Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Fidesz megakadályozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kivizsgálja a lehallgatási-ügyet

Bojkottálták a bizottsági ülést, így az elmaradt. Az ellenzéki tagok saját hatáskörben fognak vizsgálódni.

„Saját eszközeinkkel próbálkozunk információkat szerezni az ügyről, viszont ezeket nem hozhatjuk nyilvánosságra” – monda lapunknak Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP), a nemzetbiztonsági bizottság tagja azután, hogy a fideszesek távolmaradása miatt elmaradt a bizottság ülése.

A nemzetbiztonsági bizottság ülését az ellenzéki tagok kezdeményezték a múlt héten kirobbant lehallgatási botrány, Gyakorlatilag hallgatásba burkolódzik a kormány és médiája a megfigyelési botrány kapcsán July 19. 09:20 a Pegasus-ügy miatt. Pintér Sándor belügyminiszter korábban jelezte, hogy elmegy az ülésre, és beszámol az általa ellenőrzött szolgálatok tevékenységéről. A Fidesz-frakció tagjai viszont nem jelentek meg, a bizottság így határozatképtelen volt. Emiatt a tagok kérdéseket sem tehettek fel Pintérnek.

Ungár Péter már a múlt héten megjelent rövid interjúnkban Lehallgatási botrány: Ungár Péter szerint a Fidesz meg tudja akadályozni, hogy kivizsgálják az ügyet July 21. 11:57 is jelezte, hogy a Fidesz megakadályozhatja az ügy kivizsgálását. Ami most meg is történt, a bizottság tagjainak iratbetekintési joga van, most ki fogják kérni az üggyel kapcsolatos dokumentumokat, már ha vannak egyáltalán.

Az ülés után az ellenzék sajtótájékoztatót tartott. Stummer János (Jobbik), a bizottság elnöke szerint a kormány elmúlt heti reakciója azt mutatta, hogy a Fidesz „sumákol, mellébeszél” a Pegasus-ügyében. Az ellenzéki képviselők szerint a kormány szabotázsakcióval igyekszik megtagadni a válaszokat, és jogtechnikai eszközökkel igyekeznek megúszni a felelősségvállalást.

Stummer szerint ennek része az is, hogy az ügyészség nyomozást indított, amivel ellehetetlenítették, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel. Erre csak akkor lesz lehetőség, ha az ügyészség nyomozása formálisan lezárul.

Közben a Momentum tüntetés szervez Tüntetést szervez hétfőre a Momentum a Pegasus-ügy miatt July 26. 07:55 hétfő, azaz ma estére a Terror Háza elé a Pegasus-ügy miatt, a kezdeményezéshez több ellenzéki párt is csatlakozott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra