Harc az árral - Tűzoltók küzdelme a Gyöngyös uszadékával

Magas a Gyöngyös vízszintje – Kőszegtől Szombathelyig ezt látják a járókelők, amikor átkelnek egy hídon. Azt pedig nem is sejtik, hogy a határ mellett emberek tucatjai vért izzadtak azért, hogy ne öntsön el a víz településrészeket az Ausztriából érkező rengeteg fa, növényi uszadék és szemét miatt. Képeink a tűzoltók és vízügyi szakemberek munkáját mutatják be.

Ki a legény a gáton?

A szombathelyi tűzoltókat hajnali fél hatkor riasztották Kőszegről. Kettes fokozatban két szer indult útnak tizenegy emberrel, hogy ismét megküzdjenek a nemezgyári gátnál felgyűlt uszadékkal. Az elmúlt napok heves esőzései rengeteg fát, szemetet és egyéb hordalékot hoztak át Ausztriából. A keresztbefordult rönkfák a gátnál megakasztották a töbi sodródó tárgyat és a végeredmény egy óriási sziget lett a Gyöngyös medrében.

100-200 köbméter hordalék torlódott fel a Gyöngyös patak kőszegi gátjánál
Hordaléksziget a Gyöngyös gátjánál
Tánczos Mihály

Becslések szerint 100-200 köbméternyi uszadékból képződött gát a fenékmederig, emiatt a Gyöngyös vízszintje megemelkedett és elöntéssel, vagy a védmű megrongálásával fenyegetett. A szombathelyiek a kőszegi önkéntes tűzoltókkal vetették bele magukat a kemény munkába. Hevedereken lógva láncfűrésszel, kapaccsal, villával próbálták felszabadítani a víz útját. Munkájuk órákig nem hozott látványos eredményt, hiába sürögtek egyidőben kb. harmincan a gáton. Vigyázni nem csak a szemétszigeten kellett. A zsilip feletti átjáró korhadt pallói is elővigyázatosságra intettek. Egy kimászó tűzoltó alatt be is szakadt a deszka, szerencsére csak az egyik lába alatt.

Egy utca tüzelője

A feltorlódott kupacban rengeteg műanyag palack, doboz és egyéb hulladék volt, ezeket Ausztriából hozta a víz. A tűzoltók találtak biciklit, labdát és teniszütőt is, ezeket talán egy patakparti kertből vitte magával az áradó víz. Hatalmas rönkfák is érkeztek, amiket a tűzoltók láncfűrésszel feldaraboltak és így engedték tovább ezeket a patakmederben. Kiszedni nem tudták volna, hiszen az rengeteg energiát emésztett volna fel, másrészt nem lett volna hova pakolni és idő sem volt ilyesmire. Így tehát a kitűnő faanyag megindult Szombathely irányába és a mennyiségét látva feltételezhető, hogy egy kis falusi utcának több havi tüzelője úszott le a megáradt patakon. Mint később megtudtuk, ezeket bárki kihalászhatja, igaz ehhez elméletileg először engedélyt kellene kérni a vízügyi hatóságoktól. Sajnos ezzel a lehetőséggel is visszaéltek páran korábban. A Rába árterére kiadott uszadékfa-gyűjtési engedélybirtokában ugyanis egy élelmes vállalkozó uszadékfát csinált a környező ártéri erdőből is.

Katasztrófaturisták

A kisvárosban gyorsan híre ment, hogy nagy a sürgés-forgás a határközeli gátnál és jópáran elgurultak kerékpárral megnézni, mi történik. Mátis Gyula elmesélte, hogy 1965-ben az esküvője után nászéjszaka helyett kellett kimennie a gátra, akkor ugyanis kritikus volt a helyzet. Az évszám sok szombathelyinek is ismerős lehet, hiszen a város nem kis része került akkor víz alá, köszönhetően többek között a Gyöngyösnek. (Képek, térképek a szombathelyi árvízről, a Vízügyi Igazgatóság szíves engedélyével itt .) Egy idős asszony egy feljebb található, megcsavarodott, megrongálódott hídról beszélt, amelyen már kész életveszély átmenni. (Megnéztük, tényleg.)

Kényes egyensúly - Tűzoltók az áradó Gyöngyös patak felett
Egymásra utalva
Tánczos Mihály

Miközben mi a nézelődőkkel beszélgettünk, folyamatosan bőgtek a láncfűrészek. A tűzoltók időnként egy-egy rönkön egyensúlyozva próbáltak fűrésszel utat törni. Társaik kötelekkel, kapacsokkal segítették a munkát. Nem egy esetben a sodrásban hirtelen elszabaduló rönk magával rántotta a kapacsot is. Láncfűrészből ottjártunkig egy sem úszott el, de a vízalatti fűrészelésből ízelítőt kaphattunk. Ez a munka is bebizonyította, mennyire egymásra vannak utalva a lánglovagok.

Talán senki nem vállalná a sodró ár felett egy rönkön való láncfűrészes egyensúlyozást, két méterre attól a ponttól, ahol az áradat átbukik a gáton, ha nem tudná, hogy olyan társ tartja a kötelet, akiben vakon megbízhat. Fotógalériánkban nyomon követhető, mi zajlott a gátnál. A képek nézegetése közben jusson eszünkbe: ezek az emberek azért mennek bele veszélyes szituációkba, hogy mások nyugodtan alhassanak, élhessék megszokott életüket. A fotókon felbukkanó, az uszadékon egyensúlyozó kutya is jól van, a lánglovagok elkapták a grabancát és partra emelték a jószágot. A gyár területén a mesterséges mederben sok nagyméretű rákot találtunk. Ezeket is megörökítettük.

Lukácsházán készültségben

A lukácsházi gátnál vízügyes szakembereket találtunk, akik éppen a vízhozamot mérték egy ultrahangos kishajóval.

Vízügyi szakemberek munkábana  Gyöngyös pataknál
Vízügyesek Lukácsházánál
Tánczos Mihály

Meglepetésünkre a Kőszegnél átengedett uszadéknak nyoma sem volt, igaz, a víz olyan „sűrű”, apró hordalékkal terhelt volt, hogy a műszer nehezen tudott használható adatokat szolgáltatni. Mint megtudtuk máshol fennakadásokat is okozott a magas vízszint. A Répce vízszintemelkedése miatt néhány alsóbbrendű utat lezártak a megyében.

Környezetvédők vs. Vízügyesek

Bár ez kényes téma, de a vízügyi szakembereknek időnként komoly gondot okoznak a mederben, vagy annak szélén növő fák, bokrok, amelyek felfogják a hordalékot és időnként komoly gátat képeznek. Emiatt olyan helyen is kiönthet a patak, ahol azt korában nem tervezték, veszélyeztetve ezzel lakott és mezőgazdasági területeket is. A növényzet kiirtásába azonban beleszólása van pl. a Nemzeti Parkok szakembereinek is, így a két félnek igyekezni kell kompromisszumos megoldásokat találni.

Felhőszakadás, villámfény

Csütörtökön éjjel szinte folyamatosan villámlott Szombathely térségében. Másodpercenként 1-2 felvillanást láthatott, aki az eget szemlélte.

Szombathely határában 23 óra 53 perckor, a felhőszakadás előtt -villámok világítottak
Felhőszakadás előtt, éjfélkor
Tánczos Mihály
A színes égi parádét rövid ideig tartó felhőszakadás, majd zuhogó eső követte. A Zanati úti aluljárót ellenőrizték a rendőrök, de ezúttal csak kb. 20-30 centiméteres víz állt ott, így nem kellett lezárni az útszakaszt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű