Magyarországon nemcsak alacsonyabb a minimálbér, mint a régióban, de az emelkedés mértéke is lassabb

Ezek a fránya számok valahogy csak nem akarnak hozzásimulni a kormánypropagandához.

Lapunk nemrég foglakozott Ön szerint a sor melyik végén vagyunk a 2024-es európai minimálbérek listáján? February 22. 09:44 azzal, hogy a 2024-es magyarországi minimálbér nemcsak uniós összehasonlításban számít alacsonynak, de már Kelet-Európában is a sereghajtók közé tartozunk. Csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabb ez a szám, mint nálunk, de a románok már nagyon a „nyakunkon vannak”.

Adatok: Eurostat
Józing Antal

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Amikor korábbi cikkünket írtuk, az Eurostat grafikonjából azt a következtetést vontuk le, hogy a régió többi államában mintha gyorsabb lenne a minimálbér emelkedése, mint nálunk, így most megkerestük a tíz évvel ezelőtti pontos számokat.

A grafikonból egyrészt jól látható, hogy ha lassan is, de csökken a szakadék Európa keleti és nyugati fele között. Ez jó.

Adatok: Eurostat
Józing Antal

Másrészt viszont Magyarország az elmúlt évtizedben lejjebb csúszott a listán, 2014-ben még öt országot előztünk meg 342 euróval.

Még látványosabb, ha az egykori keleti tömb országainak minimálbér-növekedését nézzük meg.

Egy ilyen összehasonlításban már csak a félig nyugatinak számító Szlovéniát előzzük meg, a térség összes államában gyorsabban emelkedett a minimálbér, mint nálunk.

Adatok: Eurostat
Józing Antal

Romániában például két és félszeresére emelkedett ez a mutató az elmúlt tíz évben, de a nominálisan a sor végén álló Bulgáriában is jóval gyorsabb volt a növekedés.

Habár a minimálbér nem feltétlenül tükrözi a tagállamok gazdasági fejlettségét vagy életszínvonalát, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy szoros az összefüggés közöttük.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nemrég arról beszélt „Közelebb kerültünk Nórához” – Így mutatta be a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltjét a belső körnek February 21. 06:59 Szombathelyen, hogy Magyarország a régiós versenyben az első helyet célozta meg.

Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben Magyarország régiós összehasonlításban meglehetősen gyengén teljesített, ami azt is jelenti, a gazdasági eredményekkel nem lehet igazolni a pártállam kiépítését és a kormány autokratikus törekvéseit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ön szerint a sor melyik végén vagyunk a 2024-es európai minimálbérek listáján?

A számok megmutatják, mennyire sikerült a felzárkózás...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság