Már több mint kétszáz iskola tanárai csatlakoznak az október 5-i sztrájkhoz

Folyamatosan bővül a munkabeszüntetést tervező pedagógusok névsora. Sokaknál a budapesti Kölcsey Gimnázium tanárainak elbocsátása vágta ki a biztosítékot.

Már több mint kétszáz intézményből kapott visszajelzést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) olyan pedagógusoktól, akik csatlakoznak az oktatás világnapjára, október 5-ére meghirdetett egységes országos sztrájkhoz – mondta a Népszavának Nagy Erzsébet.

A PDSZ ügyvivője szerint a hétvégén is folyamatosan érkeztek hozzájuk a sztrájkbejelentések, sokan pedig azt követően döntötték el, hogy munkabeszüntetéssel tiltakoznak, miután pénteken kiderült, legalább öt tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Az ok: szeptemberben több napon is polgári engedetlenség keretében függesztették fel a munkavégzést.

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a kölcseys tanárok kirúgása mindenféle szakmai szempontot nélkülöző erőfitogtatás a hatalom részéről. Miközben az oktatásirányítás a tiltakozó pedagógusok vegzálásával van elfoglalva, a budapesti, állami fenntartású Madách Imre Gimnázium alapítványa a szülőktől kér diákonként havi nyolcezer forintos támogatást, hogy kifizethessék a plusz tanári feladatokat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy megélhetési nehézségek miatt idén a tanári kar több mint tíz százaléka volt kénytelen elhagyni az iskolát.

A PDSZ október 5-e után október 14-ére is országos sztrájkot hirdetett; ekkor lesz egy éve, hogy a PSZ-szel közösen megfogalmazták sztrájkköveteléseiket egyebek mellett a sürgős, érdemi bérrendezésről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek