Legendás áruház, legendás kollektívával – Borisok találkoztak

Az ország talán egyik legösszetartóbb áruházi csapata jött össze, hogy megemlékezzenek a Borostyánkő Áruház 34 évvel ezelőtti megnyitásáról. Videó.

A mai fiataloknak már nehéz lehet elképzelni, mit jelenthetett 1978-ban egy kurrens árutól roskadozó áruház megnyitása Szombathelyen. Akkor, május másodikán rendőröket kellett kivezényelni a kapuit kitáró nagyáruházhoz, hogy kordában tartsák a vevőket. A Borostyánkő Áruház nem hatalmas árengedménnyel csábított annyi vevőt a megnyitóra, hanem azzal, hogy volt áruja, ráadásul olyan, amit sokan ott láttak először.

A Borostyánkő Áruház egykoron
Az áruház építése az akkori Tolbuhin úton
Semei Ferenc gyűjtéséből

A Jugoszláv finanszírozással, 230 millió forintból épült, hamar legendássá vált áruház országos mintaként szolgált és ahogy videónkban is elhangzik, a dolgozók hosszú évekig nem kaphattak fizetésemelést, hogy az építéshez felvett hitelt visszafizethesse a Komplex Külkereskedelmi Vállalat. Ez volt egyébként az első beruházás-jellegű importszerződés Magyarország és Jugoszlávia között, ezt Rudi Csacsinovics szlovén miniszterelnök-helyettes mondta el 1976. novemberében az MTI-nek.

A 34 éves találkozó videón visszaemlékezésekkel, újságcikkekkel

A Tolbuhin úton 381 nap alatt felépült, 1978-ban megnyílt 7606 négyzetméteres hasznos alapterületű áruház (ebből az eladótér 3569 négyzetméter) nagyon modernnek számított, klimatizált eladótérrel. Saját stúdiója volt, ahonnan a vásárlókat és a munkatársakat tájékoztatták, illetve zene is szólt. Sok mai felnőtt emlékszik vissza szívesen az első mozgólépcsős élményére, ami szintén az áruházhoz köthető. (Az egyik dolgozó nevetve mesélte, hogy volt olyan visszatérő látogatójuk, aki ugyan soha nem vásárolt semmit, de minden héten többször „utazott” a mozgólépcsőn.) Újdonságként hatott, hogy az eladótérben élénk színek domináltak, például a fal sárga volt, a tartóoszlopokra pedig színes fémlemezek kerültek.

A Borostyánkő Áruház egykori dolgozóinak találkozója - 2012.
A Borostyánkő Áruház egykori dolgozóinak találkozója - 2012.
Tánczos Mihály

Az építkezés kivitelezője a Maribori Konstruktor Vállalat volt. Az építkezés megkezdésekor a Vas Népe című megyei napilap „jugoszláv iparcikkáruház”-ként említette az áruházat, aminek építési területére a Vasép napi 240 köbméter betont szállított. Az áruházhoz tartozó parkolót a győri KÉV építette. Az eredeti tervek alapján 1978. április közepén nyitott volna a Borostyánkő, de végül két héttel később, május másodikán, szombaton, 11 órakor került sor az ünnepélyes megnyitóra. Magyar részről az MSZMP KB több vezetője mellett megjelent dr. Faluvégi Lajos pénzügyminiszter és dr. Sági Vilmos Belkereskedelmi miniszter is. Az utóbbi adta át az áruház kulcsát Regős Ferencnek, a Vas Megyei Iparcikk Vállalat igazgatójának.

A Borostyánkő Áruház egykoron
Az akkori viszonyokhoz képest elképesztőnek számított az árubőség
Semei Ferenc gyűjtéséből

Tíz évvel később az áruház már túl volt a 25 milliomodik vásárlóján, összforgalma elérte az 5 milliárd forintot, amiből 680 millió forintot import áruk eladásából forgalmaztak. A helyiek által Borinak becézett áruház gyakorlatilag a legkeresettebb szombathelyi turistacélponttá vált. Ekkor élte a fénykorát a nagyáruház, aztán jött a privatizáció, elbocsátások, átalakulások és az akkori dolgozók nagy része vagy nyugdíjba ment, vagy más munkát keresett magának. Mára a „régiek” közül már csak egy maréknyi csapat dolgozik az áruházban, aminek homlokzata megkopott, madárürüléktől szennyezett és a legnagyobb tábla a homlokzaton kínai áruházat hirdet.

A Borostyánkő Áruház egykori dolgozóinak találkozója - 2012.
A Borostyánkő Áruház ma
Tánczos Mihály

De 2012-ben történt valami, amire sokan felkaphatják a fejüket, akiknek jelent valamit az összetartás. Tóth Gyuláné, Gyöngyi az áruház egykori dolgozója sokszor találkozott volt „borisokkal” a városban és ilyenkor rendszerint szóba került az áruház is. Az asszony gondolt egyet és elkezdett szervezni egy találkozót, amihez egyre többen csatlakoztak. A végeredmény pedig minden képzeletet felülmúlt. A 279 egykori dolgozóból közel kétszázan mentek el a 34 évvel később megszervezett első találkozóra. Megdöbbentő szám, annak tudatában, hogy természetesen ennyi idő alatt többen már elhunytak. Róluk a rendezvény elején egyperces néma felállással emlékeztek a megjelentek a Pannónia Étteremben, majd élőláncot alkottak az áruház körül.

Élőlánc a Borostyánkő Áruház körül - Szabó József fényképalbumából
Élőlánc a Borostyánkő Áruház körül
Olvasói képgaléria / Szabó József

Videónkban több egykori dolgozó is megszólal, akik elmondják, mit jelentett nekik a Borostyánkő Áruház és miért fontos a mostani összejövetel. Mi pedig köszönjük Semei Ferencnek, a Vas Megyei Levéltár munkatársának, illetve Szabó Józsefnek a Borostyánkő Áruház múltjához kapcsolódó adatokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód