Lassan annyi a szemét, hogy el sem férünk tőle - téged nem zavar?

Környezettudatos háztartásvezetésről tartott előadást Bosits-Horváth Csilla.

A CSEÖH székhelyén az Óperint utca 1. szám alatt hétről-hétre előadásokra gyűlnek össze az érdeklődők. Pénteken szakadó esőben érkeztek meg az anyukák, többükön hordozóban a gyermekük. Hamar belakták a kis teret, előkerült számtalan sok játék, kölesgolyók gurultak a földön. Ezek az anyukák nem először találkoznak a környezettudatosság fogalmával, sőt, többen próbálkoznak is otthon kisebb-nagyobb sikerrel. A mai világban azonban nem könnyű mindent kiszűrni: rengeteg tervezést, időt, energiát igényel egy hulladékmentes otthon megvalósítása.

Azonban itt egy fecske is csinál nyarat - mondja biztatóan az előadó, Bosits-Horváth Csilla, aki már számtalan területen megpróbálta lecsökkenteni ökológiai lábnyomát. Kétgyermekes anyukaként ő is tudja, fontos, hogy megőrizzük a Föld szépségét, hiszen a jövő generációjának kell továbbadnunk. Már alapból jó nagy késésben vagyunk vele, de muszáj, hogy mi is tegyünk érte. A kisgyermekes anyukák számára fontos terület a mosipelusozás, vagy hogy hogyan lehetne lecserélni a nedves törlőkendőket, amelyből napi szinten is tízesével fogy.

Környezettudatosan a háztartásban
lutorkatalin

Azonban egy totyogó nélkül is számtalan terület van a háztartásban, ami igényel némi törődést, például fontos, hogy igyekezzünk a bevásárlásainkat is úgy intézni, hogy a lehető legkevesebb műanyagot hozzuk haza. Ehhez nagyszerűek lehetnek saját kezűleg vart kis szütyők, frissentartó zsákok, de a korábban már háztartásba került nejlonzacskók is. Hiszen attól, hogy kidobjuk az otthoni műanyagokat, még léteznek. Így fontos, hogy a lehető legtovább használjuk azokat is.

Alapvetően nekem eszembe se jutott volna erre is gondolni, de Csilla kiemelte az önfenntartást, még ha csak kis mértékben valósul is meg, nagyon jó kezdeményezés: egyre többen termesztenek mikro-zöldségeket az otthonukban, fűszernövényeket az erkélyeken. Arról már nem is beszélve, ha valakinek van rá lehetősége, hogy saját maga számára készítsen tejtermékeket.

Környezettudatosan a háztartásban
lutorkatalin

A szemét azonban egy nagyon kritikus kérdés, hiszen azzal, hogy sok helyen vannak kihelyezve szelektív gyűjtésre alkalmas konténerek, az még nem elég ahhoz, hogy ez működjön is. Hiszen egy doboz lehet, hogy papírnak tűnik, de belül fém borítású, az öko-szivacs úgy tűnik mehet akár komposztra is, holott fele műanyag. Nagyon nehéz kiismerni magunkat a számtalan különböző termék között.

A szemét azonban lassan már annyi, hogy el sem férünk tőle - azt gondolnánk ez több embert zavar. Az biztosan fontos, hogy kisgyermekkortól kezdődjön el az erre való ránevelés, hiszen ha a felnövekvő generáció számára már szokássá válnak bizonyos megoldások, talán annál jobbat nem is tehetünk a bolygónkért.

A CSEÖH és a HORDOZ-LAK Egyesület sok hasonló segítő előadást szervez, érdemes figyelni az oldalukat, hiszen az előadások ingyenesen látogathatók.

Környezettudatosan a háztartásban
Környezettudatosan a háztartásban
lutorkatalin
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet