Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magas THC-tartalom miatt levesznek a hazai polcokról egy osztrák teát

Bizonyos mennyiség felett fáradtságot, csökkent reakcióképességet, váratlan hangulatváltozást idézhet elő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a német RASFF jelzése alapján kéri a vásárlókat, hogy ne használják fel az Ausztriában előállított Medi Hemp márkájú bio HAND TEE Felina / organic HEMP TEA Felina / bio Kender tea Felina elnevezésű termékeket, amelyek minőségmegőrzési ideje 2022.03.30. (A terméken 30/03/2022-ként feltüntetve.)

Magas THC (tetrahidrokannabinol) tartalom miatt visszahívta a fenti nevű és minőségmegőrzési idejű, 40g kiszerelésű teáit a forgalmazó - tájékozatott a NÉBIH.

A probléma kizárólag a 30/03/2022 minőségmegőrzési idejű és 40g kiszerelésű teáknál áll fenn. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a boltokat felesleges megrohamozni "olcsó kábítószerért", mert ez a tea nem az.

Termékvisszahívás: kizárólag a 40g-os kiszerelésű, 2022.03.30. minőségmegőrzési idejű tea érintett
TM/Nyugat.hu

A kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet működésére ható, bioaktív vegyületeket, ún. kannabinoidokat tartalmaz. Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol (THC vagy Δ9-THC). A kendert tartalmazó élelmiszerek tartalmazhatnak THC-t (nem megfelelő előállítás esetén), amely bizonyos mennyiség felett fáradtságot, csökkent reakcióképességet, váratlan hangulatváltozást idézhet elő. Bizonyos gyógyszerek vagy az alkohol ezeket a hatásokat felerősíthetik – írja a NÉBIH.

Élelmiszer kizárólag olyan kenderfajtából állítható elő, amelynek THC-tartalma a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes homogenizált részében nem éri el a 0,2%-ot. Az ilyen legálisan termeszthető, élelmiszer célú kenderfajták magja a növény egyéb részeitől eltérően nem tartalmaz THC-t.

Élelmiszerek maximális megengedhető THC-tartalmára (THC határértékre) jelenleg nincs harmonizált EU szabályozás. A kendermagból készült termékben ha THC mutatható ki, az más növényi részből (elsősorban a kender lomb- és murvalevelének epidermiszét borító mirigyszőrökből) történő szennyeződést jelez, vagy azt, hogy élelmiszer előállítás céljára nem termeszthető kenderből származik. Ezért ilyen termékek Magyarországon nem forgalmazhatók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra