Felmondják az Arena Savaria üzemeltetési szerződését - A közgyűlésnek már nem lesz beleszólása

Így döntött tegnap a szombathelyi közgyűlés jogi, valamint pénzügyi és gazdasági bizottsága. Ami kérdés: mit szeretne kezdeni a jobboldal a sportcsarnokkal. Ami biztosnak látszik: hosszú ideig húzódó pert akasztanak a felmondással a város nyakába.
Szombathely vagyonhasznosító társasága, a SZOVA Zrt. tulajdonában van az Arena Savaria, valamint az úgynevezett régi Sugár úti sportcsarnok és az atlétikai pálya. Még 2005 júliusában kötött megállapodást a Szova jogelődje a győri székhelyű Unihall Üzemeltető és Szolgáltató Kft.-vel az épületek és a pálya működtetésére. Tulajdonképpen azóta áll a bál. Hol a csarnok teteje szakadt le, hol a Falco kosarasok nem tudtak edzeni benne a hideg miatt. Bár nyílvánvaló lett, hogy minderről nem csak az üzemeltető tehet, sokan bizalmatlanok voltak az Unihall-lal szemben. A Szova pedig felmondja ezt a tíz évre kötött megállapodást, és ezzel minden bizonnyal pert akaszt a város és saját maga nyakába.

Rendkívüli ülés

Bár zárt ülést hirdetett meg Kedden dönthetnek az Aréna Savaria sorsáról 2009. April 13. 20:04 eredetileg a két bizottság, de ott ólálkodtunk, hátha elcsípünk valamilyen információ-morzsát. A sors Molnár Miklós, a gazdasági bizottság elnöke személyében kegyes volt hozzánk. A zárt ülés pár perc alatt nyílttá vált, csak egy szavazás kellett hozzá, amelyet ő rendelt el. Sokan nem nézték ezt jó szemmel, mi igen.

Az ülés napirendje az Unihall-lal kötött rendkívüli felmondás közgyűlési előkészítése lett volna. Pontosabban csupán az, hogy a két grémium alaposan tárgyalja meg az ügyet, mérlegelve, hogy az itt született határozati javaslatok érzékenyen érintik a város sportját és költségvetését is.

Óvatosságra hívta tehát fel a figyelmet dr. Ipkovich György polgármester a bizottságok tagjaihoz eljuttatott előterjesztési javaslatában. Ők éltek is vele, és valóban alaposan körüljárták az ügyet, olyannyira, hogy végül papírra vetették, még a három és fél éve kötött szerződés megkötésének körülményeit is meg kell vizsgálni.

Szerződésszegés(?)

A szombathelyi új többség mindenáron úgy kívánja felmondani a győri céggel kötött megállapodást, hogy szerződésszegésre hivatkozik. Ezért még január 22-én a SZOVA igazgatósága felkérte a vezérigazgatót, küldjön levelet az Unihallnak: szüntesse meg szerződésszegő magatartását.

Összevont bizottsági ülés
Komor hangulat a közös bizottsági ülésen
sadness

Ez megtörtént, a negyvenöt napos határidő lejárt, a bizottságok szerint semmi nem változott. Elkezdett ketyegni az az újabb, tizenöt napos határidő, ami alatt a Szova élhet a rendkívüli felmondás jogával. Addig azonban nem lesz közgyűlés. Ezért a sietség.

Innentől több ponton vitatottá vált az ügy, olykor személyeskedésbe torkollva. Az első gumicsont az volt: mi számít szerződésszegésnek? A SZOVA vezérigazgatója az Unihallnak küldött levelében ezt hat pontban foglalta össze. A város vezetését Czeglédy Csaba alpolgármester képviselte, aki a hat kifogásolt ügy közül több jogosságát is vitatta, de csak olajat öntött a tűzre.

Levelek, hatáskörök

Ipkovich György levelet írt Breznovits Istvánnak, a SZOVA Zrt. igazgatósága elnökének. Ebben arra utasítja, hogy a cég függessze fel a rendkívüli felmondást, várja meg a közgyűlés döntését. A jogi bizottság szerint a polgármester ilyet nem tehet. A hivatali apparátus szerint igen, ezt megengedi a vagyonhasznosítási rendelet.

Ezen jó ideig vérre menő vita volt, amelynek végén a polgármester és helyettese az Unihall prókátoraként jelentek meg. Mert volt egy másik levél is, amelyet Czeglédy Csaba írt alá. Ebben arról értesíti a győrieket, hogy értesült arról, az Unihall szombathelyi székhellyel is bejegyeztette magát. Ez azért húsbavágó, mert az eredeti szerződés erre kötelezi őket.

Összevont bizottsági ülés
A jobboldal eltökélt volt: Molnár Miklós és Szakács Dávid
sadness

Mellesleg a rendkívüli felmondás egyik indoka ez. Az új többség szerint ez csak látszat áthelyezés volt, ezért a felmondás jogos. Meg különben is, az alpolgármester miért levelezget magánemberként egy céggel. Aztán kiderült, hogy a levelet a hivatal írta, az alpolgármester csak szignálta.

De akkor sem volt hatáskörében egy ilyen fogalmazvány ellenjegyzése – vélték a bizottságok jobboldali tagjai. A kisebbségben lévő másik oldal hiába állította az ellenkezőjét. Ekkor már lemondásra szólították fel az alpolgármestert, ami később többször megismétlődött. Másodszor szintén egy levél miatt, amelyet a SZOVA vezérének írt. Ennek a stílusával voltak gondok.

(Zárójelben. A végén kevés választott el attól, hogy az alpolgármestert illemórákra küldjék úgy határozatilag. Ettől azonban eltekintettek.)

Pénzek, közgyűlési határozat

A bizottságok szerint a város két első embere már csak azért sem levelezhet, mert érvényben van az a közgyűlési határozat, amely szerint a SZOVA gyakorolhatja felmondási jogát. Nem itt élnénk, ha nem kerekedett volna erről is értelmezési vita.

Összevont bizottsági ülés
Czeglédy Csaba hiába érvelt
sadness

Czeglédy szerint nonszensz, hogy szubjektív hivatkozások miatt akarják felmondani a szerződést, és ehhez keresnek valamilyen gyenge lábon álló érvelést. A szerződést az önkormányzatnak is be kell tartania, és csak azért, mert valaki azt gondolja, hogy sok pénz van a csarnok üzemeltetésében, még nem jelenti azt, hogy most mondjunk fel, meg kell várni, míg letelik a szerződés ideje.

Ő egyébként is úgy gondolja, a szerződést nem azért akarja a jobboldal felmondani, mert nem csináltak szombathelyi székhelyű céget, hanem mert más terveik vannak a sportcsarnokkal, és valamire azért mégis hivatkozni kell.

A nagy felhorgadásban aztán mindenki zsebében turkálva lett kicsinyt. Hogy a régi SZOVA vezetés kinek mennyit fizetett tanácsokért, hogy az új mennyiért alkalmaz ügyvédet.

Végül, ahogyan már jeleztük, megkérdőjeleződött a 2005-ben kötött szerződés jogszerűsége is, mondván, nincs megfelelően ellenjegyezve. Tényleg nincs, vizsgálják is keletkezésének körülményeit.

Zárásképp

Amikor már mindenki elmondta a magáét pro és kontra, amikor minden aktuális sértés elhangzott, megkezdődött a határozati javaslatok megfogalmazása. Egy-egy halk nem és tartózkodás mellett a közgyűlés elé kerül, hogy a polgármesternek és alpolgármesternek nincs hatásköre a SZOVA ügyeiben. Az, hogy az eredeti szerződést is meg kell vizsgálni. A közgyűlésem még tárgyalhatnak az ügyről, addig a SZOVA tegye, amit jónak lát. A héten lesz igazgatósági ülés, ott születik végső döntés, ami borítékolható. A szerződés felmondása, azaz per, ha csak közben meg nem egyeznek. A per – csekély vigasz – évekig elhúzódhat, kimenetele bizonytalan. Amíg azonban nem születik jogerős bírósági döntés, az Unihall marad. Itt tartunk most.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kedden dönthetnek az Aréna Savaria sorsáról

Valószínűleg rendkívüli felmondással akarja a szombathelyi közgyűlés jobboldali többsége megszüntetni az Unihall Kft.-vel 2015-ig érvényes üzemeltetési szerződést. A város legnagyobb csarnoka más kezébe kerülhetne. Az ügy azonban több kérdést is felvet.

Átvágta a gordiuszi csomót a szombathelyi közgyűlés

Dolgozós ülése volt a szombathelyi képviselő-testületnek csütörtökön, befejezték a költségvetés összeállítását, határoztak arról, hogy felújítják a volt HEMO-t és az MSH-t, az is kiderült, hogy menesztik a város jegyzőjét.

Nem lehet, de mégis szerződést bontanának az Arena üzemeltetőjével

Marton Zsolt, a szombathelyi FIDESZ frakcióvezetője azt mondta, hogy felmondás alatt van a város és Arena Savariát üzemeltető UNIHALL Kft. közötti szerződés.

Nem tudnak edzeni a FALCO-sok - Miért van hideg az Arena Savariában?

A szerdai FALCO – Zalaegerszeg mérkőzésre több játékos pulóverben melegített. A lelátón pedig szinte mindenki fázott. Miért? Utánajártunk. Sok problémát találtunk.

Mennyezet, ami alászállt! - Leszakadt az Arena Savaria teteje

Fotóink tanúsága szerint akár tragédiához is vezethetett volna, ha az omlás meccs alatt következik be.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport