Magyarország a „függők” országa

"Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum.”

Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt. A 14–18 évesek leginkább rövid italokat isznak. Ez derül ki a Szétcsúszva program felméréséből, amelyet Zacher Gábor toxikológus, a program tanácsadója ismertetett – írja az infostart.hu .

Sajnálatos módon a tömény alkohol dominál, az meg még inkább nem jó, mert a tömény alkohol sokkal kiszámíthatatlanabb. Az ember, ha megiszik egy-két pohár sört, jobban tudja keretrendszereit betartani, de a tömény hirtelen csap le rá – mondta Zacher Gábor, a Szétcsúszva program tanácsadója.

Felmérésük alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt, és nem feltétlenül arról van szó, hogy belekóstol, hanem olyan mennyiségű alkoholt, amely már jelentős élettani hatással bír.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a fiatalok hány százalékban fogyasztanak töményet, sört, illetve bort.

• Az élre a tömény alkohol került 40 százalék feletti eredménnyel,

• a második a sör, és

• utána a bor.

"A több mint 40 százalékos töményfogyasztás elgondolkodtató, de persze világos: kis mennyiség, hamar beüt" – magyarázta a toxikológus.

A rendszeres alkoholfogyasztás a fiataloknál nem azt jelenti, hogy naponta isznak, mint a felnőtt alkoholisták, hanem Zacher Gábor szerint egyfajta heti rendszerességről van szó, főleg a szünet közeli időszakok veszélyesek. Szilvesztert például az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók nagyon utálják, akkor nagyon sok lesz akár a sürgősségi osztályokon, akár mentőellátásban a részegek száma. - írja a lap.

A lelki hátterére is rákérdeztek a kutatásban, hogy miért isznak alkoholt a fiatalok, és a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy az alkoholnak feszültségoldó szerepe van, kiengedik a gőzt magukból.

"Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum, hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon" – mondta Zacher Gábor, és hozzátette, ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószerstratégia is lassan egy éve már lejárt, és nyoma nincs annak, hogy új országos stratégia készülne.

"Az uniós országok közül a fiatalok alkoholfogyasztása szempontjából a dán 16 évesek leitták a magyar fiúkat Európa első helyéről, a lányok negyedikek. Az uniós országokba azért az élbolyban vagyunk" – emelte ki a szakember.

Az alkoholfogyasztás veszélyei kapcsán azt hangsúlyozta, hogy miközben a kábítószer-fogyasztást sokkal veszélyesebb jelenségnek gondolja a társadalom, valójában húszezer kábítószerfüggő van ma Magyarországon. De van

• 25 ezer orrcseppfüggő,

• 150 ezer altató- és nyugtatófüggő,

• 180 ezer hashajtófüggő,

• 300 ezer szerencsejátékfüggő,

• 800 ezer alkoholfüggő,

és akkor még nem beszéltünk az online világ függéséről, ami millió embert érint – mondta Zacher Gábor. – "Többet kellene foglalkozni azokkal a függőségekkel, amelyek sokkal nagyobb társadalmi problémát jelentenek." - idézi az Infostart.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód