Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyar rendőrök sikere a nemzetközi versenyen

Hét ország 17 rendőrcsapata mérkőzött meg egymással Szlovéniában az IPA rendezvényén. Somogy MRFK tarolt, Fejér megye csapata lett a második.

A nemzetközi rendőrszervezet (IPA) szervezett versenyt hét ország - Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Lengyelország, Szerbia, Románia, Magyarország - 17 csapatának. Egy-egy csapat három főből állt és ezúttal a közlekedési rendőrök mérték össze a tudásukat. A versenyre a muraszombati (Murska Sobota) vezetéstechnikai központban, a Spanik centerben került sor.

Nemzetközi verseny közlekedési rendőröknek Szlovéniában magyar sikerrel
Elméleti feladatokkal melegítettek be a rendőrök - elöl a második helyezett Fejér megyei csapat
Tánczos Mihály

Elméleti feladatok megoldásával kezdődött a verseny. A csapatok elmondása alapján nem jogszabályokat, paragrafusokat kérdeztek tőlük, hanem teljesen életszerű szituációkra kellett magyarázatot találni. A fél órás tesztlapkitöltés után már az izzasztó gyakorlati feladatok következtek. Az off-road pályán egyrészt vigyázni kellett, hogy ne boruljanak fel a versenyzők, másrészt ügyelni kellett a kihelyezett akadályok kikerülésére, a pallón maradásra is, mindezt időre.

Nemzetközi verseny közlekedési rendőröknek Szlovéniában magyar sikerrel
Motorizált lépcsőzés
Tánczos Mihály

Közben a vezetéstechnikai pályán is zajlott az élet, ahol gyakorlás nélkül kellett végrehajtani az eléggé "szivatósan" megtervezett feladatokat. A kalodával indult a pálya, ami egy bójákkal körbevett roppant szűk terület volt, ahova éppen csak befért az autó. A versenyzőknek viszont ebben kellett megfordulniuk. Azt el is felejtettük, hogy ha valaki indulás előtt nem kötötte volna be a biztonsági övét, az 10 büntetőponttal kezdte volna a versenyt, de ilyenre nem volt példa.

A kalodából kiszabadult autóknak aztán akadályokat kellett kerülgetniük, illetve kiszállva a traffipax-pisztollyal be kellett mérniük egy távoli tárgy távolságát. Nem sokkal később, kb. félpályánál újra ki kellett szállnia a rendőröknek, hogy egy nem éppen rendőrségi feladatot hajtsanak végre. Cérnát kellett tűbe fűzniük. Amikor az adrenalin az egekben van, akkor nem is olyan egyszerű ez a feladat, de azok közül, akiket láttunk senki nem csapta dühösen a földre a tűt és a cérnát.

Nemzetközi verseny közlekedési rendőröknek Szlovéniában magyar sikerrel
A legnagyobb stressz közben kellett megállniuk cérnát befűzni a versenyzőknek
Tánczos Mihály

A szlovén rendőrök karos forgalomirányításban is megmérkőztek, éles forgalomban. (A külföldi rendőrök értelemszerűen nem irányíthatták volna a város forgalmát.)

Nemzetközi verseny közlekedési rendőröknek Szlovéniában magyar sikerrel
Hét ország egyenruhásai Muraszombaton
Tánczos Mihály

Az eredményhirdetésen kiderült, hogy magyar rendőrök teljesítettek legjobban. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében érkező rendőrök szerezték meg az első helyet, míg a Fejér MRFK csapata a második lett. A harmadik helyen osztrák csapat végzett.

Nemzetközi verseny közlekedési rendőröknek Szlovéniában magyar sikerrel
Hét ország 17 csapatából lett első Somogy megye csapata
Tánczos Mihály

A verseny ismét jó alkalom volt arra, hogy a különböző országok rendőrei tapasztalatot cseréljenek, megszemléljék egymás technikáit, járműveit, illetve lékai kiránduláson is mélyíthették a barátságokat. Az IPA-nak éppen ez a célja, közelebb hozni egymáshoz az embereket. A szervezet mottója: Servo per Amikeco, azaz "barátsággal szolgálni".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra