Latinka, Gépipari, Elpuskázzák? – Tüntetés a Fő téren

14500 aláírás, 1000 tüntető a szombathelyi gépiparisok és savariások demonstrációjának mérlege. Viszont a tüntetésen sem a polgármester, sem a várost irányító jobboldal nem jelent meg. A hivatal oktatási vezetőjének jutott az a hálátlan feladat, hogy a petíciót, valamint az aláírási íveket átvegye.

Tíz nappal ezelőtt Szombathely Fő terén gépiparis diákokkal futottunk össze Nem akarnak Puskás bizonyítványt a gépiparisok 2011. May 11. 19:34 , akkoriban kezdték az aláírásgyűjtést. Ketten voltak, ma közel ezren jöttek el, hogy a középiskola önállóságáért protestáljanak.

A demonstrációt első körben ugyan a Gépipari (Informatikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium) szervezte, de szolidaritásból, és saját önállóságukat féltve a Savaria (Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium) is csatlakozott hozzájuk. Igaz, az ő iskolájukért külön senki sem emelt szót. Az összevonás harmadik érintettje, a Puskás (Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola és Kollégium) viszont kimaradt, az elmúlt hetekben ők csendben voltak, egyetlen elégedetlenkedő nyilatkozatot sem adtak közre. (Nem véletlenül, hiszen az ominózus tervezet a közös székhelyintézménynek a Puskást javasolta.)

Gépiparisok és savariások demonstráltak Szombathely Fő terén
Sokan voltunk
Mészáros Zsolt

Ki a legjobb: GT!

Már a demonstráció tervezett időpontja előtt egy órával zsongott a Fő tér. Gyülekeztek a gépiparis szimpatizánsok, hangoltak a zenészek, hogy aztán hajszálpontosan három órakor a húrok közé csaphassanak. Nyárias meleg, vakító napsütés, és szólt a zene (nem is rosszul, a gépiparosok zenekara, a The Note nyomta). Közel ezren gyűltek össze, többségében diákok, mindenki fegyelmezetten, közel másfél órán keresztül dacolt a hőséggel. A fagyi volt a legnagyobb kihágás, se sör, se virsli, a kezekbe táblák kerültek, rajtuk az üzenet: Voltunk, vagyunk leszünk! Latinka-Gépipari- Elpuskázzák?

Előttünk szülők demonstráltak, ők sem értik, pusztán anyagi erőforrások hiányára hivatkozva miért kell eltékozolni egy jó hírű iskolát. Generációk végeztek a Gépipariban – mesélték, ők is azért adták ebbe az iskolába a fiúkat, mert bíztak a jó hírű intézményben. Álmunkban sem gondolták, hogy egy hatvanegy éve működő, eredményesen teljesítő iskolát szakmai érvek nélkül, egy tollvonással le lehet törölni a térképről. Szerintük ha beolvasztják a Gépiparit, esik a városban az oktatás színvonala, és kevesebb diák jelentkezik majd az új intézménybe. A szülők majd elküldik a gyerekeket más városok jobb hírű középiskoláiba tanulni, mert minek ide mérnök?

Gépiparis diákok demonstrációja Szombathelyen az iskola-összevonások ellen
A szülők is szót kértek
Tánczos Mihály

Értetlenül álltak a tervezett összevonás előtt a színpadon fellépő szónokok is. Murár Dénes a DÖK véleményét tolmácsolta, Fejes Zoltán az iskolaszék levelét olvasta fel. Felsorolták az iskola eredményeit, például azt, hogy Szombathely összes középiskolájához viszonyítva is a felső középmezőnyben helyezkednek el. Megfogalmazták, hogy szerintük a minimális megtakarítás mellett hatalmas károkat okozna ez az összevonás.

Közben terjedt a hír, hogy a polgármester szabadságon van, ő nem veszi át a petíciót. A tömegben és közelében egyetlen jobboldali szombathelyi városatya sem tűnt fel, a baloldal érthető módon reprezentált, Ipkovich György és Nemény András végigállták a tüntetést, és szorgalmasan beszélgettek a fiatalokkal. Ahogy a szombathelyi LMP is a diákok soraiba vegyült.

Gépiparis diákok demonstrációja Szombathelyen az iskola-összevonások ellen
Egy a jelszó, GT
Tánczos Mihály

A szülői munkaközösség vezetője keményen fogalmazott, szerinte szűk politikai érdekek mellett nem szabadna feláldozni egy jól működő iskolát, főként, ha erre semmilyen szakmai érv nincsen. Minek kapkodni bármi áron, egy kis pénz reményében változtatni? – kérdezte. A Gépipari neve fogalom lett, ezt kár kidobni az ablakon! Kiemelte továbbá, hogy jelenleg készül az új közoktatási és szakképzési törvény, ennek ismerete nélkül viszont semmiképp nem indokolt Szombathely oktatási struktúrájának drasztikus átalakítása. Ráadásul az új tervezet ellenzi a szakmunkásképzés és a szakközépiskolai képzés összemosását, amire most a város készül. Miért kell a gombhoz kabátot keresni?

Miért épp a Puskás lett a kedvezményezett?

A tüntetőket az összevonáson túl még a tervezet azon pontja is felháborította, hogy a Gépiparinak egy szakképző iskola (a Puskás) alárendelt tagintézményeként kell majd tovább működnie. A mutatók szerint ugyanis a Gépipari a három intézmény közül messze a legjobb mutatókkal rendelkezik. Az egyedüli indoklás szerint a tanulói létszám döntött e tekintetben, mivel a Puskás tanulói létszáma 29 fővel (!) nagyobb, mint a Gépiparié.

Gépiparisok és savariások demonstráltak Szombathely Fő terén
Ellenzéki sarok
Mészáros Zsolt

Két ötvenes éveiben járó férfi állt meg mellettem, valószínűleg egykori Latinkások lehettek. Mindenesetre indulatosan mutogattak felfelé, a Városháza irányába:

Ezeket fel sem vették volna annak idején, csak abba a házba kerülhetnek be, mit tudják, mi a különbség a gépipari és a Puskás szakmunkásai között…

A város vezetői közül senki nem tette tiszteletét. Heckenast Gusztávnak, az önkormányzat oktatási, ifjúsági és sportosztálya vezetőjének jutott az a hálátlan feladat, hogy a gépiparisok petícióját, valamint az aláírási íveket átvegye. Nem irigyeltük érte. Igaz az átadás-átvétel aktusa távol a tömegtől, a városháza bejáratánál esett meg, két percet vett el a hivatalnok életéből. (A Savariások 4500 aláírást gyűjtöttek össze, így összesen 14500 aláírással adták át a petíciót.)

Gépiparis diákok demonstrációja Szombathelyen az iskola-összevonások ellen
Átadták a petíciót
Tánczos Mihály

Levezetésként a színpadon még internetes fórumokban megjelent hozzászólásokból is szemezgettek. A tüntetés aztán fél öt körül véget ért, a szolidaritás kék lufijait az égre küldték. A diákok és tanáraik a küzdelmet eztán is tovább folytatják, addig viselik a szolidaritás kék szalagját, amíg a közgyűlés nem szavaz az összevonás ellen.

Nem lesz Puskás az új szakközép

Marton Zsolt még délelőtt kiadott egy közleményt, amelyben tudatta, hogy ugyan támogatja a három műszaki szakközépiskola - a gépipari, a Puskás Tivadar és a Savaria - közös igazgatás alá helyezését, de az új intézmény elnevezése Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola lesz.

Tüntetésről készült összefoglalónk

Jövő héten a Szent-Györgyi Albert Gimnázium tüntet az intézmény bezárása ellen. Náluk a lét a tét...

Végezetül, a Gépipari alkalmazottainak átnyújtott petíciója Nyílt levelet írtak a Gépipari alkalmazottai Szombathely közgyűlésének 2011. May 16. 10:02 itt olvasható...
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Egy bezárás krónikája - a Szent-Györgyisek naplója

Avagy miként élik meg maguk az érintettek a szombathelyi Szent - Györgyi Középiskola bezárását. Minderről a tantestület naplójában olvashatunk.

Össszevonják a szombathelyi iskolákat

A Savariát a Puskással és a Gépiparival, a Horváth Boldizsárt az Orlayval -, a Regulyt pedig a Désivel társítanák. A Művészeti Szakközépiskolát a város átpasszolná a megyei önkormányzatnak.

Nem akarnak Puskás bizonyítványt a gépiparisok

Újfent középiskolások gyűjtenek aláírásokat Szombathely Fő terén, most a gépiparisok tiltakoznak a tervezett összevonások ellen. Nem szeretnék ugyanis, ha eztán Puskás Tivadarnak hívnák az iskolájukat. Indokuk nem politikai töltetű…

Egyre nehezebb a Szent-Györgyi Középiskolának

Még be sem zárták a szombathelyi Szent-Györgyi Albert Középiskolát, információink szerint a regionális munkaügyi központ már úgy határozott, az évek óta ott folyó felnőttképzésnek más helyet keres. Utánakérdeztünk…

Iskolabezárások és átszervezések küszöbén Szombathely (Frissítve)

Egy kiszivárogtatott tanulmány szerint például két iskolát, a Szent-Györgyit és a Regulyt is bezárnák, és összevonásokkal nagy szakképzőhelyeket hoznának létre. A városháza közleményt adott ki, lássuk a részleteket...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet