Nem lesz Magellán Center

Lemondott a szombathelyi Magellán Center építéséről a terület tulajdonosa, lakásokat és irodákat épít helyette. Azt szeretné, ha a SZOVA ZRt. is beszállna.

Évek óta üresen áll a Kossuth és Kiskar utcák sarkán álló terület a szombathelyi belvárosban. Mi is sokat foglalkoztunk az üggyel Huzavona a Magellán Center körül – Van és mégsincs építési engedély 2008. November 12. 06:00 , most úgy tűnik, megoldás körvonalazódik. A terület tulajdonosa közleményt adott ki, ami a tervekről szól, és indokolja az eredeti elképzelés meghiúsulását is.

Sajtóközlemény

A projekt fejlesztője, a Devirs International Kft. szeretett volna egy, a belváros belső kereskedelmi zónáján belül, minden igényt kielégítő kereskedelmi és szórakoztató központot építeni, mely szervesen kapcsolódik városunk Fő teréhez. A beruházás Szombathely történetének legnagyobb tömb rehabilitációs fejlesztése lehetett volna.

Azonban társaságunkat a projekt újragondolására és áttervezésére késztették az alábbi problémák:

1. Az időközben megváltozott gazdasági körülmények.
2. Az országban törvényileg szabályozott „plázastop”. Eszerint 2012. január 1-től 2014. december 31-ig tilos, csak külön engedéllyel lehet 300 m2-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi építményt létesíteni Magyarországon.
3. Sajnos, Szombathelytől 30 km-re Oberwartban 2011. évben megépült - aminek Szombathelyen kellett volna lennie - az EO bevásárló központ.

A fentiekben leírtak figyelembe vételével, valamint a jelenlegi piaci viszonyokat is szem előtt tartva, az ingatlanon elsősorban lakások, irodák és kis alapterületű üzletek megépítését kívánjuk végrehajtani, a Mithras szentély bemutatása mellett. Az építeni kívánt lakások passzív, energiatakarékos, napelemmel szerelt, a modern kor követelményeinek megfelelő lakások lennének.

Ilyen lett volna a Magellán Center

Az ingatlanon egy 6 ütemből álló belvárosi tömb rehabilitációt szeretnénk megvalósítani. A közlekedési kapcsolat nem változik, így az a már jóváhagyott tervek szerint kerülne kialakításra. Mivel azonban a bevásárlóközpont funkció megszűnik, így jelentősen csökken a gépjármű forgalom. Az új elképzelés egy kisebb beruházást igénylő fejlesztést irányoz elő, amely közlekedésileg nem terheli a környezetet.

Az ingatlanok társasházzá alakítása nagyon fontos, mivel így önálló al-betétek jönnek létre és így, külön is értékesíthetőek. Tehát mindenki számára megnyílik a vásárlás lehetősége. Elsőként a belvárosi kereskedők egyesületét keressük meg az ingatlanok vásárlási lehetőségével

A koncepció sétányos jelleget kap, a patakparti parkolók átépítése szökőkutas megoldással. Fontos elem, hogy e fejlesztés is érint városi területeket. A város számára van lehetőség ingatlan bérlésére, ha a feladatai ellátásához szüksége lenne rá

A Mithras szentély bemutatása és turisztikai látványossága, továbbra is az előző tervekhez hasonlóan kerülne megvalósításra.

Fontos, hogy a város partnerséget adjon a feladat megvalósításában, a beruházók felajánlják annak lehetőségét, hogy a SZOVA Zrt-n keresztül a város aktív szereplője legyen e terület beépítésének.

Szombathely város partnerségének fontossága

A tulajdonosok felkeresték Szombathely Megye Jogú Város polgármesterét: tájékoztatták arról, hogy a fent ismertetett okok miatt a bevásárlóközpont építéséről lemondanak.

Bemutatták az új elképzelést, és kérték a város közreműködését, mert a város akarata nélkül még évekig nem oldódik meg a hányatott telek sorsa. Dr. Puskás Tivadar polgármester úr jelezte, hogy a város számára fontos a szóban forgó terület rendezése.

A polgármester úr felkérte a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját: vizsgálja meg, hogy tudna a cég a fejlesztésben részt vállalni. Jelenleg ez a vizsgálat zajlik, és hamarosan a társaság igazgatósága is tárgyalja a lehetőségeket.

A projekttel kapcsolatban egyeztetünk a főépítész úrral, illetve folyik a helyi tervező kiválasztása az új beruházás megvalósítása vonatkozásában. A SZOVA Zrt. - mint Szombathely város vagyonhasznosító cége-, befektetőként való részvételével jelentősen javulhatna a beruházás megvalósulásának esélye.

Tisztelettel
Devirs International Kft.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mertek nagyokat álmodni - Jegelt szombathelyi projektek

Ha egy arannyal megrakott szekérrel egyszer Szombathelyre látogatna a Jótündér, vajon melyik álom-projekthez adhatna pénzt? Legyen az MSH-ból színház, vagy épüljön a belvárosi Magellán Center?

Szombathely szégyenfoltjai

A Magellán Center helye, az el nem készült parkolók gödrei vagy a Savaria Stonehenge idegesíti Önt jobban? Röpke, rendhagyó városnéző túrán mutatjuk be Szombathely kétes hírű látványosságait. Szavazza meg a legcsúfabbat!

Épülő Iseum, várakozó parkolóház, reményteli Magellán Center

A három nagy szombathelyi beruházás háza körül néztünk körbe, hogyan is állnak (vagy haladnak) a nagyívű tervek. Lássuk.

Huzavona a Magellán Center körül – Van és mégsincs építési engedély

Bár októberben ismét megkapta az építési engedélyt a Magellán Center, információink szerint a szombathelyi polgármesteri hivatal megfellebbezte a döntést. Az ok: a közlekedési helyzet várható eldurvulása.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet