Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarország a 38. legjobb ország, de két szempontból nagyon le vagyunk maradva

A szomszédaink jó része így is megelőz minket.

Magyarország a 38. legjobb ország lett, a lista első öt helyére Svájc, Kanada, Németország, az Egyesült Királyság és Japán került - írja a pénzcentrum.hu egy nemzetközi felmérésre hivatkozva.

A felmérést a Wharton Business School, amely a Financial Times üzleti lap szerint a világ harmadik legjobb üzleti iskolája, a US News média cég és a Young and Rubicam stratégiai tanácsadó vállalat készítette, a világ 80 legjobb országát 65 változó alapján rangsorolták. Ezeket a változókat 9 kategóriára osztották, a végső sorrendhez pedig aszerint súlyozták őket, hogy milyen összefüggést mutattak az Nemzetközi Valutaalap vásárlóértéken mért GDP-adataihoz.

A kilenc kategória a

 • kalandossággal,
 • állampolgársággal,
 • kulturális befolyással,
 • vállalkozói kedvvel,
 • nemzeti örökséggel,
 • életszínvonallal,
 • az ország hatalmával, befolyásával,
 • üzleti környezetével, valamint
 • az azzal kapcsolatos változókat csoportosította, hogy mennyire vállal az adott ország kezdeményező, mozgató szerepet a nemzetközi színtéren.

  A balkáni, közép-európai és kelet-európai régiókból hazánk előtt végzett a ranglistán Ausztria (17. lett), Oroszország (26.), Görögország (28.), Lengyelország (32.) és Csehország (33.) is.

  mahy

  null

  A legjobb helyezést (23.) a nemzeti örökség alkategóriájában értük el, ami hazánk színes történelmének és kulturális elérhetőségének köszönheti.

  Hasonló helyezést ért még el Magyarország az állampolgársági kategóriában, ahol 24. lett, mely helyezést leginkább az itthon tapasztalt magas fokú vallási szabadság befolyásolta.

  A lista végére, a 73. helyre kerültünk viszont az ország nemzetközi hatalmával, befolyásával kapcsolatos kategóriában.

  És ennél is rosszabbul szerepeltünk (79, azaz utolsó előtti hely) a kezdeményező, mozgató kategóriában. Itt minden ország Magyarország előtt végzett, kivéve Lengyelországot. Ez a kategória azt mutatja, hogy az ország mennyire innovatív, azaz az ország jövőbeni gazdasági növekedését vetíti elő.

  És ebben nagyon gyengék vagyunk, bármit is mond a kormánypropaganda.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság

  Tovább az oldalra