Lángolt éjjel a szeméttelep Kőszegen - videóval

Feltehetőleg guberálók miatt újra kigyulladt a kőszegi hulladéklerakó. A rendőrség hangosbeszélőn kérte a kőszegieket, csukják be az ablakokat. Videó az oltásról.

Menetrend szerint gyulladt ki újra a kőszegi hulladéklerakó. Tavaly is a lomtalanítás után csaptak fel a lángok. A tűzzel és az izzó hulladékkal akkor hetekig küzdöttek és ezer köbméter agyagos földdel fedték le az izzó szemetet. A savanykás szagú füst akkor Kőszegfalvát borította be az uralkodó széljárásnak megfelelően. Most Kőszeg kapott az esti "aromából".

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tánczos Mihály

Csillagos, fénylő holdas, mégis időnként villámokkal is megvilágított ég alatt robogtunk hétfőn éjjel Kőszegre. A füst jól láthatóan gomolygott a kamionút felett a város irányába. A hulladéktelep mellett pedig az utat is elborította az alig átlátható füst. A hulladékudvaron mindenfelé tűzoltók serénykedtek a szemétkupacokon. A nagy, három méteres lángokat hamar megfékezték, a fontosabb küzdelmet az alattomos parázzsal folytatták.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tánczos Mihály

Égnivaló pedig akadt bőven. A horvátzsidányi lomtalanítás produktuma gyulladt ki. Rengeteg fa, műanyag, szivacs. A szemét pár nap alatt tömörítésre került volna, a guberálók ezért igyekeznek mielőbb kiszedni a pénzzé tehető dolgokat a halmokból. Nappal ezt nem tehetik, ezért záróra után és éjjel másznak be a telepre. A fárasztó munka közben többen cigarettáznak is. Egy hanyagul elpöckölt csikk és a tűz könyörtelenül tombolni kezd.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tánczos Mihály

Azt, hogy most is ezt történt, csak feltételezni lehet. Mindenesetre valószínűbb, mint az öngyulladás. A telepen tevékenykedő tűzoltók között 11 volt a hivatásos szombathelyi lánglovag, a többi kőszegi és hegyaljai önkéntes, megfelelő védőfelszerelésben. Negyvenen ugrottak a riasztásra, a kőszegi parancsnok büszkén mutatta, mekkora erőt sikerült mozgósítani. Az éjjel a tűzzel küzdő önkéntesekről még azt is érdemes elmondani, hogy a többségük kora reggel munkába indul, hiszen a tűzoltás nem a fő állásuk.

Önkéntesek és hivatásosok fékezték meg a lángokat

Seper András tűzoltóparancsnok nyomatékosan utasította a lánglovagokat, hogy minden egyes négyzetmétert túrjanak fel és locsoljanak, ahol tűz volt, mert másnap nem akar visszajönni a visszagyulladó szeméthez. A műveletet munkagép is segítette, ami átforgatta a szemetet. Éjfél után már a felhők is átbuktak Ausztria irányából a hegy felett és a villámok is sűrűbben cikáztak, némi eső hajnalban esett.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Izzadtan, oltás után
Tánczos Mihály

A videónkban nyilatkozó Kovács István, a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht. ügyvezetője a helyszínen nézte az oltást, csak addig ment el, amíg valahonnan karton ásványvizet és üdítőt szerzett a tűzoltóknak, akik a kellemetlen szagú izzó szemétkupacok tetején a szaunákat megszégyenítő hatású légzőkészülékekben oltották a tüzet.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Vízhűtéses agy - klikk a galériáért
Tánczos Mihály

A vízszállítók folyamatosan menetben voltak, a városból, a Gyöngyös partjára telepített tűzcsapból szerezték az oltóvizet. Közben egy rendőrautó hangosbeszélőjéből folyamatosan ismétlődött a kérés az utcákon: kérik, hogy a lakosság csukja be az ablakokat. Az oltásnál már megszokott módon a doktori szolgálat is jelen volt. Azt, hogy pontosan mi ez, az alábbi videónkból megtudhatják Olvasóink.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Harc a Gyöngyös patak uszadékával

Magas a Gyöngyös vízszintje – Kőszegtől Szombathelyig ezt látják a járókelők egy hídon. Azt nem is sejtik, hogy a határ mellett emberek tucatjai vért izzadtak azért, hogy ne öntsön el a víz egész településrészeket...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló