Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ebben a 26 országban bármikor lennénk gazdasági bevándorlók

A legvidámabb, leggazdagabb, legegészségesebb és leginkább bűnmentes társadalmakat rangsorolták, és megmutatjuk azt is, hogy Magyarország hol végzett a 142 országot felvonultató kutatásban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Legatum Intézet egy londoni székhelyű agytröszt, akik éves, globális jóléti indexeket készítenek. Ezek hatalmas volumenű felmérések, amelyek rangsorolják a világ leggazdagabb országait, de nem csupán a gazdasági eredményeik alapján, így akár Magyarország is lehetne az első.

Izland is szerepel a listán
Garai Antal Atom

Ez a szervezet azonban 89 változót vesz figyelembe, és ez alapján állítják össze az éves listát. Természetesen olyan klasszikus mutatókat is néznek, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, de megnézik azt is, hogy hány biztonságos szerver van az adott országban, mennyire érzik kipihentnek magukat az emberek nap mint nap.

Ezt a rengeteg adatot végül 8 részindexre osztják, ezek a gazdaság, vállalkozói szellem és lehetőség, a kormányzás, az oktatás, az egészségügy, a biztonság és védelem, a személyi szabadság és a társadalmi tőke. Ehhez pedig 142 ország rendelkezésre álló adatait vizsgálták meg.

#26. Csehország

A Károly híd Prágában
Shutterstock

A közép-európai nemzet 3 helyet javított a tavalyi eredményéhez képest. A gazdasági mutatók terén eddig is jól teljesítettek, ami viszont meglepő, hogy oktatás terén tizenharmadikok lettek. A legrosszabb eredményt a társadalmi tőke részindexnél érték el, ott csak a 66. helyet szerezték meg.

#25. Szlovénia

A Bled-tó
Shutterstock

Szlovénia egy helyet rontott 2015-ben, de még így sincs szégyenkezni valója. Oktatás terén verik a cseheket a maguk 11. helyével, igaz, a gazdaságban nem hozták az elvárt szintet, így ezen a listán csak az 58. hely az övék.

#24. Spanyolország

Bikaviadal Pamplonában
Susana Vera/Reuters

A britek egyik legnépszerűbb üdülőhelye a viszonylag jól teljesített, oktatás terén a tizenkilencedikek, de a legrosszabb eredményük is csak egy 37. hely a gazdasági besorolásban, és ezzel a top 25-ön belülre kerültek.

#23. Málta

Az Azúr Ablak
Robert Pittman via Flickr

Igen, ez a kis sziget Olaszországtól délre egy kis szelet Paradicsom. Igaz, oktatásban nem túl erősek, legalábbis a rangsorban utánuk következőkhöz képest, mert csak a 42. helyet tudták megszerezni, de a társadalmi tőkés részindexben a 19. helyre küzdötték fel maguk. Összességében pedig ugyanott vannak, mint tavaly.

#22. Franciaország

Párizs fényei
www.greatspaceblog.co.uk

Idén a franciák rontottak egy helyet, köszönhetően annak, hogy a társadalmi tőkepontszámuk csak az 53. helyre volt elég. Ezzel szemben az egészségügy részindexben elért 8. helyezésük nagyon jó. Egyébként a franciáknak zsinórban ez a harmadik évük a top 20-on kívül, köszönhetően annak, hogy a társadalmi tőke terén pocsékul állnak.

#21. Tajvan

Tajpej és a Tajpej 101 torony
Daniel Shih

A szigetország épphogy lemaradt a huszadik helyről, pedig az összpontszámuknak hatalmas lökést adott, hogy a biztonság és védelem területén a 6. helyet szerezték meg. A kormányzás területén még van, hová fejlődniük, azon a listán csak 36.-ak.

#20. Hongkong

Üzleti negyed
Pasu Au Yeung via Flickr

Hihetetlen, de biztonság és védelem terén Hongkong az első, és top 10-ben vannak vállalkozási kedv és lehetőségekben is. Azért a kis szigeten sincs kolbászból a kerítés, mert oktatásban csak az 53. hely lett meg.

#19. Japán

Tokió éjjel
Moyan Brenn via Flickr

A 7. legegészségesebb nemzet a Földön a japán, a jóléti index, ha az egekben nem is, de elég magasan van, egyedül a személyi szabadságban elért 33. hely húzza vissza őket.

#18. Belgium

Waffelek
serapheus via Flickr

Már a belgáknak sem szalad úgy a szekér, egy hely mínusszal vágtak neki 2015-nek. Pedig az egészségügyi részindexük a 10. legjobb, és a vállalkozási kedv, és lehetőségek mezőnyében is a top 25-ben végeztek (24.-ek lettek).

#17. Szingapúr

Üzleti negyed
nlann via Flickr

A világ vezető gazdasága az övék idén, és ennek köszönhetően helyet is cseréltek Belgiummal a rangsorban. A jóléti index itt is magasan van, de személyi szabadságban csak a 38. helyre sikerült bejönniük.

#16. Ausztria

Az Alpok
Bwag via WikiMedia Commons

Ausztria két kategóriában is a top 10-ben tudott végezni, ezek az egészségügy és a vállalkozói szellem és lehetőségek. Viszont ez nem volt elég ahhoz, hogy a nyugati szomszédaink ne csússzanak vissza egy helyet. A visszaesés fő oka, hogy oktatás terén csak 24. helyen végeztek az osztrákok.

#15. Egyesült Királyság

London
Peter Macdiarmid/Getty Images

Nagy-Britannia két helyet rontott a tavalyi eredményéhez képest, és a fő ok itt is az oktatás szintvonalának gyengülése, mert a 25. hely nem elfogadható egyetlen Anglia szintű országnak sem. Vállalkozói kedvben és lehetőségekben viszont még mindig jól állnak, itt egy 6. hellyel büszkélkedhetnek.

#14. Németország

Októberfeszt
Alexander Hassenstein/Getty Images

A német az 5. legerősebb gazdaság a világon, viszont nem túl jók biztonság és védelem terén (21. hely). Németországban az egy főre jutó GDP 12,6 millió forint, szóval, van mit abba a bizonyos tejbe aprítani.

#13. Luxemburg

Luxemburg város
Francois Lenoir/Reuters

A törpeállam 3 helyet javított 2014-hez képest, köszönhetően a magas szintű személyes szabadságnak, a jó egészségügynek és az erős kormányzásnak. A gazdaságuk is rendben van, de az oktatás részindexnél elért 43. hely később még komoly gondokat jelenthet.

#12. Izland

Aurora Borealis, azaz a Sarki Fény
Garai Antal Atom

Izland legnagyobb problémája, hogy gazdaságilag súlytalannak számít, ehhez képest a 31. helyük ezen a területen nem rossz. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy három részindexben a top 5-ben végeztek, úgy, mint személyes szabadság, biztonság és védelem, valamint vállalkozói szellem és lehetőségek. Ezzel együtt Izland is csak távolodik a top 10-től, tavaly a 11. helyen tanyáztak.

#11. Egyesült Államok

New Jersey látképe
Mészáros Zsolt

Úgy tűnik, az Obamacare bejött, mert idén az amerikai egészségügy a legjobb a világon, legalábbis a Legatum Intézet szerint. A gond csak annyi, hogy az USA-t nem tekinthetjük biztonságosnak, mert ahol ennyit költenek védekezésre, a 33. hely siralmasan gyenge.

#10. Írország

Kylemore Abbey
Shutterstock

És egyből itt az ellenpélda, mert az írek két helyet ugrottak előre azzal, hogy 2015-ben a 4. helyen végeztek biztonság és védelem terén.

#9. Finnország

Éjszaka Lappföldön
Mikko Lagerstedt

A finneké az ötödik legjobb kormányzati teljesítmény, 3. helyen vannak biztonság és védelem terén, de a gazdasági részindexben elért 33. hely miatt 2015-re buktak egy pozíciót. Súlyos érvágás volt a Nokia-Microsoft kavarás, de a most éledező finn start-up-projektek még feljebb tolhatják a gazdasági mutatókat jövőre.

#8. Hollandia

Amszterdam
Shutterstock

A hollandok nem azért jöttek feljebb egy helyet ezen a listán, mert elvertek minket fociban 8-1-re, hanem azért, mert jó helyezéseket értek el oktatás (4. hely), egészségügy és személyes szabadság terén, míg a legrosszabb eredményük egy biztonság és védelem részindexes 19. hely. Ennyire megéri nyomni ezt a varázsszeres-mariskás bizniszt?

#7. Ausztrália

Vadveszély
WikiMedia Commons

Három egymást követő évben is hetedikek lettek összetettben. 2015-ben az ausztrál oktatási rendszer bizonyult a legjobbnak az egész világon, és az egészségüggyel elért 15. hely sem számít rossznak.

#6. Kanada

British Columbia
Lizzy Gadd

Kanada lett a szabadok földje, az ő polgáraik élvezhetik a legnagyobb személyes szabadságot az egész világon. Ennek ellenére egy helyet rontottak 2014-hez képest.

#5. Svédország

Stockholmi piac
Chris Jackson/Getty Images

A vállalkozói szellem és lehetőségek a svédeknél a legmagasabbak a világon, és az oktatás révén a legrosszabb eredményük egy 17. hely.

#4. Új-Zéland

Haka a rögbi VB megnyerése után
Ross Land/AP Photo

Ha valahol, akkor Új-Zélandon van nemzeti összetartás, és mindenféle szélsőjobbos allűr nélkül képesek új-zélandiak lenni, legalábbis ezt jelenti a társadalmi tőke részindexben elért első helyük. Az idei, egy helyes visszaesésük ellenére még mindig ők a legsikeresebb nem európai nemzet.

#3. Dánia

Halászhajók Koppenhága kikötőjében
Bob Strong/Reuters

A dánoknak a nagyszerű kormányzás, a felsőkategóriás oktatási rendszer és a magas társadalmi tőke a dobogó 3. helyét jelenti. Nekik már csak egy egészségügyi reform hiányzik (egészségügyi részindex 16. hely) ahhoz, hogy még előrébb végezzenek.

#2. Svájc

Ascher Cliff Restaurant
Nyugat.hu

Svájc kibérelte magának a 2. helyet, már 3 éve vannak ebben a pozícióban. Az alpesi ország a legjobb a kormányzás részindexben, és a második legerősebb gazdasággal rendelkezik. Oktatás területén javulhatnának, az a 18. hely vérszegénynek tűnik a többi eredményükhöz képest.

#1. Norvégia

Norvég hegymászók
Color Line via Flickr

2015-ben is, mint az előző hét évben mindig, Norvégia végzett az élen. Igazából egyik részindexben sem világelsők, de mind a 8 területen képesek voltak 10-en belül végezni, ami brutális teljesítmény. Társadalmi tőke 2. hely, személyes szabadság 3. hely, gazdaság és egészségügy 4. hely, vállalkozói szellem és lehetőségek, valamint oktatásügy 5. hely, kormányzás 8. hely és biztonság, és védelem szintén 8. hely.

Hol végzett Magyarország?

Hazánk összetettben a 45. lett, köszönhetően annak, hogy az oktatás részindexnél el tudtuk hozni a 34. helyet, egészségügyben a 36.-at, védelem és biztonságban pedig a 37.-et. A futottak még kategóriában végeztünk vállalkozói szellem és lehetőségek részindexben (50. hely), valamint gazdaságban (52. hely). A többi eredményünk viszont a szánalmas felé konvergál, személyes szabadságunk csak a 99. helyre elég, míg a társadalmi tőkénk (a nagy nemzeti együttműködési rendszerrel és a nemzeti összefogásokkal együtt) csak a 98. helyre volt elég.

Via Business Insider

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés