Már 45 milliárdnál tart a Fertő tavi beruházás

Összefoglajuk, hogy hogy áll most az ügy.

A Fertő Tó Barátai Egyesület a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatalhoz fordult, a Nagy Tavak Koalíció pedig Nagy István Agrárminiszternek és Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes állaltitkárnak írt levelet.

A Fertő tavi beruházás kapcsán az elmúlt hónapokban folyamatos aktivitás volt jellemző mind a hatóságok, mind a civil szervezetek részéről. A Nagy Tavak Koalíció - a tavainkat védő szervezetek összefogása - honlapján foglalta össze az elmúlt hetek eseményeit .

Ebből többek között kiderül, hogy december 24-én este a korábban visszavont közbeszerzés újra kihirdették, a novemberihez képest nem csökkentett, hanem tovább növekedett tételekkel.

Pixabay

Január 3-án a Greenpeace Magyarország Egyesület megtámadta a közbeszerzési eljárást, de csak 25 millió forint befizetésével tudná továbbvinni az ügyet. Az erről szóló nyilatkozatában a döntőbizottság azt is elmondta, hogy hatóságuk nem jogosult azt ellenőrizni, hogy a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, előírásoknak. Ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. Ráadásul a végzésből az is kiderül, hogy a beruházás összköltsége a korábban emlegetett 30 milliárd helyett jelenleg 45 milliárdnál tart.

Tehát a Közbeszerzési Döntőbizottság nyilatkozata szerint a környezetvédelmi hatóságok jogköre, hogy ellenőrizze a projekt megfelelőségét a környezetvédelmi törvényeknek. Ezért január 12-én a Fertő Tó Barátai Egyesület a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatalhoz fordult. Levelükben a közbeszerzés kiírása és a hivatalos környezetvédelmi engedélyben szereplő tételek és mennyiségek lényeges eltéréseire hivatkozva azt indítványozzák, hogy az engedélyeknek nem megfelelő építkezést állítsák meg, a közbeszerzés lefolytatását, illetve a szerződéskötést akadályozzák meg, vizsgálják felül a beruházás engedélyeinek megfelelősségét, kötelezzék az ajánlatkérőt az összes beruházási elemhez az engedélyek beszerzésére, illetve mindaddig amíg az engedélyek beszerzése és/vagy felülvizsgálata nem történik meg, a beruházást természetvédelmi érdekekre hivatkozva függesszék fel.

A Fertő Tó Barátai Egyesület kezdeményezésének támogatásaként, a Nagy Tavak Koalíció január 13-án levélben fordult Nagy István agrárminiszterhez és Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárhoz. Arra kérték a két politikust, vizsgáltassák felül a kormányhivatallal a beruházás engedélyeztetési folyamatát.

A Nagy Tavak Koalíció levele a miniszternek.
Enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Közélet