Akár öt év börtön a magyar gyerekek burgenlandi iskoláztatása miatt

Vádat emeltek Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott ellen, mert 2005-től három, a helyi iskolába járó magyar tanulót színlelt ideiglenes lakcímre jelentettek be - számolt be szombaton az ORF Burgenland. Ráadásul ez nem az egyetlen eset: eddig 17 burgenlandi településen indult vizsgálat ilyen ügyben.

Az osztrák hatóságok továbbra sem hunynak szemet azon gyakorlat felett, hogy a nyugati határszél közelében élő magyar szülők előszeretettel járatják csemetéiket osztrák iskolákba, illegálisan. Az elmúlt években bevetté vált a gyakorlat, mely jó az osztrákoknak, jó a magyar gyerekeknek is, a törvény azonban ettől függetlenül továbbra is tiltja , hogy aki nem Ausztriában lakik, az osztrák iskolába járjon, legalábbis annak alsó tagozatába.

A probléma jelen esetben az volt, hogy a tanulók lakcímként a polgármesteri hivatalt adták meg. A volt polgármester azzal védekezett, hogy nem volt tudatában a bűncselekménynek. A gyerekek korábban a helyi általános iskola alsó tagozatát látogatták, és egy lékai családnál volt bejelentett lakcímük. Mint mondta, lehetővé akarta tenni számukra, hogy továbbra is az iskolába járhassanak. A vádlottakra 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki - számolt be az MTI.

Mi a helyzet most?

Az eberaui Josefinumban tanító Oswald Krisztina elmondta, hogy az elmúlt hónapokban nem történt változás az osztrák hozzáállásban, azaz továbbra is szigorúak a hatóságok. Az alsó tagozatokba történő bejutást már korábban úgymond “befagyasztották”, azaz csak bejelentett, állandó, osztrák lakcímmel lehet beiratkozni az iskolába, illetve akad ahol az ideiglenes lakcímet is elfogadják, azonban a magyart semmiképpen. Mindez persze nem érinti a felső tagozatot, ahol ő is tanít, ide magyar gyerekek is járhatnak akadály nélkül - tette hozzá.

Diákok az eberaui Szent József Katolikus Magániskolában
Nyugat.hu

Másfél éve tört ki a botrány

Mint korábban a nyugat.hu beszámolt róla Osztrák iskolabotrány: ki akarták tiltani a magyar diákokat 2012. February 02. 10:28 , Ausztriában 2011 nyarán lett ügy a magyar iskolásokból. Egy, a magyar határ közelében élő szélsőjobb-szimpatizáns rendőrnek tűnt fel, hogy Eberauba tömegével járnak át magyar gyerekek, nem csupán a magániskolaként működő felsőbe, hanem az alsóba is. Feljelentést tett, és még a nyáron megindultak a vizsgálatok. A szélsőjobb nem kifejezetten magyarellenességből tette ezt, ugyanis először nem is a magyarokra figyeltek fel, hanem a németekre. A Németországgal szomszédos határszélen is jellemző, hogy tömegesen hoznak át gyerekeket Ausztriába tanulni, mivel számukra is vonzó az ingyenes iskolarendszer, és a köztudottan jó színvonalú oktatás.

Jó színvonalon

A magyarok is az osztrák iskolák színvonalát kedvelik, meg persze azt, hogy az anyanyelvi környezetben szerzett nyelvtudással jóval könnyebben lehet munkát vállalni az ország nyugati szomszédjánál. Emellett persze olyan tényezők is szerepet játszanak a döntésben, mint az osztrák tanárok mentalitása, nagyobb türelme. Az egyik szülő lapunknak úgy fogalmazott:

Jobban vigyáznak a gyerekekre, például nem lehet cukros üdítőt vinni, sem édességet az iskolába. Szünetekben a tanárok pucolt gyümölccsel járják végig a termeket, azzal kínálják a kölyköket. Sokkal nyugodtabbak, engedékenyebbek és kedvesebbek.

A szigor ellenére továbbra is ki lehet használni az osztrák iskolarendszer nyújtotta előnyöket, mindössze Ausztriában kell élni. Emellett az a lehetőség is adott, hogy magániskolába akár magyar lakhellyel rendelkező gyerekek is járhatnak. A felső tagozat esetében pedig már semmilyen gond nincs, oda bátran beiratkozhatnak a magyar gyerekek is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet