Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Már nem tudom szó nélkül hagyni!” - A szombathelyi mérnökképzés egyik elindítója felháborodott

A napokban írtunk a SEK-ELTE helyzetéről és a mérnökképzés nehézségeiről. Ezzel kapcsolatban kapcsolatban ragadott tollat Horváth Béla.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk tudósítója hétfőn vett részt a szombathelyi ELTE-SEK sajtótájékoztatóján A szombathelyi egyetem magas hallgatói létszámmal várja a személyi változásokat July 27. 16:03 , ahol az intézmény vezetői örvendetes folyamtatokról számoltak be, ugyanakkor az is elhangzott, hogy nem túl rózsás a helyzete a mérnökképzésnek, ahova kevesebb hallgató jelentkezett, mint a korábbi években, és idén nem tud elindulni a mesterszak sem.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ezzel kapcsolatban írt levelet lapunknak Dr. Horváth Béla, aki három évvel korábbi nyugdíjba vonulásáig a szombathelyi mérnökképzés vezetője volt, és egyike volt a képzés elindítóinak.

Írását változatlan formában tesszük közzé.

Az első mérnök-diplomákat 2019. februárjában adták át a szombathelyi egyetemen
Kovács Dávid

Már nem tudom szó nélkül hagyni!

Németh István rektorhelyettes (hol? az ELTE-n vagy Veszprémben) sajtó-nyilatkozatiban az utóbbi időben több téves információ jelent meg a szombathelyi gépészmérnök-képzésről. Ezeket nem kívánom részletezni, de a legutóbbi nyilatkozata – amikor a felvételi kapcsán gépészmérnök-képzés leépüléséről nyilatkozott – felháborított. Arról a gépészmérnök-képzésről, amelyet az egyetemek (korábban a Nyugat-magyarországi Egyetem, 2017-től az ELTE), a képzésben érintett cégek és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (politikai hovatartozástól függetlenül) egyértelműen akart és támogatott.

A múltról röviden:

2013 őszén a legnagyobb egyetértésben, az akkori Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának megbízásából, hárman (Dr. Bíroszné Móritz Zsuzsanna, Dr. Németh István és személyem, Prof. Dr. Horváth Béla) együtt kezdtük el szombathelyi gépészmérnök-képzés szervezését. Mindehhez messzemenő segítséget és támogatást kaptunk a NymE akkori vezetésétől, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatától, és a duális képzésben akkor érintett hat vállalat (amely azóta tizenötre nőtt) vezetésétől. A gépészmérnök-képzés Szombathelyen 2015-ben sikeresen elindult. Azóta két évfolyam végzett, végzetteink szinte kivétel nélkül a szombathelyi vállalatokat erősítik, róluk csak pozitív visszajelzések érkeztek.

A jelenről:

A BSc képzés felfutott, a három és fél évfolyam (ennyi a BSc képzés Időintervalluma) jelen van Szombathelyen, jogot nyertünk az angol nyelvű BSc gépészmérnöki képzésre (ahol már idén ősztől a harmadik évfolyamon folyik képzés), az MSc gépészmérnöki képzésre, és elérhető távolságban van a gépészmérnöki doktoriskola elindítása. Hallgatóink az elmúlt három évben elismerésre méltó eredményeket értek el a gépészmérnök-hallgatók országos versenyein. Évekkel ezelőtt megalakítottuk a Savaria Műszaki Intézetet, amely ma már 20 fő fölötti oktatói létszámmal (több külföldi oktatóval) működik. Már a kezdetekben létrehoztuk az egyetem és a duális vállalatok képviselőiből álló Operatív Munkacsoportot, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a duális gépészmérnök-képzést.

A jelenlegi felvételi eredményekről:

A felvételi létszámok valóban csökkentek, de ez nem szombathelyi jelenség. Az ország valamennyi gépészmérnöki szakán csökkentek a felvételi létszámok. Ez a felsőoktatásban jelentkezők, és a műszaki képzések iránt érdeklődők csökkenő létszámából következik. Szombathelyre az ELTE országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat, ami kiváló eredmény.

Összegzésképpen:

Nem értem, hogy a távozó rektorhelyettes, aki egy korábbi nyilatkozatában még a szombathelyi gépészmérnök-képzés megteremtőjeként aposztrofálta magát, miért támadja ugyanezt a képzést? Megítélésem szerint Szombathelyen – ahol a gépipar a város jövője szempontjából meghatározó jelentőségű – a gépészmérnök-képzésnek jelene, és hosszútávú jövője van! Remélem, hogy ebben a városvezetés és a képzésben érintett duális cégek vezetői is megerősítenek.

Prof. Dr. Horváth Béla, professor emeritus

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés