Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már gyermekeink internetes zaklatására is köthetünk biztosítást

A cyberbullying komoly gond, ezért lehet szükség egy ilyen biztosításra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jellemzően a kisiskolás és kamaszkorú gyerekek hajlamosak a szekálódásra, zaklatásra, megalázásra és bántalmazásra. Nincs ez másként azóta sem, hogy megjelent életünkben az internet, mely a mai gyerekek számára második valósággá vált.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A gyengébb és kiközösített társak zaklatása és bántalmazása az online térbe is áttevődött, két fontos különbséggel

Az egyik, hogy az interneten mindennek nyoma marad. Míg a fizikai térben Pistike ír egy csúfolódó verset Zsuzsikáról, és azt körbe adja az osztályteremben, legfeljebb egy szűk csoport ismeri meg a költeményt. Zsuzsikát ez természetesen nagyon bántja, de a vége legtöbbször az, hogy a tanár rendet tesz a sorok között, elkobozza a verset és pár nap múlva senki sem emlékszik rá.

thenationalsurvey.co.uk

Az online térben ez a vers az üzenőfalra kerül ki, ahol rögtön akár többszázan olvashatják, a hozzászólás lehetősége pedig továbbkorbácsolja a Zsuzsikát ért sértések hullámait. Mire egy felnőtt észreveszi, mi történt, rosszabb esetben sokan már le is mentették, továbbosztották.

A másik nagy különbség pedig éppen az, hogy a cyberbullying

a felnőttek világától elszeparáltan zajlik.

Míg régen a piszkálódások, ha nem is a tanárok, szülők orra előtt zajlottak, tetten lehetett érni a gyerekeket. A legtöbb szülőnek és tanárnak azonban sejtelme sincs, mi zajlik manapság a közösségi oldalakon az ifjak között.

Nagyon fontos a prevenció, de arra is kell találni megoldást, ha már megtörtént a baj

A pszichológiai kutatásoknak ma már külön ága foglalkozik a gyermekkori zaklatások és internetes zaklatások témájával. Leggyakoribb mantra, hogy a felnőtt társadalom nem dughatja homokba a fejét csak azért, mert nem igazodik ki az online térben. A szülőknek és pedagógusoknak különösen nagy a felelősségük abban, hogy megtanulják nyomon követni a gyermekek virtuális életét is.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Az első és legfontosabb lépése annak, hogy enyhítsünk a gyermek zaklatás miatti traumatizáltságán, hogy eltüntetjük – ha kell, jogi úton – azokat a tartalmakat, melyek a gyermek zaklatásának eszközei. A törvény ma már megfelelő szigorral lép fel az internetes zaklatók ellen.

Az internetes zaklatás áldozatává vált gyerekek segítség nélkül komoly traumákat szenvedhetnek, mely egész felnőtt életükre kihatással lesz. Ha szükséges, második lépésként szakpszichológiai segítséget kell biztosítanunk a gyermek számára.

Ezekben nyújt segítséget egy biztosító cég, amely olyan biztosítási csomagokat tett elérhetővé, melyek internetes zaklatásra köthetők.

Szükség esetén a cég fedezi az ügyvédet, aki ügyvédi felszólítással biztosítja a nem kívánt tartalmak mihamarabbi eltávolítását, felszólítás megtagadása esetén segít a jogi eljárásban. A biztosítás pszichológiai segítségnyújtást is kínál, melynek költségét szintén a cég állja.

A kérdés már csak az, hogy milyen segítséget kap az a gyerek, akinek a szülei nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel ahhoz, hogy biztosítást kössenek az internetes zaklatásra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés