Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 1. a szombathelyi buszközlekedés gyásznapja

A megnyirbált szombathelyi menetrendeket az Ady téri buszpályaudvaron az LMP siratta el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két okból fontos ez a mai nap - mondta a szombathelyi Ady téri buszpályaudvaron megrendezett sajtótájékoztatóján az LMP - egyrészt március 1. a közösségi közlekedés leépítésének gyászos dátuma, másrészt mától jár le a téli kilakoltatási moratórium Szombathelyen.

LMP sajtótájékoztató
LMP sajtótájékoztató
Bonyhádi Zoltán

Mi a baj a buszokkal?

Mint ahogy korábban mi is részletesen beszámoltunk róla, Megnyirbálják a Volán szombathelyi menetrendjét? 2012. January 11. 18:27 a közgyűlés döntése alapján március 1-től életbe lép az a szombathelyi közgyűlés által elfogadott buszmenetrend, amely minden korábbinál nagyobb mértékben csökkenti a helyi közlekedés színvonalát. Konkrétan eztán 15 százalékkal kevesebb buszjárattal találkozhatunk majd az utakon.

A döntéssel kapcsolatban a fideszes városvezetés gazdasági okokra hivatkozott, ugyanakkor a szolgáltatást végző Vasi Volán Zrt. munkatársai szerint közel sem biztos, hogy a járatok ritkítása megtakarítást hoz a város számára.

LMP sajtótájékoztató
LMP sajtótájékoztató
Bonyhádi Zoltán

A döntés az LMP szerint azért is fájó, mert minden szakmai vélemény azt hangsúlyozza, hogy a közösségi közlekedést kellene előnybe részesíteni az autóval szemben. A buszmenetrendek brutális módosításával azonban sokak számára ezentúl nehézséget okoz majd a városon belüli közlekedés. Plasztikus példa erre annak a szentkirályi tanulónak az esete, aki az új menetrend-módosítás miatt az oladi iskolába többszöri átszállással is csak úgy tud eljutni, hogy az első óráról minden nap öt percet késik. Az új menetrenddel az LMP szerint peremkerületekben élők járnak a legrosszabbul, hiszen például a Joskar Ola lakótelepről este öt után már nem lehet a belvárosba bebuszozni.

Horváth Zoltán LMP-s városi képviselő szerint miközben a döntés meghozatalakor a városvezetés még további egyeztetésről és módosítási lehetőséről beszélt, mára világossá vált, hogy nem hajlandóak párbeszédre és változtatásokra. Tudomása szerint ugyanis egyetlen körzetben sem sem hívtak össze egyetlen lakossági fórumot sem:

Mára világossá vált, hogy az egyeztetés belengetése üres frázis volt csupán, a javaslatot elfogadó jobboldali képviselők pedig nem kívánnak a felháborodott lakók elé kiállni, őket személyesen is tájékoztatni.

Mától kilakoltathatnak

Horváth Zoltán végezetül még arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli kilakoltatási moratórium március 1-től lejárt, a döntés 5-6 embert érint. Arra kér mindenkit, családsegítőket, egyéb támogatókat: figyeljünk ezekre az emberekre! Egy férfi esetét említi, aki 59 évesen tartós munkanélküli, a rendszerváltás igazi vesztese, holott korábban húsz éve még egy szegényeket támogató alap egyik aktivistájaként tevékenykedett.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Megnyirbálják a Volán szombathelyi menetrendjét?

Megszűnhet például az 1U-s, a 8H-s, a 25-ös és a 26-os jelzésű járat, és több buszsofőri állás. A társaság két tervezetet is kidolgozott, nálunk mindkettőt megnézhetik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés