Elviselhetetlen porra panaszkodnak az M8-as építése miatt Vasszentmihályon - videón, hogyan szállítanak Mészáros Lőrinc gépei

Minden képzeletet felülmúl a környezeti szennyezés – mondják a lakók.

Ahogy mi is részletesen írtunk róla, Mészáros Lőrinc cége építi a Rábafüzestől Körmendig tartó M8-as autóút Vas megyei szakaszát. Stílusosan tavaly március 8-án tették le az M8 alapkövét Körmenden. A neve azonban ne tévesszen meg senkit, nem autópálya és nem gyorsforgalmi út lesz az M8-as, viszont a 2x1 sávon így is 110 km/h-s sebességgel közlekedhetünk majd, valamikor jó két év múlva. Amikor kész lesz, biztosan mindenki nagyon örül majd neki, hisz régóta kellett már ez az út.

M8-as út alapkőletétele Körmenden
BZ

Addig is azonban vannak gondok. A 70 milliárd forintba kerülő úthoz az építőanyagot a kivitelező Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. körülbelül 2 hónapja Vasszentmihályon keresztül szállítja.

A lakosság azóta panaszkodik az egyre elviselhetetlenebb állapotokra. Állításuk szerint a beruházás legelején semmilyen tájékoztatást nem kaptak a várható környezeti terhelésről, ahogy arról sem, hogy 2-3 éven keresztül a 8-as főúton szállítják az összes építőanyagot, ráadásul így.

Jól látszik, hogy az építőipari cég ponyva nélkül szállít
Nyugat.hu

A helyiek szerint ugyanis

a falu teljesen élhetetlenné vált, a nagy sebességgel, sáros kerékkel, lefedetlenül áthaladó napi több száz kamiontól. A por és sár mindent beterít.

Videóra is vették, milyen elviselhetetlen körülmények uralkodnak jelenleg is a faluban. Itt az látható, hogy hajtanak keresztül a falun a kamionok:

Itt pedig az, milyenek lettek a környékbeli kisebb utak:

A helyzet miatt a közeljövőben (február 21-én) a polgármester lakossági fórumot hív össze. Itt a faluban élők a hatóságoktól szeretnének tájékoztatást kapni arról, hogy az engedélyek kiadására milyen feltételekkel kerülhetett sor.

A lakosság szeretné megtudni, hogy:

 • Készült-e környezeti hatástanulmány?
 • Hogyan kaptak az építtetők környezetvédelmi engedélyt?
 • A tervezői műszaki leírás tartalmazta-e a szállítási útvonalakat?
 • Illetve a térségben tartott tájékoztatók, miért nem érintették ezt a jelentős kérdést?
 • Másrészt a lakosság szeretné tudni, hogy

  az EU által támogatott projektnél megengedhető-e, hogy az ember, mint a környezet egyik legértékesebb része, a legminimálisabb figyelmet sem kap, egy ilyen, a környezetet jelentősen megterhelő beruházás során?

  Állítólag a környező falvak is csatlakoznak a tiltakozáshoz

  Olvasóink szerint a 8-as és más közeli utak a fentieken túl, már most jelentős mértékben károsodtak.

  Szerintük:

  Elképzelhetetlen, hogy ilyen nagy tömegű anyag szállításra engedélyt kaptak. Sem környezetvédelmi engedély, sem monitoring pont nincs. A polgármesteri hivatalt még tájékoztatás céljából sem kereste meg a kivitelező az organizációval kapcsolatban.

  Íme, a polgármester, Császár István lakosokhoz címzett levele is sokat elárul arról, hogy a falubeliek hogyan látják most a helyzetet:

  Szinte mindannyian szenvedő alanyai vagyunk az M8-as gyorsforgalmú út építése okozta környezeti ártalmaknak. Az építkezés miatt jelentősen megnőtt az átmenő kamionforgalom a Fő utcán, és a Medvesi utcán keresztül. Ez a megnövekedett forgalom nagymértékben veszélyezteti a fenti utcák melletti ingatlanok épségét és az ott lakók egészségét. A kamionok okozta porfelhő és rezgés néha már az elviselhetetlenség határát súrolja.

  A polgármester ezért is hívta össze a már említett lakossági fórumot, ahová a hivatalos szerveket, a kivitelezőt, a lakosságot és a sajtót is várja. Itt olvashatja a meglehetősen elkeseredett hangnemű meghívót:

  M8-as építése Vasszentmihályon
  Nagy Jácint

  A Magyar Közút a polgármester kérésre egyébként már lefolytatott egy vizsgálatot, de mindent rendben talált. Az erről szóló levél egészében itt olvasható, de a fontosabb részletet lefényképeztük belőle:

  javított
  Nagy Jácint

  Az ügynek a Nyugat.hu is megpróbál majd utánajárni az M8-as út beruházójánál és lebonyolítójánál, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet