Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emlékszünk még Polgár Jenőre, Gátvéderre, vagy Szipus Alfra?

Csak hogy túl ne toljuk a progresszivitást, összegyűjtöttük a mára már klasszikusnak számító magyar vírusvideókat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vírusvideókat eredetileg e-mailben küldözgettük egymásnak, mikor a főni nem figyelt. Nevüket is innen kapták, mert akárcsak egy vírus, ezek is emberről emberre terjednek tovább.

Kissrác koromból még vannak emlékeim arról, hogy nyári táborban a telefonunk infráit össze kellett dugni, hogy átadjuk egymásnak a vicces videókat, és akár húsz percig is eltartott, amíg átment egy két megás fájl. Nagyon kellett vigyázni arra is, hogy senki ne érjen hozzá a készülékekhez, mert akkor lehetett elölről kezdeni az egészet.

Mikor aztán 2005-ben elindult a Youtube, a máig legnagyobb internetes videómegosztó, az addig kézen-közön tovább passzolt vírusvideók is megkapták méltó helyüket; megkezdődött a vírusvideók kora.

Amiatt, hogy ma már életünk szerves részét képezi a közösségi média, és mindenki zsebében ott lapul egy okostelefon, sokkal nehezebben emelkedik ki egy-egy csepp a vírusvideók tengeréből, a múlt nagy klasszikusai azonban még mindig pörögnek a neten.

Ebből a korból még maradtak fenn olyan szállóigék, mint a "Kizárt dolog, mer’ nem tudom" , a "szipúú-áá" , vagy a "Donga lába van a fiamnak!"

Szerkesztőségünk összegyűjtötte a legnagyobb klasszikusokat, hogy a nosztalgiavonaton együtt robogjunk vissza egészen 2006-ba.

Gátvéder

A szolnoki televízió riportere arra volt kíváncsi, mit szólnak a helyiek ahhoz, hogy kiönthet a Tisza, a riportalany azonban finoman szólva sincs a helyzet magaslatán. Dadaista költészetnek inkább elmenne, amit csinál, mint nyilatkozatnak.

A két perces videó legjobb része a vége, amikor a riporter feladja a küzdelmet, és gyorsan rövidre zárná az interjút, a „gátvédelmi szakértő” viszont csak most jön bele igazán, esze ágában sincs befejezni az interjút.

Szalacsi Sándor, az objektum

A felállás nagyon hasonló. A videó főhőse biztos nem az első poháron van túl aznap, mikor az óvatlan riporter megtalálja. Szalacsi Sándor sokkal jobban szeret beszélni, mint amennyire tud, így a közel öt perces riport egy nagy összefüggő kínszenvedés mindazoknak, akik értelmezni próbálják mondatait.

Az ifjú Skywalker Lajos kalandjai

Egy klasszikus telefonbetyárkodás abból az időből, mikor az még menő volt.

Egy kétségbeesett telefonáló hívja fel a sintértelepet, mert egy nagy barna kóbor kutya, talán majom, de "leginkább kutyámmajom" terrorizálja a Damjanich utca lakóit.

A telefonbetyár nem más, mint Nacsa Olivér, aki a Budapest Rádió Nacsa-phone című műsorában ugratta gyanútlan áldozatait.

Az ifjú Skywalker Lajos kalandjai az internetes videózás hibridjeinek egyike. Eredetileg nem netes tartalom volt, de az, hogy annak idején a fiatalok fele fejből tudta a szövegét, már az internetnek köszönhető.

Azbeszt megb*szta!

Ha én kapnám a nemes feladatot, hogy az apokalipszis előtt összeválogathatom a világörökséget, amit az idegenek kimenekítenek a Földről, ez a videó benne lenne.

A VHS házivideók aranykorából maradt fenn a műalkotás, amin egy gyönyörűen megterített asztalt látunk, középen egy születésnapi tortával. Az idill azonban csak addig tart, amíg a felvétel készítőjének felesége át nem sétál a képen.

Apukának bőven elég volt ennyi, hogy teljesen eldurranjon az agya. Igazi magyar virtussal fűzi egymásba a válogatott cifraságokat, ami mindössze azért történik, mert a kelleténél jobban beleélte magát a filmrendező szerepébe. Anyuka, kisgyerek, meg úgy általában az egész születésnapi ünnepség igazából teljesen jelentéktelen, a fő, hogy a felvétel tökéletes legyen.

Polgár Jenő

Ismét egy frenetikus televíziós riport. Az interjúalany házának teteje beomlott, ő segítséget kért a polgármestertől, a TV pedig kiment hozzá interjút készíteni. Éppen csak arra nem volt senki felkészülve, hogy a főhős egyetlen egyszerű mondatot sem tud megjegyezni, pláne nem a kamera előtt értelmesen elmondani.

A szituáció addig fajul, hogy a riporter szóról-szóra próbálja betanítani a mondatot, mint mikor tollba mondanak az általános iskolásoknak.

Alfonz, a szipus

A legtöbb vírusvideóról nem tudni pontosan, mikor készült, de meg merem kockáztatni, hogy ez az összes közül a legrégebbi eredetű.

Egy TV riport, melyben a stáb váratlanul bukkan rá Alfonzra, vagy ahogy a környéken ismerik: Szipus Alfra. A hígítótól teljesen megbolondult fiatal egész kis műsort nyom le a kamera előtt, melynek második felvonását otthon, a rendőrök társaságában adja elő.

A videó egyszerre sokat mondó szocioriport a panelházak közt csellengő szegény fiatalokról, és egy rendkívül szórakoztató drogos performansz.

Mi folyik itt Gyöngyösön?

Ennél a videónál teljesen természetes, hogyha érzünk némi bűntudatot megnézése közben, az alaphelyzet ugyanis szomorú. Egy gyöngyösi lakos elveszítette a munkáját, családjával együtt elszegényedett, és emiatt fakad ki a gyöngyösi TV riporterének.

Na de nem is a káröröm az, ami ezt a videót az egyik legismertebb magyar vírusvideóvá tette. Ennek oka a riportalany előadásmódja.

Olyan színpadias hisztit, amit lerendez ország-világ előtt, egy ötéves elkényeztetett gyerek se tudna produkálni, mikor nem kapja meg a Kindertojást.

Bónuszként pedig szeretném megosztani személyes kedvencemet.

Nagymeleghez

Ennek a vírusvideónak az eredeti verziója szintén egy helyi televíziótól származik, ám ez a felvétel már eltűnt. A hanganyag viszont Turai Balázs animációs művész jóvoltából nem veszett oda az internet süllyesztőjében.

A riport hanganyagához készült egy minimalista animáció, ami talán még szórakoztatóbb is, mintha az eredeti felvételt látnánk.

A riporter kérdése egyszerű: mit szól ehhez a nagy meleghez?

A válasz viszont úgy szanaszét van csűrve-csavarva, hogy még azt is megtudjuk, Jézus Krisztus Diósgyőr-szurkoló volt.

Itt most nem is sütnék el több poént a videóból, látni és hallani kell.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a magyar vírusvideók nem kis százalékát a Mónika show és Balázs show hírhedten botrányos jelenetei teszik ki.

A vírusvideók nagyon gyakran etikailag megkérdőjelezhető forrásai a szórakozásnak, ám az említett két műsor kifejezetten abban utazott, hogy iskolázatlan, szociálisan kiszolgáltatott embereket alázzon meg országos csatornákon, s ezzel szórakoztassa a nézőket.

Éppen ezért ezeket a videókat nem vettem bele a válogatásba. Míg a cikkben szereplő felvételek megszületésében elengedhetetlen szerepe volt a véletlennek, pikantériájuk is javarészt ebből ered, addig mások megalázása a TV képernyőn egy előre megfontolt morális bűntény.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Humor

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra