„Ludas Matyi is háromszor ment vissza Döbrögihez” – újabb ügyekben adott igazat a bíróság a Vas megyei tanárnak

Hende István sorozatban perli a szombathelyi tankerületet. És sorozatban nyer is.

Az utóbbi időben országos ismertségre tett szert a Jáki Nagy Márton Általános Iskola matematikatanára. Hende István több országos jelentőségű ügyben Három Vas megyei tanár jogerősen győzött a tankerület ellen - és további 144 perel May 10. 14:00 is sikeresen perelte a Szombathelyi Tankerületi Központot, és most itt van az új „csomag”.

A Szombathelyi Törvényszék mint munkaügyi bíróság elsőfokon három ügyben is igazat adott a pedagógusnak, egyben arra kötelezi a tankerületet, hogy 15 napon belül fizessen neki 36 ezer 495 forint távolléti díjat, 55 ezer 570 forint költségtérítést és 220 ezer forint perköltséget.

1. ügy: A hibásan megemelt óraszám

Mindez úgy indult – magyarázza Hende István -, hogy tavaly szeptemberben módosult a kormányrendelet, amely egy órával megemelte a mesterpedagógus osztályfőnökök heti óraszámát, de a szombathelyi tankerület ezt valamiért heti két órával emelte meg. Írt egy levelet a tankerületi igazgatónak, hogy ez így nem jó, vizsgálja felül a döntést, de „szokás szerint” nem kapott választ.

Hende István

„Nem volt más lehetőség, mint, hogy jogi úton keressük az igazunkat. És ha már belekényszerítettek egy munkaügyi perbe, akkor úgy gondoltam, korábbi két vitás ügyet is hozzáteszek. Ludas Matyi is háromszor ment vissza Döbrögihez” – mondja a pedagógus.

2. ügy: Az erdei iskolai kirándulás

Akár egy újabb országos precedens lehet ebből az ügyből is. Hende - a munkaterv alapján - erdei iskolai programot szervezett még 2022 májusában az akkori ötödik osztálya számára, Zemplén és Kassa vidékét járták be.

Az ilyen program tanulókra eső költségét a szülők szokták fizetni, de a pedagógusok utazási, szállás és belépő költségét a fenntartó állja.

A jogszabály ugyan előír az ilyen esetekben felügyeleti és készenléti díjat is, de ilyet sem a korábbi önkormányzati, sem a mostani fenntartó nem fizetett még. Így meglepődött, amikor a kirándulás előtt azt a tájékoztatást kapta, hogy napi 16 óra felügyelet és készenlét idejére bruttó 7000 forint/nap összeget biztosít a tankerület. Nem túl bőkezű a 440 forintos órabér, de a semminél több.

Viszont egy hónap múlva már azt írta a tankerület, hogy mégsem tudják támogatni az erdei iskolát.

A pedagógusok így – a korábbi évekhez hasonlóan - „társadalmi munkában” elvitték a gyerekeket a kirándulásra, de az utazási, szállási és belépők számláját elküldték a tankerületnek. A három tanárra jutó 55 ezer 570 forint kifizetését azonban a tankerület elutasította. Most – két év múlva – kapják meg.

A tábor egyébként teljesen önellátó volt. A tanárok és a gyerekek közösen főztek és takarítottak.

3. ügy: Szakszervezeti munkaidőkedvezmény

Lapunk is beszámolt Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ - Több ezer pedagógust érinthet a döntés 2023. May 05. 18:27 arról, hogy Szombathelyi Tankerület Kásler Miklós egyik veszélyhelyzeti határozatát tévesen értelmezte, így két órát ingyen túlóráztatta a tanárok egy csoportját. Az ügyben jogerős ítélet született, ami egyben országos precedenst jelentett, hiszen több ezer tanárt érintett a döntés. A hírt több országos média is átvette.

Amiről viszont eddig nem tudtunk: a tárgyalás idejére Hende István kikérte a szakszervezeti titkárok részére a munka törvénykönyve által biztosított munkaidőkedvezményt. Ezt a tankerület utólag megtagadta, mondván Hende, aki ráadásul délután már dolgozott, „magánügyben” vett részt a tárgyaláson. A bírósági döntés révén most talán megkapja a 36 ezer forintnyi távolléti díjat.

Az első ügy (mesterpedagógus osztályfőnökök óraszáma) időközben megoldódott, elismerte és rendezte a tartozását a tankerület. Igaz, nem az első körben, abból Hende véletlenül kimaradt.

Adalék a magyar tankerületi finanszírozáshoz

Az ügyek számos más vonatkozásait is tartalmazza az írásban megjelent elsőfokú ítélet, hasonlóképpen a tárgyalási jegyzőkönyv.

Ez utóbbi egy részletére hívta fel a figyelmünket Hende István, mondván:

„az áprilisi tárgyaláson a jelenlegi tankerületi finanszírozás olyan kritikáját hallottam Fodor István tankerületi igazgatótól, amit még ilyen magas szintű vezetőtől eddig nem”.

Íme az idézet:

„A pénzhiány vonatkozásában én azt kívánom előadni, hogy a költségvetés úgy néz ki, hogy 90% körüli az a bérjellegű költségeket fedezi, a fennmaradó az összes többi dologi költségeket és e körbe tartoznak ezeknek a programoknak az esetleges finanszírozása is, de a dologi költségvetésbe tartozik minden más, tehát így az intézményeknek a gáz, rezsi, egyéb költségei is. Ennek az összege 4 éve nem változott, a 30%-os infláció mellett 860 millió forintból kell megoldani 43 intézménynek a 100 körüli épületnek a fenntartását, üzemeltetését. Nekem, mint pedagógusnak nyilván nagyon fáj az, hogy ezeket a programokat nem tudjuk finanszírozni, de ezt ilyen költségvetési környezetben kell elképzelni.

Az intézményvezetői értekezleteken a gazdasági vezető nagyon egyértelműen fogalmaz a tekintetben, hogy nincs erdei iskolai program. Hogyha nagyon akarjátok ezt csinálni, akkor olyan formában, ahogy ez így megvalósult, olyan értelemben, hogy a költségeket mi nem tudjuk fizetni.”

Lapunk az elsőfokú ítélettel és a tárgyalási jegyzőkönyvvel kapcsolatos kérdéseit elküldte a Szombathelyi Tankerület Központnak, ahonnan Takácsné Pálhegyi Beáta szakmai vezető, tankerületi igazgatóhelyettes az alábbi választ küldte.

"Az Ön által hivatkozott per tekintetében a Szombathelyi Tankerületi Központ a bíróság ítéletét tiszteletben tartja. Az ügyhöz további észrevételt nem kíván tenni."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet