Beindult a lakáspiac, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében épült a legtöbb lakás

Vasban szinte feleannyiba kerülnek az új építésű ingatlanok, mint Pesten.

Az idei első félévben tízezer lakosonként 3,5 új lakást építettek átlagosan az országban - derül ki az ingatlan.com felméréséből. Ez 12 százalékos emelkedést jelent a tavalyi első félévhez viszonyítva, akkor az országos átlag 3,1 lakás volt tízezer lakosonként.

Forrás: bereczki-kft.hu

A legtöbb új lakást,családi házat a Nyugat-Dunántúlon építik, ezen belül Győr-Moson-Sopron megyében, ahol 14,4 új lakás jutott tízezer emberre. A második helyen Vas megye áll, tízezer lakosonként 7,2 lakással, Budapest csak a harmadik 5,6 lakással.

A növekedés az egész országban kimutatható, az ország keleti felén van, ahol duplájára nőtt egy év alatt az új lakások száma, de így is elmaradtak a Nyugat-Dunántúltól és a fővárostól. Hajdú-Bihar megyében például 3,2, Bács-Kiskunban pedig 2,9 új lakás épült tízezer lakóra számítva, Csongrád megyében ennél valamivel több, 4,5.

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember közepén Győr-Moson-Sopron megyében az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 339 ezer forint, Vas megyében pedig 318 ezer forint volt. Budapesten jóval magasabb az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, 542 ezer forint, Csongrádban pedig 309 ezer forint volt ez az összeg.

Az előrejelzés szerint 2017 végéig további jelentős növekedés várható az új építésű lakások piacán. A jelenlegi kilátások szerint legalább 15-20 ezer új lakás jelenhet meg a piacon, és a kereslet eddig növekedése alapján ezek a lakások várhatóan hamar gazdára is találnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság