Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magyarország a „függők” országa

"Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum.”

Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt. A 14–18 évesek leginkább rövid italokat isznak. Ez derül ki a Szétcsúszva program felméréséből, amelyet Zacher Gábor toxikológus, a program tanácsadója ismertetett – írja az infostart.hu .

Sajnálatos módon a tömény alkohol dominál, az meg még inkább nem jó, mert a tömény alkohol sokkal kiszámíthatatlanabb. Az ember, ha megiszik egy-két pohár sört, jobban tudja keretrendszereit betartani, de a tömény hirtelen csap le rá – mondta Zacher Gábor, a Szétcsúszva program tanácsadója.

Felmérésük alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt, és nem feltétlenül arról van szó, hogy belekóstol, hanem olyan mennyiségű alkoholt, amely már jelentős élettani hatással bír.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a fiatalok hány százalékban fogyasztanak töményet, sört, illetve bort.

• Az élre a tömény alkohol került 40 százalék feletti eredménnyel,

• a második a sör, és

• utána a bor.

"A több mint 40 százalékos töményfogyasztás elgondolkodtató, de persze világos: kis mennyiség, hamar beüt" – magyarázta a toxikológus.

A rendszeres alkoholfogyasztás a fiataloknál nem azt jelenti, hogy naponta isznak, mint a felnőtt alkoholisták, hanem Zacher Gábor szerint egyfajta heti rendszerességről van szó, főleg a szünet közeli időszakok veszélyesek. Szilvesztert például az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók nagyon utálják, akkor nagyon sok lesz akár a sürgősségi osztályokon, akár mentőellátásban a részegek száma. - írja a lap.

A lelki hátterére is rákérdeztek a kutatásban, hogy miért isznak alkoholt a fiatalok, és a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy az alkoholnak feszültségoldó szerepe van, kiengedik a gőzt magukból.

"Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum, hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon" – mondta Zacher Gábor, és hozzátette, ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószerstratégia is lassan egy éve már lejárt, és nyoma nincs annak, hogy új országos stratégia készülne.

"Az uniós országok közül a fiatalok alkoholfogyasztása szempontjából a dán 16 évesek leitták a magyar fiúkat Európa első helyéről, a lányok negyedikek. Az uniós országokba azért az élbolyban vagyunk" – emelte ki a szakember.

Az alkoholfogyasztás veszélyei kapcsán azt hangsúlyozta, hogy miközben a kábítószer-fogyasztást sokkal veszélyesebb jelenségnek gondolja a társadalom, valójában húszezer kábítószerfüggő van ma Magyarországon. De van

• 25 ezer orrcseppfüggő,

• 150 ezer altató- és nyugtatófüggő,

• 180 ezer hashajtófüggő,

• 300 ezer szerencsejátékfüggő,

• 800 ezer alkoholfüggő,

és akkor még nem beszéltünk az online világ függéséről, ami millió embert érint – mondta Zacher Gábor. – "Többet kellene foglalkozni azokkal a függőségekkel, amelyek sokkal nagyobb társadalmi problémát jelentenek." - idézi az Infostart.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód