Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már 45 milliárdnál tart a Fertő tavi beruházás

Összefoglajuk, hogy hogy áll most az ügy.

A Fertő Tó Barátai Egyesület a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatalhoz fordult, a Nagy Tavak Koalíció pedig Nagy István Agrárminiszternek és Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes állaltitkárnak írt levelet.

A Fertő tavi beruházás kapcsán az elmúlt hónapokban folyamatos aktivitás volt jellemző mind a hatóságok, mind a civil szervezetek részéről. A Nagy Tavak Koalíció - a tavainkat védő szervezetek összefogása - honlapján foglalta össze az elmúlt hetek eseményeit .

Ebből többek között kiderül, hogy december 24-én este a korábban visszavont közbeszerzés újra kihirdették, a novemberihez képest nem csökkentett, hanem tovább növekedett tételekkel.

Pixabay

Január 3-án a Greenpeace Magyarország Egyesület megtámadta a közbeszerzési eljárást, de csak 25 millió forint befizetésével tudná továbbvinni az ügyet. Az erről szóló nyilatkozatában a döntőbizottság azt is elmondta, hogy hatóságuk nem jogosult azt ellenőrizni, hogy a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, előírásoknak. Ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. Ráadásul a végzésből az is kiderül, hogy a beruházás összköltsége a korábban emlegetett 30 milliárd helyett jelenleg 45 milliárdnál tart.

Tehát a Közbeszerzési Döntőbizottság nyilatkozata szerint a környezetvédelmi hatóságok jogköre, hogy ellenőrizze a projekt megfelelőségét a környezetvédelmi törvényeknek. Ezért január 12-én a Fertő Tó Barátai Egyesület a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatalhoz fordult. Levelükben a közbeszerzés kiírása és a hivatalos környezetvédelmi engedélyben szereplő tételek és mennyiségek lényeges eltéréseire hivatkozva azt indítványozzák, hogy az engedélyeknek nem megfelelő építkezést állítsák meg, a közbeszerzés lefolytatását, illetve a szerződéskötést akadályozzák meg, vizsgálják felül a beruházás engedélyeinek megfelelősségét, kötelezzék az ajánlatkérőt az összes beruházási elemhez az engedélyek beszerzésére, illetve mindaddig amíg az engedélyek beszerzése és/vagy felülvizsgálata nem történik meg, a beruházást természetvédelmi érdekekre hivatkozva függesszék fel.

A Fertő Tó Barátai Egyesület kezdeményezésének támogatásaként, a Nagy Tavak Koalíció január 13-án levélben fordult Nagy István agrárminiszterhez és Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárhoz. Arra kérték a két politikust, vizsgáltassák felül a kormányhivatallal a beruházás engedélyeztetési folyamatát.

A Nagy Tavak Koalíció levele a miniszternek.
Enyugat.hu

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet