Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lamantin: A szerencsés 13-as szám

Bizony, az idén 13-szor lesz a jazzé a főszerep Szombathelyen néhány napig. És ismét világsztárok érkeznek a főtéri koncertsátorba.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Családias hangulatúra sikerült a Lamantin Jazz Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatója, az újságírók között is vannak jazzrajongók, akik nem is engednék át másnak ezt a témát. Lazáry Viktor alpolgármester is levette nyakkendőjét, miután rájött, hogy itt nem a hivatalos hangnemé a főszerep.

210 koncert, 13 év

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Tímár Péter, a fesztivál főszervezője számokkal kezdett. 13 éves az Improvizatív Zeneműhely Egyesület. Ez alatt 210 koncertet, 12 fesztivált rendeztek, 2003-ban indult az improvizációs tábor, ami így már a 10. Ezt az alkalmat később egy születésnapi tortával is megünnepeltük, finom volt a csokitorta. A hűtött pezsgő viszont nem aratott sikert, senki sem kért belőle, így a készséges pincér ki sem bontotta az üveget.

Lamantin Jazz Fesztivál sajtótájékoztató
Tímár Péter számokkal kezdett
Garai Antal Atom

De vissza az improvizációs táborhoz. Sokszor leírtuk már Rajtol a Lamantin Jazz Fesztivál 2010. June 14. 15:03 , hogy itt intenzív oktatás zajlik, a zeneakadémia oktatóinak és a fellépő művészeknek a közreműködésével. Az idén 120 hallgató jelentkezett, ami megfelel az előző évek tendenciáinak. A fesztivál és a tábor történetét egyébként néhány éve interjúban idéztük fel Tímár Péterrel Nem kell a jazz Szombathelynek? 2008. December 14. 21:43 .

A fesztivál az idén is hét napos lesz, június 24-től 30-ig tart, vagyis vasárnaptól szombatig. Az első három nap helyszíne az evangélikus templom és a Bartók terem lesz, Tímár kimondottan örült ez utóbbinak, hiszen új helyszínről van szó, ráadásul itt olyan tökéletes az akusztika, hogy akár hangosítás nélkül is élvezhető a produkció.

Új helyszín: a Bartók terem

A főtéri koncertsátor 27-én, szerdán nyit a hagyományos blues-nappal, szerdán, csütörtökön és pénteken lesznek a nagy koncertek, majd szombat délután az improvizációs tábor hallgatói mutatják meg, mennyit is fejlődtek az intenzív egy hét alatt. Persze, a műfajnál elengedhetetlen jam-session sem marad el, ennek helyszíne a Lamantin Klub, vagyis a Country Club emeleti terme lesz. De utcazenészeknek is szurkolhatunk, szintén a tábor lakóinak közreműködésével, ebben pedig Cinema Café a partner, a helyszín a mozi melletti, felújított árkádok alatti terasz.

Lamantin Jazz Fesztivál sajtótájékoztató
Családias hangulat
Garai Antal Atom

A sajtótájékoztatón a nyakkendőjétől megszabadult Lazáry Viktor ehhez annyit tett hozzá, hogy a városnak színes a kulturális élete, és ebben beletartozik a zenei élet is. A célkitűzés az, hogy olyan minőségi produkciók, sztárvendégek érkezzenek a városba, akik miatt különben akár több száz kilométert kellene utaznia a jazzkedvelőnek.

A város ezért az idén is támogatja a fesztivált, mégpedig ötmillió forinttal. Tímár Péter hozzátette, a teljes költségvetés 17-18 millió forint, szükség volt a vállalkozók támogatására, és az idén is sokan voltak, akik segítettek, köszönet ezért. A jegyárakat így sikerült aránylag alacsony szinten tartani, ezzel a szélesebb közönségnek is lehetőséget nyújtani a részvételre.

Sugar Blue, a szájharmonika virtuóz

De nézzük a híresebb előadókat. Vasárnap este a Fool Moon énekegyüttes kezd az evangélikus templomban, hétfőn a KAMP lép fel a Lamantin Klubban. A csapat arról nevezetes, hogy tagjai növendékként többször részt vettek az improvizációs táborban, majd oktatóként tértek vissza. Kedden a Bartók teremben a Meleg Tamás Quintett játszik, majd Snétberger Ferenc következik egyszál gitárral, az estet az amerikai GrooveGuard zárja.

Lamantin Jazz Fesztivál sajtótájékoztató
Elfújták a gyertyát
Garai Antal Atom

Szerda a blues-napé, és már a főtéri koncertsátoré, jön a Muddy Shoes, a holland Hans Theessink és a legendás énekes, szájharmonikás Sugar Blue, utóbbi az USÁ-ból.

Csütörtökön a Kéknyúl Hammond Band lép fel, valóban Hammondot használnak, a Szakcsi Gipsy Band valóban a cigány folklórra épülő zenét játszik, a The Colors pedig megmutatja, hogy a lengyel jazz valóban méltán világhírű.

Akiket nem lehet pótolni

Péntek este a Jazz Voices nevű énekegyüttes kezd, a Gyárfás István Jam és a Tóth Viktor Quintett bizonyít a magyar jazz érdekében. Az utolsó fellépő csapat szomorú aktualitás miatt állt össze Szabados – Regős Emlékzenekart néven. Az elmúlt egy évben a magyar jazz két nagy alakja, két zongoraművész távozott, Szabados György és Regős István. A műsorban – az ő pótolhatatlanságukra utalva – zongoraszólam nem lesz, de a zenekarban fellép a szombathelyi gyökerű Grencsó István.

Szóval, röviden ez a fesztivál nagy programja, de a jazz szombathelyi hetét sok minden más is színesíti. A részletes programért látogassanak el a fesztivál hivatalos honlapjára .

És kedvcsinálóként egy galéria a tavalyi fesztivál pénteki koncerjeiről:

Creative Art Trio
Tavaly ilyen volt
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Rajtol a Lamantin Jazz Fesztivál

A telefonvonal végén azt mondta a férfi, egymilliót akar adni. Érdekességek a fesztiválszervezésről.

Nem kell a jazz Szombathelynek?

Elfogytak a támogatók, nincsenek pályázatok - egy hónapja nem működik a Lamantin Jazz Klub. Nyáron azért lesz jazzfesztivál, a végső megoldást valószínűleg az Agora Központ jelentheti.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés