Magyar disszidens elfogásával nyílt a határélmény-park Bildeinben

Megnyílt az 5 kilométeres határélmény-park az ausztriai Bildein-ben. Egy kiadós túrán élhetik újra az "átkos" országhatárát az idősebbek, a fiatalabbak pedig rácsodálkozhatnak az általuk már nem ismert világra.

Arról, hogy mi is az határélmény-park, már részletesen beszámoltunk Vasfüggöny – újratöltve 2011. September 05. 21:31 . Most a park vasárnapi megnyitásának néhány mozzanatát elevenítjük fel. Talán jól mutatja, mennyire komolyan veszik az osztrákok a határmenti Bildein (Beled) parkját, hogy a megnyitón az osztrák honvédelmi miniszter, Norbert Darabos is felszólalt. Eredetileg meghívták és beszélt volna dr. Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter is, de ő lemondta a megnyitó ünnepséget.

Határélmény-park avatása az ausztriai Bildeinben - 2011.
magyarok mutatták be a disszidens elfogását
Tánczos Mihály

A kis határmenti faluba sok osztrák és magyar vendég érkezett. A rekkenő hőségben elmondott beszédek után a Burgenlandi Katonazenekar pattogó ritmusaira indult meg a vendégsereg a tekintélyes méretű őrtoronyhoz és egy imitált múlt századi határszakaszhoz. Itt még egy rövid méltatás és a hely felszentelése után a Magyar Öregkatonák Baráti Köre rittyentett egy bemutatót, öt határőr és egy disszidens részvételével. Azt láthattuk, hallhattuk, hogyan észlelték a határőrök a határsértést és hogyan fogták el a disszidálni próbálókat.

A rendezvényen láttuk Goják Sándort, a felsőcsatári Vasfüggöny múzeum létrehozóját, aki egy fotót is hozott. Ezen osztrák helyszínelés látható egy magyar teherautó körül. Az elmondottak alapján egy közeli talkumbányából kötötték el a teherautót a munkások és hárman áttörtek a határon. Egyikőjüket lelőtték a magyar határőrök, de ketten átjutottak osztrák oldalra.

Annak, aki most látogat el a bildein-i határélmény-parkba már nem kell félnie. Magyar oldalról már csak egy megkopott "Államhatár" feliratú tábla figyelmezteti az átkelőket arra, hogy kilépnek az országból. Pár méterrel később pedig már le is kanyarodhatnak az érdeklődők a határmenti pontokhoz. A túra megtételét kerékpárral, vagy gyalog javasoljuk, a faluban pedig akár szamár is bérelhető. Fiatal és idős is találhat érdekességeket, vagy kipróbálni való dolgokat.

Határélmény-park avatása az ausztriai Bildeinben - 2011.
Norbert Darabos osztrák honvédelmi miniszter a megnyitón
Tánczos Mihály

Az úszó szigeten való átkelés száraz lábbal is véghez vihető, de az igazi kaland, ha a keményebb szakaszt is kipróbálja a látogató. Az őrtorony és bunker funkcióját talán mindenki el tudja magyarázni a gyerekeknek, de ha nem, akkor kétnyelvű tájékoztató táblák segítenek ebben. A labirintus pedig nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen átláthatunk a cölöpök között, de befelé haladva egyre nyomasztóbbá válik.

Határélmény-park avatása az ausztriai Bildeinben - 2011.
Szellős labirintus, de klausztrofóbiásoknak nem ajánljuk
Tánczos Mihály

Bildein Szombathelytől kb. 22 kilométerre található. A legegyszerűbben Pornóapátin keresztül közelíthető meg, a két települést aszfaltút köti össze és tábla is jelzi az irányt. Bildein magyar neve Beled, ami nem tévesztendő össze a Győr-Moson-Sopron megyében található településsel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vasfüggöny – újratöltve

Szeptember 11-én délelőtt új attrakcióval bővül a határmenti osztrák látnivalók sora. Még a magyar Öregkatonák Baráti Köre is bemutat egy határsértő-elfogást.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet