknyi az érvénytelen szavazat. Nemmel 98,32, igennel 1,68 százalék szavazott.


21:05 Mindenki győzött

Kovács Zoltán kormányszóvivő

A már közzétett adatokra hivatkozva azt mondta, a választók üzenete teljesen egyértelmű, hiszen elsöprő többségben vannak a nemek,

a brüsszeli politika elutasítottságának az aránya kiemelkedő

.

Tekintettel arra, hogy ezt a népszavazást a kormány kezdeményezte, nem is tehet másként, mint hogy kötelezőnek érzi magára nézve ezt a döntést

- fogalmazott a szóvivő. Kovács Zoltán hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Brüsszelre nézve is ró kötelezettséget a magyar kvótareferendum, hiszen egy népszavazással nem lehet szembemenni.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke

Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott.

Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk. Egyúttal ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent.

Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben. A pártelnök szerint Orbán Viktornak nincs más választása, le kell mondania.

Együtt, PM, Moma

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi "bizalmi szavazást" elbukta, "egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania".

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke kijelentette: a bojkottal sikerült megvédeni a haza becsületét, Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke

Molnár Gyula vasárnap Budapesten, pártja eredményváróján a népszavazást értékelve azt mondta, az alkotmányellenesen kiírt és eredménytelen népszavazást azzal tudná tetézni a Fidesz, ha figyelmen kívül hagyná az érvényességi kritériumokat. Ha azt teszi, azzal nyíltan megszegi az alaptörvényt és ezzel Orbán hatalma illegitimmé válna - tette hozzá.

Jelezte, az MSZP a következő napokban benyújtja a Felelősség és biztonság című, menekültekkel kapcsolatos koncepcióját.

A pártelnök közölte, a szocialisták semmit sem támogatnak, amit a kormány az érvénytelen népszavazás eredményére hivatkozva akar tenni.

"A népszavazás érvénytelen volt. Nem hozott eredményt. Erre hivatkozva tenni bármit alkotmányellenes" - fogalmazott.

Értékelése szerint a kormány népszavazási kampánya "a magyarországi rendszerváltás történetének egyik mélypontja volt". Kormánypárt soha még ilyen szégyenteljes, hazug, megtévesztő és törvénytelen gyűlöletkampányt nem folytatott - közölte. Szerinte "kampányra fogták az államigazgatási dolgozókat", törvénytelen kormányzati leveleket küldtek és "becstelen és felelőtlen pánikkeltés zajlott".

Molnár Gyula rögzítette: a népszavazás nem lett érvényes és eredményes. "Ez látszólag jó hír, de ma mégsem szeretnék győzelemről beszélni" - fogalmazott.

Hozzátette: nem lehet politikailag érvényes népszavazásról beszélni, az ilyet úgy hívnák, hogy nagyon drága közvélemény-kutatás.

Molnár Gyula köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a szavazáson, akik érvénytelenül szavaztak és akik távolmaradtak. Szerinte a távolmaradás nem passzivitást jelentett most.

Kifejtette, az emberek tudatos döntést hoztak: nem hittek Orbánnak, nem egy nemzeti ügyet, hanem csak és kizárólag hataloméhséget láttak.

Az MSZP elnöke azt mondta, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, hogy megvizsgálják, mire költötte a kormány a népszavazás kampánnyal együtt összesen 17 milliárd forintos költségvetését.

Az ellenzéki pártelnök szerint hétfőn újrakezdődik a normális élet; és a következő időszakban a 2018-as választásra kívánnak felkészülni. "A kormány kampánya a nemre alapozott, legyen hát ez a jelszó 2018 tavaszáig" - mondta.

Azt javasolta, az emberek mondjanak nemet arra, hogy 2018-ban a Fidesz folytathassa a kormányzást.

Molnár Gyula szerint hétfőn, a népszavazás után nem változik semmi Magyarországon: nem csökken a szegénység, nem lesz jobb az egészségügy, nem lesz több lehetősége a fiataloknak, nem lesz biztonságban a nyugdíjrendszer sem.

Hozzátette: Magyarországon az elmúlt hónapokban nem volt kormányzás, a Fidesz csak a migránsokról beszélt, pedig a magyarok megérdemlik, hogy 26 évvel a rendszerváltás után végre ne állandó háborúban éljék az életüket, hanem egy normális, nyugodt, fejlődő országban, ehhez pedig változás kell.

Kijelentette: az MSZP tudatosan vállalja és képviseli a társadalmi vesztesek csoportját. Azt mondta, a kormány ellenséget csinált a többségből, a szegényekből, a nyugdíjasokból, az önálló, független nőkből, a kormánytól független vállalkozókból, a másképp gondolkodókból, a cigányokból, a filozófusokból, mindenkiből, aki nem az ő haverja, vagy aki Orbán szerint nem tartozik a nemzethez.

Molnár Gyula kijelentette, 2016. október 3-án a kormányzati politika veszteseiből, a többségből fognak koalíciót kovácsolni. Le lehet győzni a Fidesz-kormányt, Orbán Viktort - hangoztatta.

Kitért arra is, hogy azt javasolja, 2018-ban egy jelölt legyen a demokratikus oldalon, egy kihívója legyen a Fidesz-KDNP-jelölteknek.

Hozzátette: politikai szövetségre, társadalmi összefogásra van szükség, nemcsak a pártokkal kell összefogni, hanem a civilekkel, a szakszervezetekkel és az értelmiséggel.

A választáson pártok indulnak, az MSZP pedig az új köztársaságot előkészítő szövetség meghatározó ereje kíván lenni - hangsúlyozta Molnár Gyula. Elmondta, több mint kormányváltás kell, egy új rendszer kialakítása szükséges, új alkotmánnyal, új választási és médiatörvénnyel, garantált szociális jogokkal és a szegénység felszámolásával. Egy normális, európai Magyarország kell - tette hozzá.

Molnár Gyula szerint a lehetséges választási koalíciók első eleme lehetne, hogy jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal.

Közölte azt is, hogy a hívásának eleget téve részt vesznek a civilek október 23-ai ünnepségein.

"Reményeink szerint holnap újrakezdődik a normális élet Magyarországon. Le fogjuk bontani a félelem falait és újra arról fogunk beszélni, ami az embereket érinti és érdekli" - zárta sajtótájékoztatóját Molnár Gyula.

(MTI)


20:55 Budapesten a legtöbb az érvénytelen szavazat

91 százalékos feldolgozottságnál a fővárosban 11,5 százalék az érvénytelen szavazatok aránya. Az érvényes voksok 97,73 százaléka a nem , 2,27 százaléka az igen szavazatra ment.


20:45 Alacsony az országos részvétel

Az érvénytelen szavazatok figyelembevétele után az országos részvétel 39,72 százalék .

Igennel 98,24, nemmel 1,76 százalék voksolt.


20:35 Kevés az igen szavazat

85 százalékos feldolgozottságnál az országos eredmények:

Részvételi arány 43,70 százalék.

Nem szavazatok aránya 98,21 százalék.

Igen szavazatok aránya 1,79 százalék.

Vas megyében 97,59 százalék szavazott nemmel, 4,06 százalék az érvénytelen szavazatok aránya.


21:25 Sok az érvénytelen szavazat

Az első adatok szerint a budapesti kerületekben 14-16 százaléknyi, a nagyvárosokban 6-9, a kisebb településeken 3-5 százalék körül van az érvénytelenül leadott szavazatok aránya. Ezekkel csökkenteni kell még a részvételi adatokat.

Most már biztos, hogy érvénytelen a népszavazás.


20:15 Megvan az egész napos részvételi arány

Információink szerint az országos részvételi arány az urnazáráskor 43,42 százalék. Ez alacsonyabb a 2003-as EU-csatlakozási és a 2008-as vizitdíjas népszavazás részvételi arányánál is. Előbbi 45,62, utóbbi 50,51 százalék volt.

És ez még csökkenhet az érvénytelen szavazatoktól függően.

A legmagasabb részvétel Vas megyében volt, 51,87 százalék.


Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Így szólt az a kérdés, amire ma a népszavazáson választ adhattunk. A Fidesz és a Jobbik a nem válaszok, a Magyar Liberális Párt az igenek , a többi politikai szervezet vagy a távolmaradás, vagy az érvénytelen szavazat mellett kampányolt.

A fő kérdés a részvételi arány

A népszavazás legfontosabb kérdése a részvételi arány, hiszen 50 százalékos részvéte alatt a népszavazás nem érvényes. Az biztos, hogy a leadott szavazatok döntő többsége nem lesz, de a napközbeni adatok alapján a részvétel nem éri el az érvényességi küszöböt.

A napközbeni észvételi adatok: 9 óra 7,25 százalék szavazott kilenc óráig a kvótanépszavazáson 2016. October 02. 09:42 , 11 óra Kevesen szavaznak, 11 óráig 16,37 százalékos volt a részvétel 2016. October 02. 11:31 , 13 óra Erősödött a szavazási kedv, 13 óráig 23,56 százalék voksolt 2016. October 02. 13:41 , 15 óra Egyre biztosabb, hogy nem lesz érvényes a népszavazás 2016. October 02. 15:41 , 17 óra 30 perc Fél hatig a 40 százalék sincs meg a népszavazáson 2016. October 02. 18:09

Bontják az urnákat
MTI / Komka Péter

Azonban fontos, hogy a részvételi adatok is változhatnak, mert az érvénytelen szavazatok sem számítanak bele a részvételbe.

A kormány álláspontja és elvárásai folyamatosan változtak

Az előre tudható volt, hogy a népszavazásnak nem lesz közjogi következménye, nemzetközi szerződésekről ugyanis nem lehet népszavazást tartani. Ennek ellenére a Fidesz és Orbán Viktor a kampányban folyamatosan erről beszélt. Egy héttel ezelőttig a miniszterelnök a népszavazás érvényességében reménykedett, sőt, azt is mondta, hogy a legjobb a száz százalékos részvétel lenne.

Az elmúlt napokban azonban már arról beszélt, hogy a részvétel nem fontos, nincs politikai következménye, csupán érzelmi ügyről van szó Orbán Viktor beismerte, nincs jelentősége a népszavazásnak, a másfél évnyi gyűlöletkeltés volt a lényeg 2016. September 30. 10:50 . Ma délelőtt viszont kijelentette, hogy ha a nem szavazatok lesznek többségben, akkor annak mégis lesz közjogi következménye, és a kormány mindenképpen megalkotja az ehhez alkalmazkodó törvényt. Aminek részleteiről korábban sem beszélt és most sem.

Számolják a szavazatokat
MTI / Komka Péter

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke máris elsöprő győzelemről beszél, ő az első, aki megszólalt az urnazárás után a kormánypártból.

A népszavazás előzetes eredménye ma este tíz óra körül várható, de végleges eredmény csak a jövő hét közepén lesz a külföldről érkező szavazatok miatt. Mi folyamatosan kísérjük az eredmények alakulását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet