Már megint bezárták az Arénát

Az Unihall addig senkit nem enged be a csarnokba, amíg nincs érvényes szerződés. Hol játszik pénteken a Falco? Az atléták ha kell, berúgják az ajtót. Megszólalt a város is.

Ma délután két sajtótájékoztatót is tartottak az önkormányzat kontra Unihall Kft. ügy újabb fejezetében. Az elsőn a csarnokot üzemeltető cég ügyvezetője, Pintér-Péntek Marica és üzlettársa, férje, Pintér-Péntek Imre várta az újságírókat.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Az ügyvezető asszony rövid bevezetőjében elmondta, hogy nagyon szomorú, hogy ilyen méltatlan helyzetbe kerültek. Hangsúlyozta azonban, hogy nem saját maguk miatt, hanem az önkormányzat miatt és elsősorban nem nekik, hanem a sportolónknak okozva ezzel a legnagyobb kárt.

Ezt követően át is adta a szót férjének, aki azzal kezdte, hogy még soha életükben nem hívtak össze sajtótájékoztatót, hiszen korábban úgy gondolták, nem a médián keresztül kell üzengetniük, ám mivel megrekedtek a tárgyalások, ezúttal nem volt más választásuk.

Unihall sajtótájékoztató az Arena Savariában
Most már bekeményít az Unihall
Bonyhádi Zoltán

Elmondta, hogy a 2005-ben kiírt pályázat során két feltételt kellett ismertetniük: az egyik, hogy a SZOVA-tól mennyiért bérelnék a csarnokot, a másik pedig, hogy mennyiért vállalják, hogy üzemeltetik azt. Előbbihez ugyanazt az összeget mondták, mint egy másik szombathelyi cég, utóbbinál viszont 150 millió Ft-tal (per év) kedvezőbb ajánlatot kínáltak.

– Ezt követően az iskolák és az egyesületek plusz igényt nyújtottak be a csarnokhasználatért, de több pénzt nem akartak érte fizetni, mint amennyit korábban ígértek. Mi ekkor megvizsgáltuk a következő évi üzleti tervünket, és mivel akkor úgy láttuk, belefér, megtehetjük, hogy engedményt adjunk nekik. Ezt azonban kizárólag csak 1 évre vállaltuk, hiszen nem tudtunk hosszabb távra tervezni – mondta Pintér-Péntek Imre, aki négy okot is említett:

- a közüzemi díjakat nem tudják befolyásolni
- visszaeshetnek az egyéb értékesítéseik, a csarnokot nem biztos, hogy mindig úgy tudják kiadni, ahogy szeretnék
- ha egy épületnek lejár a garanciája, korosodik, drágább lesz a fenntartása (korábban lehívtak egy szakértőt, aki megállapította, hogy a csarnok nem abban a minőségben épült, amilyenben kellett volna, a hideg időben gyakorlatilag az eget fűtik)
- A Falco kiszámíthatatlan, hogy évről évre meddig szerepel a bajnokságban

Az Unihall 2009-ben viszont jelezte, hogy ezt már nem tudják tovább vállalni.

– A város akkor azt ígérte, hogy cserébe segítenek reklám és plusz rendezvények beszervezésével. 2010-ben viszont választások voltak és új városvezetés alakult. 2011-ben tárgyaltam Lazáry Viktorral, aki akkor azt mondta, hogy ne tegyük őt lehetetlenné Szombathely közvéleménye előtt, hanem tartsuk fent a korábbi óraszámokat. Sajnos ekkor nagyot hibáztunk, mert megegyeztünk vele. 2011-ben ezáltal mínusz termelt a cégünk, mivel mi sokkal többet adtunk, az önkormányzat viszont továbbra is ugyanannyit adott. 2011 októberében írtunk egy levelet Lazáry úrnak, hogy tárgyaljunk a következő évi csarnokhasználatról, hiszen mi már nem tudjuk azokat a pluszokat adni, csak az eredeti szerződést tudjuk teljesíteni. Levelünkre nem válaszolt, kerestük telefonon is, nem tudtuk elérni. Aztán Szenteste előtt érkezett hozzánk egy levél, melyben az állt, hogy az önkormányzat egyik bizottsága úgy döntött, hogy 1200 órával többet használnák jövőre a létesítményeket – mondta Pintér-Péntek.

Unihall sajtótájékoztató az Arena Savariában
Pintér-Péntek Imre
Bonyhádi Zoltán

Hogyan tovább?

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, sem jogilag, sem anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan sportolókat, egyesületeket engedjenek be, akik szerződés nélkül állnak, hiszen egyrészt egy esetleges baleset miatt nem szeretnének börtönbe kerülni, másrészt ők pedig nem kívánják finanszírozni Szombathely sportját. A létesítmény nem lesz bezárva, de csak azok mehetnek be, akiknek érvényes kontraktusuk van. Ilyen viszont jelenleg senkinek sincs. A Falco a play-off miatt a többi egyesülettel ellentétben kapott egy hét engedményt, ám ez egyszeri alkalom volt.

Aztán kitért a város és az Unihall Kft. közötti perre is.

– Miután az addigi többség kisebbségbe került, meghívtak minket egy zárt ülésre, ahol azt ecsetelték, hogy miért rossz az Unihall. Mi a végén egy percet kaptunk, hogy elmondjuk álláspontunkat, szemben a városvezetőkkel, akik több órán át beszéltek. Akkor megkérdeztük, miért nem ülünk le egymással tárgyalni? Válaszul megszavazták, hogy a SZOVA indítson pert, amitől aztán végül elálltak. Mi viszont ekkor a „legjobb védekezés a támadás” elvet vallva visszapereltük őket. Két tervünk volt ezzel: ha nyerünk és megállapítják, hogy ellehetetlenítettek minket, kártérítést kapunk; a másik pedig, hogy a SZOVA saját, kiváló ügyvédei bizonyítják be azt, hogy továbbra is érvényes a 10 éves szerződésünk. Végül utóbbi valósult meg. A háborút nem mi kezdeményeztük – mondta az Unihall képviselője.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy miután az idei évben sem tudtak megegyezni egymással a felek, az Unihall több határidőt is megszabott a városnak. Először január 15-ét, majd 30-át, február 29-ét, aztán pedig március végét. Egészen addig beengedték az egyesületeket, ám miután most sem történt érdemi előrelépés, nem várnak tovább.

– Javasoltuk, hogy vagy az eredeti, a 2005-ös szerződésben rögzített óraszámot szétosztja az önkormányzat az egyesületek között, vagy, mivel 50 %-kal több pénzbe kerül, fizessék ki a különbözetet, vagy pedig vegye át az önkormányzat az üzemeltetést. Utóbbi kapcsán a SZOVA-nak bepillantást engedtünk a könyvelésünkbe és miután látták a számokat, úgy döntöttek, nem éri meg nekik ez a variáció. Csak egy példát említek: a februári gázszámlánk 6 millió forint volt. Az Unihall Kft. jelen pillanatban a 2005-ben kötött szerződést tudja vállalni. Az önkormányzat ennek ellenére a tavalyi óraszámokkal kötötte meg az egyesületekkel a szerződést. Egyszerűen nem tudunk velük tárgyalni, képtelenség. Azt viszont nem akarjuk, hogy tönkre menjen a cégünk.

A Falcót nem érheti kár

Felmerült annak a lehetősége is, hogy mi lesz akkor, ha péntekig nem tudnak megegyezni egymással a felek. Albérlet után kell néznie a Falcónak? (a sárga-feketék 20-án a Sopront fogadják a rájátszásban) Megtudtuk, hogy valaki jelentkezett már, hogy a klub helyett kifizeti a bérleti díjat, ám Pintér-Péntek erre azt mondta, ezzel még nincs megoldva a helyzet. Willék ma délután még tudtak az Arénában edzeni, de az, hogy mi lesz szerdától, egyelőre még kérdéses.

Az önkormányzat másfél hete írt levelében javasolta, hogy kössenek fél évre szóló szerződést három egyesülettel a létesítmény használatról, ám ezek a tárgyalások is megrekedtek.

Unihall sajtótájékoztató az Arena Savariában
A futsalosok is bajban vannk
Bonyhádi Zoltán

Az Admiral-Haladás VSE futsal csapatának vezetősége nevében Somfalvi Csaba is érdeklődött az iránt, hogy mi lenne, ha saját pénzből bérelnék ki az Arénát. Azt a választ kapta, hogy a létesítmény természetesen mindenkinek kiadó, azokat az időpontokat leszámítva, amik esetleg kellhetnek az önkormányzatnak.

Ha kell, berúgják az ajtót

Németh Zsolt, a Szombathelyi Dobó SE vezetőedzője és a Szombathelyi Sportközpont ügyvezetője amiatt panaszkodott, hogy velük, az egyesületekkel senki nem egyeztetett, pedig nélkülük kihasználatlan lenne a csarnok és a dobópálya.

– Ez abszurd, hogy a megkérdezésünk nélkül ilyen döntést hoznak, ezzel csak azt fogják elérni, hogy a szombathelyi szurkolók megharagszanak az Unihallra. Atlétáink készülnek az olimpiára, a futók az Európa-bajnokságra, a futsalosok és a Falco pedig a rájátszásra. Ez egyfajta sztrájk az Unihall részéről, pedig még a sztrájktörvény is előírja, hogy minimális munkát kell tudni végezni. Mi pénzt kapunk a sportolásért, és ha ezt nem tudjuk végezni, ezáltal sérül a munkához való jogunk. Ráadásul azzal, hogy a sportiskola kosarasainak más termet kellett bérelniük, plusz anyagiaktól estek el. Azzal pedig, hogy a Dobó SE munkáját akadályozzák, csak azoknak tesznek szívességet, akik amúgy is azt akarják, hogy szűnjön meg az egyesület.

Végezetül azt is hozzátette, nem tántorítja el, ha az Unihall nem engedi be őket a Sugár útra, ha kell, majd atlétái berúgják az ajtót.

– Természetesen senki nem akar ártani a Dobó SE-nek, pláne mi nem. Még ma is őrzöm azt a festményt, amit az édesapjától kaptam. Nagy tisztelője voltam, és továbbra is szorítok az egyesületnek. Az is egy logika, amit Ön mond, bár nekünk eszünk ágába sem jutott sztrájkolni, bár lehet, hogy inkább azt kellett volna tennünk. Régen még a sportbizottsági ülésekre is meghívtak minket, hogy lássuk az órabeosztásokat, most már hiába is kérjük, nem teszik. Örülök, hogy ilyen keményen fellépett, nagyon remélem, hogy majd az önkormányzattal szemben is ilyen kemény lesz – érkezett a válasz.

Unihall sajtótájékoztató az Arena Savariában
Ha kell, berúgják az ajtót
Bonyhádi Zoltán

Spuri át a Városházára

Miután az 1 órakor kezdődő sajtótájékoztató fél három előtt pár perccel véget ért, igyekeznünk kellett, hogy időben átérjünk az Aréna Savariából a Városházára, ahol Lazáry Viktor alpolgármester 14:30-tól ismertette az önkormányzat álláspontját.

Bevezetőjében elmondta, ő úgy tudja, hogy a sportegyesületek nem tudtak arról, hogy az Unihall be akarja zárni a létesítményeket.

– A mi álláspontunk az, hogy az önkormányzat 2012. március 30-án megkötötte az egyesületekkel a szerződést az óraszámokról – a 2011-es év és a 2012-es év első három hónapjának óraszámai alapján –, ezzel mi a kötelezettségeinket teljesítettük. A megállapodás április 1-től év végéig szól. Az Unihallnak ezt követően meg kellett volna állapodnia az egyesületekkel. Ez nem történt meg, nem is keresték őket, hogy szerződést kössenek.

A képviselő a sajtótájékoztatóra behozta az Unihall és a város között történő elmúlt három hónap levélváltásait.

Az Unihall ragaszkodik a 2005-ös állapotokhoz

Elmondta, hogy az önkormányzat szerette volna, ha idén 6146 órát használhatják a létesítményeket. Ezt az Unihall nem vállalta, csak akkor, ha 40 millióval többet ad érte a város, így aztán visszatértek a 2011-es óraszámra, ám a győriek ragaszkodtak a 2005-ös állapotokhoz. Ez azonban a 2.6.2-es pont szerint kizárólag a szerződés hatályba lépésének napjáig volt érvényben, utána minden évben írásbeli megállapodást kellett készíteni az órabeosztásokról.

– Ez már 4 éve nem változott, mindig 4962 óra volt. Itt nincs másról szó, minthogy 10 millió forintokat akar kipréselni az Unihall a várostól és az egyesületektől – mondta.

Elismerte, valóban tárgyaltak a szerződés közös megegyezéssel történő felbontásáról. Állítása szerint már 2006-ban, még a szocialista városvezetés idején felmerült, hogy nem jó a szerződés.

– Az egyesületek és a SZOVA is panaszkodott, hogy az üzemeltető nem teljesíti, vagy csak részben teljesíti a szerződésben vállaltakat, aztán az Unihall is mondta, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem kívánja tovább folytatni munkáját, ezért is fordultunk a bírósághoz. Az Unihall 50 és 160 millió forint közötti összegeket említett nekünk akkor, mikor megkérdeztük, mennyiért szállnának ki a szerződésből. Mi tettünk egy 10 millió forintos ajánlatot, amit elutasítottak. Ha holnap bejelentenék, hogy kiszállnak, természetesen már holnapután átvennénk az üzemeltetést. Biztos, hogy meg tudnánk oldani, ha az önkormányzat valamely cégéhez, mondjuk a SZOVA-hoz vagy a Sportközponthoz kerülne az üzemeltetés. Ráadásul az önkormányzat ebben az esetben Nonprofit formában működtetné és még csak bérleti díjat sem kellene fizetni. Én azt elismerem, hogy 2005-ben ők adták be a legjobb pályázatot, ám én már az egész kiírásnak vitatom a jogszerűségét és szakmaiságát. Miért nem adták akkor oda az egyik önkormányzati cégnek legalább 1 év próbaidőre az üzemeltetést? – tette fel a költői kérdést Lazáry.

Arena Savaria
Így fest jelenleg az Aréna Savaria. Tekintse meg galériánkat!
Bonyhádi Zoltán

Bár mi magunk is alig értünk át az egyik sajtótájékoztatóról a másikra, Lazáry azt mondta, hallott az ott elhangzottakról, és szeretne néhány dologra reagálni.

– Az egyik, hogy nem tervezhető a Falco mérkőzéseinek időpontja a rájátszásban? Nevetséges, hiszen a kosárlabda bajnokság már akkor sem működött másként, lehetett volna egyeztetni a klubbal. A másik pedig, ha megnőttek az Aréna Savaria fenntartási költségei, akkor adják vissza az üzemeltetést, nem gördítünk elé akadályt. A csarnokban 2005 óta nem történt semmilyen beruházás, így nem kellene az önkormányzatnak semmit sem kifizetnie. Ez lenne a legtisztességesebb magatartás a részükről. Egyszerűen nincs miről tárgyalnunk egymással, hiszen nem az a helyzet, hogy nem tud egymással megállapodni az Unihall és az önkormányzat, hanem szerintünk az Unihall van szerződésszegő állapotban.

A végsőkig fognak elmenni

Lazáry elmondta még, hogy a szerződés értelmében (2.2-es pont) „az üzemeltető köteles folyamatosan működtetni a sportcentrumot”, tehát nem zárhatják be azt.

– Egyszerűen felháborítónak tartom, hogy a Falcót nem engedik be a csarnokba. Úgy tudom, ma Gráczer György ügyvezető levelet írt az Unihallnak, hogy egyszerű piaci bérlőként mennyiért engednék használni nekik a csarnokot. Bár úgy tudom, hogy erre egyelőre még nem kaptak választ. Jelenleg külső jogi személyek bevonásával vizsgáljuk, hogy lehetne bejutni, edzeni, ha bezárják az Arénát. A végsőkig fogunk elmenni, nem engedjük, hogy a Falcót vagy a Dobó SE-t ne engedjék be az önkormányzat területére. Minden egyéb kérdés csak duma.

Újságírói kérdésre, miszerint a SZOVA képviselői valóban elmentek-e Győrbe, hogy megtekintsék a könyvelést az üzemeltetés esetleges átvételéről, az alpolgármester ezt felelte:

– Ez egy teljesen fals információ. A SZOVA képviselője valóban elment Győrbe, hogy megnézze a számokat, de pusztán azért, hogy megvizsgáljuk, milyen költségcsökkentéseket lehetne még végre hajtani. Mi nem állítottunk olyat, hogy annyi pénzből, amennyiből az Unihall gazdálkodik, ne lehetne biztosítani a csarnok fenntartását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Balhé és nyilatkozatdömping: Lakat alatt az Aréna Savaria (Frissítve!)

Vita van a város és az üzemeltető között, ezért az utóbbi ma délelőtt kizárta otthonából a FALCO kosárcsapatát, ami kényszerből az egyetem csarnokában edzett. Lazáry Viktor és Czeglédy Csaba közleményt adott ki, végül beszállt az Unihall is.

Nem tud edzeni a FALCO

Pedig még bérleti díjat is fizettek volna.

Bezárhatják az Aréna Savariát - Nem fizet az önkormányzat - frissítve

A csarnokot üzemeltető Unihall Kft. bekeményített, bejelentette, ha a szombathelyi önkormányzat nem fizeti ki tartozását, január 20-án bezárja az Arénát. Ezzel veszélybe kerül a Falco otthona is. A vita nem most kezdődött.

Felmondják az Arena Savaria üzemeltetési szerződését - A közgyűlésnek már nem lesz beleszólása

Így döntött tegnap a szombathelyi közgyűlés jogi, valamint pénzügyi és gazdasági bizottsága. Ami kérdés: mit szeretne kezdeni a jobboldal a sportcsarnokkal. Ami biztosnak látszik: pert akasztanak a felmondással város nyakába.

Rendkívüli közgyűlés lesz az Aréna Savaria ügyéről (frissítve)

Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere bekeményített. Törvény adta jogával felfüggesztette a bizottságok tegnapi határozatát. Az ügyben hétfőn rendkívüli közgyűlés lesz

Aréna-ügy – Az új többség már semmit sem ért

A szombathelyi közgyűlés jobboldala nem érti, miért is kell húzni az időt az Aréna Savaria szerződésének felmondására. Szerintük sima az ügy - mondták el sajtótájékoztatójukon.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport