Lángolt éjjel a szeméttelep Kőszegen - videóval

Feltehetőleg guberálók miatt újra kigyulladt a kőszegi hulladéklerakó. A rendőrség hangosbeszélőn kérte a kőszegieket, csukják be az ablakokat. Videó az oltásról.

Menetrend szerint gyulladt ki újra a kőszegi hulladéklerakó. Tavaly is a lomtalanítás után csaptak fel a lángok. A tűzzel és az izzó hulladékkal akkor hetekig küzdöttek és ezer köbméter agyagos földdel fedték le az izzó szemetet. A savanykás szagú füst akkor Kőszegfalvát borította be az uralkodó széljárásnak megfelelően. Most Kőszeg kapott az esti "aromából".

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tánczos Mihály

Csillagos, fénylő holdas, mégis időnként villámokkal is megvilágított ég alatt robogtunk hétfőn éjjel Kőszegre. A füst jól láthatóan gomolygott a kamionút felett a város irányába. A hulladéktelep mellett pedig az utat is elborította az alig átlátható füst. A hulladékudvaron mindenfelé tűzoltók serénykedtek a szemétkupacokon. A nagy, három méteres lángokat hamar megfékezték, a fontosabb küzdelmet az alattomos parázzsal folytatták.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tánczos Mihály

Égnivaló pedig akadt bőven. A horvátzsidányi lomtalanítás produktuma gyulladt ki. Rengeteg fa, műanyag, szivacs. A szemét pár nap alatt tömörítésre került volna, a guberálók ezért igyekeznek mielőbb kiszedni a pénzzé tehető dolgokat a halmokból. Nappal ezt nem tehetik, ezért záróra után és éjjel másznak be a telepre. A fárasztó munka közben többen cigarettáznak is. Egy hanyagul elpöckölt csikk és a tűz könyörtelenül tombolni kezd.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Tánczos Mihály

Azt, hogy most is ezt történt, csak feltételezni lehet. Mindenesetre valószínűbb, mint az öngyulladás. A telepen tevékenykedő tűzoltók között 11 volt a hivatásos szombathelyi lánglovag, a többi kőszegi és hegyaljai önkéntes, megfelelő védőfelszerelésben. Negyvenen ugrottak a riasztásra, a kőszegi parancsnok büszkén mutatta, mekkora erőt sikerült mozgósítani. Az éjjel a tűzzel küzdő önkéntesekről még azt is érdemes elmondani, hogy a többségük kora reggel munkába indul, hiszen a tűzoltás nem a fő állásuk.

Önkéntesek és hivatásosok fékezték meg a lángokat

Seper András tűzoltóparancsnok nyomatékosan utasította a lánglovagokat, hogy minden egyes négyzetmétert túrjanak fel és locsoljanak, ahol tűz volt, mert másnap nem akar visszajönni a visszagyulladó szeméthez. A műveletet munkagép is segítette, ami átforgatta a szemetet. Éjfél után már a felhők is átbuktak Ausztria irányából a hegy felett és a villámok is sűrűbben cikáztak, némi eső hajnalban esett.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Izzadtan, oltás után
Tánczos Mihály

A videónkban nyilatkozó Kovács István, a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht. ügyvezetője a helyszínen nézte az oltást, csak addig ment el, amíg valahonnan karton ásványvizet és üdítőt szerzett a tűzoltóknak, akik a kellemetlen szagú izzó szemétkupacok tetején a szaunákat megszégyenítő hatású légzőkészülékekben oltották a tüzet.

Tűz a kőszegi hulladéklerakóban
Vízhűtéses agy - klikk a galériáért
Tánczos Mihály

A vízszállítók folyamatosan menetben voltak, a városból, a Gyöngyös partjára telepített tűzcsapból szerezték az oltóvizet. Közben egy rendőrautó hangosbeszélőjéből folyamatosan ismétlődött a kérés az utcákon: kérik, hogy a lakosság csukja be az ablakokat. Az oltásnál már megszokott módon a doktori szolgálat is jelen volt. Azt, hogy pontosan mi ez, az alábbi videónkból megtudhatják Olvasóink.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Harc a Gyöngyös patak uszadékával

Magas a Gyöngyös vízszintje – Kőszegtől Szombathelyig ezt látják a járókelők egy hídon. Azt nem is sejtik, hogy a határ mellett emberek tucatjai vért izzadtak azért, hogy ne öntsön el a víz egész településrészeket...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló