Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lencsevégre kaptuk az első büdösbogarat a szerkesztőségünkben- Poloskainvázió lesz Vas megyében is?

Pár napja Budapesten jártunk. Hihetetlen látvány volt, ahogy a poloskáktól hemzseg a főváros, ráadásul védekezni ellenük szinte lehetetlenség.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Döbbenetes volt még a hét elején Budapesten azzal szembesülni, hogy a városban lépten-nyomon hemzsegnek a poloskák. Óriási a méretük, és hihetetlenül büdösek. Visszafelé az autópályán még Tatabányán megállva sem tudtunk úgy kávézni, hogy a hajunkból kettőt-hármat ki ne kellett volna bogarászni. Undorítóak, már bocsánat.

Erre fel mi sétálgatott az előbb a szombathelyi irodánk asztalán?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Eddig azt hittük, itt Vas megyében megúsztuk a poloska-inváziót, erre ma mit látunk? Egy szép kifejlett példányt. Össze nem nyomtuk, kireptettük az ablakon.

poloska
p.h.sz.

Még tegnap felhívtuk a vasi ÁNTSZ-t, a budapesti sokkhatásra, aztán írtunk az illetékesnek is, mondván, szeretnénk tudni mi a megyében a poloskahelyzet. Választ azóta sem kaptunk. A kérdéseink:

- Érdeklődnénk, hogy Vas megyét, és tágabban a Nyugat-Dunántúlt mennyire érinti a Budapesten tapasztalható poloska invázió?
- Mennyire reális veszély, hogy előbb-utóbb Szombathelyet is ellepik a poloskák?
- Hogyan lehet védekezni ellenük?
- Mekkora károkat okozhatnak?

Addig is rákerestünk, mik ezek a zöld izék

A poloska, avagy büdösbogár egy idegenhonos és invazív faj. Migráns! Nem idevalósi, nincs természetes ellensége, ami megbetegítse, csak a fagy tizedeli az állományt.

Íme, a poloska - egy jó fotón
ripost.hu

A poloskák a legapróbb kis résekbe is képesek megbújni, éppen ezért alig lehet őket észrevenni. Beköltöznek a lakásokba, ráadásként mezőgazdasági szempontból is nagyon kártékony rovarnak számítanak. Irtani őket nem igazán lehet, ugyanis a legerősebb irtószerek is hasztalanok ellenük.

Ami segíthet:

 • a szúnyogháló
 • az alapos ruharázás
 • a nyílászárók zárva tartása
 • a szúnyogírtó is megöli, de a kerti növényeken a vegyszeres irtás nem ajánlott
 • Ez van, próbáljunk megbarátkozni a gondolattal, mert ahol egy van, oda hamarosan érkezhetnek még jóval többen is!

  Bár a poloskák rendkívül bosszantóak, fontos tudni, hogy alapvetően nem jelentenek különösebb veszélyt az emberekre nézve.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Életmód

  Hirdetés