Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az éttermeket és a mozikat is bezáratja a kormány vasárnaponként?

Állítólag a gyárakra is kiterjesztenék a zárva tartási kötelezettséget, de az nagy falat lesz.

Leállhat az ország vasárnaponként - írja a Blikk. A lap szerint a kormány nem hátrál meg a vasárnapi boltbezárások ügyében, sőt, más területekre is kiterjesztheti a vasárnapi munkavégzés tilalmát.

Nem hátrálnak, bővítenek

Ennek valóban vannak jelei. Lázár János kancelláriaminiszter már a szokásos csütörtöki kormányinfón célzott arra, hogy a kormány azt szeretné, ha az embereknek nem kellene dolgozniuk vasárnap. Pénteken aztán Orbán Viktor miniszterelnök szokásos rádiós szónoklatában fejtegette Orbán, ha virágnyelven is, de elismerte a vasárnapi zárva tartás buktáját 2016. April 08. 09:02 , hogy a kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségről, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal. Hozzátette, vissza akarják adni a szabad vasárnapot a munkavállalóknak. Ennek az első és legfontosabb lépése a kereskedelem volt. De ez csak a legelső lépés, azóta is dolgozunk, hogy a szakszervezetekkel és a kereskedelmi és iparkamarával egyeztetve más szektorokra kiterjesszük a szabad vasárnap elvét - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a rádióstúdióban
MTI / Máthé Zoltán

A sajtó ezt úgy értékelte, hogy a kormány egyre több területre akarja kiterjeszteni a vasárnapi munkavégzés tilalmát, ezzel ki akarja húzni a talajt az MSZP népszavazási kezdeményezése Lehet népszavazás a vasárnapi zárva tartásról 2016. April 06. 09:24 alól.

A Blikk információi szerint két nagy terület jöhet szóba, a szolgáltató szektor, illetve azok az üzemek, ahol a megrendelések miatt teljes kapacitással kell dolgozni, mint például az autógyárak.

A szakszervezetek is meglepődtek

A lap megszólaltatta Csalogány Györgyöt, az Audi Hungária Független Szakszervezetének elnökhelyettesét, aki azt mondta, nem tud arról, hogy rájuk is kiterjesztenék a vasárnapi munkavégzés tilalmát, velük ugyanis eddig nem egyeztettek.

Viszont ha a szolgáltatások terén szigorítanák a vasárnapi munkát, akkor tényleg leállhatna az élet hétvégente. Az éttermek, mozik, szórakozóhelyek jelenleg vasárnap is nyitva lehetnek, sőt forgalmuk jelentős részét ezen a napon produkálják. Ha vasárnap be kellene zárniuk, akkor gyakorlatilag sehová sem mehetnének az emberek, maximum meccsekre vagy a templomba.

A kereskedelmi és iparkamara érdemben nem ­reagált a Blikk megkeresésére, valószínű, hogy őket is meglepte a hirtelen ötlet.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra