Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óvatosan a túrázással, kullancsból már több van, mint hóvirágból

Olvasónk az Őrségben kirándult a hétvégén, kullancsinvázió fogadta.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Őrségben túráztunk ma és hazaérve hatalmas meglepetésben volt részünk. Nem csak a kutyánk, de mi is hazahoztunk a bőrünkön/ruhánkon szépszámú (értek ez alatt több, mint 10 darabot), gyufafej méretű kullancsot

- írta nekünk tegnap egy olvasónk. Mint mondja, a kutyán ugyan van kullancs- és bolhairtó nyakörv, ő maga azonban nem számított ekkora invázióra.

Elég, ha csak egy kicsit is enyhül az idő

Biztos, hogy kullancsok voltak, mi is rengeteggel találkoztunk az utóbbi időben

- mondta el nekünk az Őrségi Nemzeti Park egy munkatársa.

Ha egy kicsit enyhül az idő, már előkerülnek. Védekezni ellenük ilyenkor nem igazán lehet, az ellenőrzés azonban nagyon fontos. Rengeteg kullancs akaszkodik fel ilyenkor az állatokra és a kirándulók ruházatára, fontos, hogy még télen is odafigyeljünk erre.

Az ellenőrzés most is ugyanolyan fontos, mint tavasszal vagy nyáron
pixabay.com

A kullancsokról köztudott, hogy nagy számban terjesztik a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást. Dr. Stánitz Éva, Vas megye tisztifőorvosa nem volt meglepve, hogy a kirándulók kullancsokkal találkoztak, ám mint mondja, a háziorvosoknál egyelőre nem jelentkeztek nagy számban kullancs által terjesztett betegség miatt.

Természetesen egy-egy eset lehetséges, hogy volt. Általában április-május környékén növekszik meg a betegek száma.

Dr. Stánitz elmondta, hogy 2016-ban Magyarországon 70 Lyme-kóros esetet regisztráltak.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés