Már nem a magyarokat érinti leginkább az osztrák munkaerőpiaci válság

A járványügyi helyzet miatt sokan vesztették el munkájukat a határ túloldalán.

A márciusinál kisebb volt a visszaesés az osztrák munkaerőpiacon decemberben, de így is hatezer magyar és több tízezer egyéb vendégmunkás veszítette el állását. Ezúttal nem a magyar állampolgárokat érinti legjobban a válság, több román és lengyel maradt munka nélkül. Ausztriában szigorítottak a szabályokon, de néhány könnyítéssel az ingázók számára. A magyarok online petíciót indítottak a határokon tapasztalható áldatlan állapotok javításáért - foglalja össze a helyzetet a Privátbankár.

Ausztriában december végén 80.932 magyar állampolgár dolgozott, ami 6.079 fővel kevesebb, mint egy hónappal, és 14.480 személlyel alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez volt a legnagyobb zuhanás tavaly március óta, amikor a járványügyi lezárások miatt egy hónap alatt több mint 18 ezer, év/év alapon pedig 23 ezer fős visszaesést mértek. A nyári hónapokban csaknem a 2020 eleji szintre épült vissza a foglalkoztatás, hogy azután szeptembertől ismét csökkenni kezdjen.

A 2020-as év nem annyira tragikus, szerénynek látszó visszaesést mutat. A tavaly január-februári “boldog békeidők”, az erősebb nyári és kezdetben csak szelíd csökkenést mutató őszi hónapok miatt éves átlagban csak pár százalékkal csökkent a magyar foglalkoztatottak aránya.

Az egész osztrák munkaerőpiac viszont hatalmasat zuhant decemberben, egy hónap alatt 92 ezer, egy év alatt csaknem 124 ezer fővel. (Márciusban közel 190 ezer fő maradt munka nélkül a szomszédos országban.) A külföldiek ismét nagyobb arányban veszítették el a munkájukat, a decemberi esés több mint fele, 48 400 állás a külföldi állampolgárokra jutott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Gazdaság