Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi egyetem magas hallgatói létszámmal várja a személyi változásokat

A gépészképzés viszont komoly bajban van.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk az utóbbi időben többször foglalkozott az ELTE-SEK helyzetével.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Először jött az a hír jött, hogy Németh István rektorhelyettes távozik Távozik a szombathelyi ELTE SEK rektorhelyettese June 30. 19:52 az intézmény éléről, majd kiderítettük, hogy miért „Én gombolyagot szeretek kibogozni” - miért távozik a szombathelyi egyetemi központ vezetője? July 03. 07:52 .

Időközben a befutott A szombathelyi egyetem látványosan túlélte a felsőoktatásba jelentkezők drámai zuhanását April 16. 13:55 , hogy az ELTE-SEK megúszta a felsőoktatásba jelentkezők számának idei radikális zuhanását, mi több, némi létszámnövekedést is elkönyvelt.

A szombathelyi tagintézmény eredményeivel külön foglalkozott az ELTE sajtóközleménye.

A részletekről – és részben az intézmény jövőjéről - hétfőn délelőtt egy sajtótájékoztatón beszélt beszélt Dr. Németh István, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója, rektorhelyettes, Németh Péter, az ELTE BDPK Tanulmányi Hivatalának vezetője és Lenkai Nóra, az ELTE BDPK Igazgatói Hivatal vezetője.

Józing Antal

Ezek szerint amíg a vidéki egyetemi központokban 20-25 százalékos visszaesés volt a jelentkezők számában, addig a július 23-án véglegessé vált adatok szerint a SEK-nél 8,6 százalékkal bővült a létszám.

A tavalyi 591 helyet idén 642 hallgató kezdheti el tanulmányait az intézményben, ráadásul emelkedő pontszámok mellett: átlagosan 359 pont kellett a bekerüléshez.

Németh István szerint a sikernek két főbb magyarázata van: a nagyon következetes, intenzív és átgondolt kommunikáció, illetve a digitális pedagógusképzés elindítása.

A rektorhelyettes szerint az utóbbiban fantáziát látnak a fiatalok, nem úgy, mint a hagyományos, "lózungok" -ra épülő módszertanokban. (A digitális képzéssel lakunk korábban részletesen foglalkozott „Én gombolyagot szeretek kibogozni” - miért távozik a szombathelyi egyetemi központ vezetője? July 03. 07:52 .)

A pedagógusképzés a zászlóshajó

A SEK-en belül a legsikeresebbnek és a legjelentősebbnek a pedagógusképzés számít, ami immár a független, kvázi egyetemi karként működő Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) keretein belül működik.

Miközben országos szinten 40 százalékkal (!) esett vissza a tanári szakokra jelentkezők száma – aminek súlyos következményei lehetnek az ország jövőjére nézve -, addig BDTK-n működő tanárszakok 5 százalékos hallgatói létszámnövekedést könyvelhetnek el.

Két másik kar is a nyertesek között van

Örülhet a szombathelyi számoknak az ELTE Társadalomtudományi Kara is, amely idén vált teljessé a is a turizmus-vendéglátás alapszak elindulásával. A jelen és az elmúlt évek adatai alapján a Kar felvételi létszámai 150 fő körül stabilizálódnak.

A harmadik legjelentősebb képzési portfólióval Szombathelyen az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara rendelkezik. A Kar szombathelyi képzéseire idén 125 fő jutott be, amely duplája a tavalyi 62-nek. A jelentős növekedés a pszichológia alapszak szombathelyi indításának köszönhető, ahol idén szeptembertől 52 fő kezdheti meg tanulmányait.

Jókora kérdőjelek vannak viszont a gépészképzés körül

Habár az Informatikai Karra idén is 78 fő jutott be, mégsem lehet örömtáncot járni, ugyanis láthatóan súlyos gondokkal küszködik a vérmes reményekkel indult gépészképzés, amelynek elindításába hatalmas pénzt és energiát fektetett mind az egyetem, mind a város.

Hogy mi vezetett a hanyatláshoz, azt csak egy hosszabb elemzéssel és utánajárással lehetnek kibogozni (csábító téma), mindenesetre a tavalyi 36-ról 26 főre csökkent létszám, ráadásul a mesterképzés sem tud elindulni.

A sorok között olvasva az sem ígér sok jót, hogy Németh István szerint "tárgyalások lesznek" a gyengébben muzsikáló képzés sorsáról.

A pénzzel elvileg nincs gond

Sajtókérdésre Németh István közölte: amikor a Nyugat-Magyarországi Egyetemből ELTE lett, az intézménynek még 400 millió forintos hiánya volt. Ez idén januárjára 120 milliós pluszra fordult.

Józing Antal

Ebből a KOVID-19 elvitt kb. 30 milliót, de még így is jól áll az egyetem, ha megmarad a hallgatói létszám, önmagát magabiztosan tudja finanszírozni.

Vezetőváltások

Az ELTE-SEK átalakulásáról a közelmúltban részletesen írtunk „Én gombolyagot szeretek kibogozni” - miért távozik a szombathelyi egyetemi központ vezetője? July 03. 07:52 , mint ahogy arról is, hogy a BDPK élén igazgató lesz.

Ennek már kiírták a pályázatát, és elsősorban "belső nevelésű" embereknek várják a jelentkezéseit augusztus 10-ig.

A BDPK egyik testülete sorrendet állít a pályázatok között, hogy aztán a végső döntést az ELTE rektora hozza meg. Az új igazgató valószínűleg szeptember 1-én már át is tudja venni a Berzsenyi-központ vezetését.

Újabb fejlemény, hogy Szombathelyen megszűnik ugyan a rektorhelyettesi pozíció, de a SEK élén lesz egy rektori biztos, aki a kapcsolati és a koordinációs feladatot látja el az ELTE központja és Szombathely között.

Ennek részleteit majd a rektor jelenti a be a közeljövőben.

De mit csinál Németh István Zalaegerszegen?

Azt már korábban is leírtunk „Én gombolyagot szeretek kibogozni” - miért távozik a szombathelyi egyetemi központ vezetője? July 03. 07:52 , hogy a rektorhelyettes Zalaegerszegre távozik, de azt nem, hogy pontosan mit is fog ott csinálni.

Nos, mint kiderült, a felkérés a minisztertől érkezett.

Az elképzelések szerint a zalaegerszegi nagy fejlesztések (tesztpálya, science park stb.) mögé egyetemi hátteret tesznek, ami mögött a veszprémi Pannon Egyetem áll.

Az ELTE és a Pannon Egyetem rektora megegyezett, hogy Németh István stratégiai rektorhelyettes lesz, aki Zalaegerszegen és Nagykanizsán fejleszti a kampuszokat, és átmenetileg a gazdasági karnak is a dékánja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés