Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A labortól a vásárlókig - Bekukkantottunk a Magister boszorkánykonyhájába

A Nyugat.hu az első média, aminek sikerült bejutnia magyar natúrkozmetika fellegvárába. Dr. Mester Ildikó volt az idegenvezetőnk.

Bár a magyar média bőven foglalkozik a Vas megyei Magister sikertörténetével és magukkal a termékekkel is, mi vagyunk az elsők, akik lehetőséget kaptak, hogy bepillantsunk a kulisszák mögé.

Így érthető, hogy némi izgalommal keresünk parkolót Sében a nagyobb családi házból átalakított „ Magister-birodalom ” előtt.

Dr. Mester Ildikó és csapata még javában dolgozik, de azért szerencsére ránk is jut idejükből.

Ráhangolás

Mielőtt belépnénk a Magister „szentélyébe”, a laborba, cipőnkre és hajunkra egyszer használatos kórházi védőeszközök kerülnek, és szánk elé is kendőt kötnek. „A sterilitás mellett nagy figyelmet fordítunk a környezetvédelemre is, így mindent szelektíven gyűjtünk, a védőeszközöktől kezdve a csomagolóanyag-hulladékig” – mondja látogatásunk nulladik állomásán Dr. Mester Ildikó ügyvezető, aki az egyre népszerűbb natúrkozmetikai márka kitalálója, termékfejlesztője és reklámarca egy személyben. A cég internetes boltja mellett három „igazit” is működtet az országban: Szombathelyen, Budapesten és Szegeden. Jelenleg körülbelül kétszáz termékkel van jelen a piacon, és népszerűsége folyamatosan növekszik. „Nemcsak termékeink környezetbarátok, de mi magunk is igyekszünk a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni a gyártástól a vevőkig” – teszi hozzá Ildikó, miközben beöltözünk.

Magister laborjában
Dr. Mester Ildikó munkában
Mészáros D. Zsolt

Aztán elindulunk sétálni boszorkánykonyhába.


A laboratórium

Ez az üzem aszeptikus részlege. Itt folyik a krémkészítés és a krémek kiszerelése. Innen már csak tégelyben kerülnek ki a termékek. A keverőgépekben éppen hipoallergén fürdőkrém készül. Nem sokkal korábban az úgynevezett zsírfázist melegítették fel, ami ebben az esetben háromféle növényi olajat jelent. Ezek olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek az emberi bőrben jelen vannak, és a használat során gyakorlatilag bőrré válnak, amit így szerkezetileg erősíteni tudnak.

Magister laborjában
Réka munkában
Mészáros D. Zsolt

A szintetikus anyagok és a kőolajszármazékok egészen másként működnek: úgy hidratálnak, hogy bevonják a bőrt egy mesterséges felülettel, amely gátolja a bőrt a víztartalmának elvesztését. Ezért nemesebbek a növényi zsírok és a természetes hatóanyagok. A zsírfázishoz már hozzáadták a felmelegített vizet és a szintén természetes emulgenseket, és az anyag keverés közben lehűl. Körülbelül 50 fok körül nyeri majd el krémes állapotát. Jön még majd bele tartósítószer, de az is megegyezik a növények által termelt anyaggal, amellyel magukat védik a penészgombáktól és egyéb fertőzésekről.

Mester Ildikó
Dr. Mester Ildikó
Mészáros D. Zsolt

A cégnek filozófiája, hogy kisebb gyártási tételekben gondolkodik, mert egyrészt így friss készítésű termékeket tud a vásárlóknak szállítani, másrészt a környezetterhelés minimális.


A tégelyekbe töltés

Magister laborjában
Miluca és Réka
Mészáros D. Zsolt

Ez még a laboratórium része. A keverőgépekből ide érkezik a fürdőkrém, amit most Miluca és Réka tölt a tégelyekbe. Láthatóan jól megpúpozzák őket.


A diploma a falon

Magister laborjában
Ildikó magyarázza a gyártási folyamatot, mi próbáljuk megérteni. Háttérben a diploma.
Mészáros D. Zsolt

Dr. Mester Ildikó talán egyetlen az országban, aki szakdiplomával irányít egy natúrkozmetikumokat gyártó céget. A Szegedi Tudományegyetemen végzett mint szakgyógyszerész.


A raktár

Magister laborjában
1500 természetes alapanyaggal dolgoznak
Mészáros D. Zsolt

A Magister körülbelül 1500 alapanyaggal dolgozik és mintegy 150 természetes alapanyagokat előállító céggel áll kapcsolatban. Igyekeznek hazai vállalkozásokkal dolgozni, de a beszerzést külföldi partnerek is segítik. Az utóbbiak közül a legfontosabb egy francia és egy magyar tulajdonú román vállalat, amelyek segítenek összegyűjteni a termékeket. De közvetlen kapcsolatuk is van a kisebb beszállítókkal. Nemrég például ráakadtak egy olasz gyártóra, ami többek között szőlőhéjból és eperből készít alapanyagokat.


Helykihasználás

Magister laborjában
Mészáros D. Zsolt

Amikor elindultak, csak egyetlen helyiséget használtak, hogy aztán folyamatosan terjeszkedjenek. Ma már a kétszintes épület minden egyes négyzetcentiméterét kihasználják. Majd egyszer talán egy tágasabb, ergonomikusabb helyre költöznek, de most egyelőre örülnek annak, hogy ezt sikerült így összehozniuk.


Megérkezik a postás

Látogatásunkat a postás érkezése szakítja félbe. Egy vámkezelt csomag érkezett. „Tudom, hogy mi ez, az USA-ból jött, és már nagyon vártam” – mondja Ildikó. A gyártó titok, de annyit elárulunk, hogy exkluzív, organikus illat érkezett egy palackban. Merthogy a Magister az illatosítókban is ragaszkodik a természetes anyagokhoz, legyen az a klasszikus levendula vagy citrom, vagy akár olyan különlegesség, mint a passion fruit. A megérkezett terméket azonnal nyilvántartásba veszik

Magister laborjában
Mészáros D. Zsolt

A postás egy át nem vett csomagot is visszahozott. Ez utóbbinak nem nagyon örülnek, mert bármennyire is népszerű a Magister, mégiscsak kisvállalkozás, amelynek nagyon nem hiányzik az oda-vissza postaköltség és a pluszmunka. Mindenesetre első körben egy emlékeztető e-mailt kap a feledékeny vagy felelőtlen megrendelő.


Labornapló

Magister laborjában
Mészáros D. Zsolt

Minden gyártásról labornapló készül, amin ott jártunkkor Milla dolgozott. Ezen nyomon követhető, hogy mikor és hány tétel készült. Ez egyrészt kötelező elem, amely a visszakövethetőséget szolgálja, másrészt a szigorú minőségbiztosítási rendszer része.


Kémhatás ellenőrzése

Magister laborjában
Mészáros D. Zsolt

Minden termékről minőségi bizonylat is készül. Ennek része a kémhatás ellenőrzése, ami minden egyes gyártási tétellel megtörténik. „Fontosnak tartom, hogy olyan termékeket fejlesszünk, amelyek közel állnak a bőr PH-értékéhez” – magyarázza Ildikó.


Külső raktár

Magister laborjában
Mészáros D. Zsolt

Az emeleten egy másik raktár is van. Itt sorakoznak a késztermékek. „Már javában készülünk már a karácsonyra és a Black Fiday-ra” – mutat a teli polcokra Ildikó, akitől azt is megtudjuk, hogy nagyon gyorsan pörögnek az áruk, részben a korábban említett kisebb gyártási tételek, részben a termékek népszerűsége miatt.


Címkézés

Magister laborjában
Mészáros D. Zsolt

Külön helyiség van a címkézésre, amit általában Bianka végez. A címkéknek is külön nyilvántartásuk van.


Csomagolás

Magister laborjában
Mészáros D. Zsolt

A webbolt és a csomagolás Eszter feladata, aki szemünk előtt először egy kisebb, majd egy hatalmas dobozt tölt meg Magister-termékekkel. Valaki láthatóan alaposan bevásárolt. Sokszor vannak ilyen nagyobb csomagok, mert a testápolásnak szinte minden területét felöleli a termékpaletta, így a vásárlók egyetlen rendeléssel kielégíthetik a különböző igényeiket – tudjuk meg. A rendelésszám egyébként nagyon változó, a napi néhány tucattól a néhány százig; ilyenkor az egész család besegít a csomagolásba.


A csapat

„A kezdeti években rólam szinte semmi nem jelent meg, a korábbi marketingesünk beszélt rá, hogy vállaljam ezt a szerepet” – mondja Ildikó, amikor arról beszélünk, hogy ő nemcsak cégvezető, hanem egyben Magister-márka arca, afféle celebritás, akit számosan követnek az interneten és aki a női magazinok szinte állandó szereplője. „Szerintem tetszik az embereknek, hogy nincs bennem nagyképűség, hogy kedves és természetes vagyok, s igyekszem minden tudásomat beletenni ebbe. A zárt csoportos beszélgetéseken pedig arról is beszélek, hogy nem mindig egyszerű az, amit csinálok. Talán ezért is nagyon kevés a negatív hang” – teszi hozzá. Ildikó szerint nagyon fontosak a munkatársak is, akikkel kellemes munkakörnyezet lehet létrehozni, és akik szeretik a munkahelyüket és azt, amit csinálnak.

Magister laborjában
Kattintson a képre a galériához
Mészáros D. Zsolt

A csapat aztán összeáll egy búcsúfotó erejéig, és nem kell senkit biztatni a mosolygásra.


Mi pedig a búcsúzkodás után ismét az autónkba ülünk, és Szombathely felé tartva arról beszélgetünk, hogy néha milyen kellemes tud lenni az újságírói munka.

Dr. Mester Ildikót nem mellesleg az év női vállalkozójává választották Vas megyében. Az ennek apropóján készült interjút itt olvashatják el “Vannak céljaim, amiket ha elérek, akkor az elég” - beszélgetés az év Vas megyei női vállalkozójával 2019. April 22. 18:24 .

"Vannak céljaim, amiket ha elérek, akkor az elég" - beszélgetés az év Vas megyei női vállalkozójával

Mester Ildikó a Szegedi Tudományegyetemen végzett mint szakgyógyszerész, majd a család patikájában dolgozott Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Itt kezdett el foglalkozni saját kozmetikumok előállításával. Néhány évvel ezelőtt párját elkísérve érkezett Vas megyébe, ahol Sében indította el a Magister márka laboratóriumát és gyártóhelyét.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra