Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 1. a szombathelyi buszközlekedés gyásznapja

A megnyirbált szombathelyi menetrendeket az Ady téri buszpályaudvaron az LMP siratta el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két okból fontos ez a mai nap - mondta a szombathelyi Ady téri buszpályaudvaron megrendezett sajtótájékoztatóján az LMP - egyrészt március 1. a közösségi közlekedés leépítésének gyászos dátuma, másrészt mától jár le a téli kilakoltatási moratórium Szombathelyen.

LMP sajtótájékoztató
LMP sajtótájékoztató
Bonyhádi Zoltán

Mi a baj a buszokkal?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Mint ahogy korábban mi is részletesen beszámoltunk róla, Megnyirbálják a Volán szombathelyi menetrendjét? 2012. January 11. 18:27 a közgyűlés döntése alapján március 1-től életbe lép az a szombathelyi közgyűlés által elfogadott buszmenetrend, amely minden korábbinál nagyobb mértékben csökkenti a helyi közlekedés színvonalát. Konkrétan eztán 15 százalékkal kevesebb buszjárattal találkozhatunk majd az utakon.

A döntéssel kapcsolatban a fideszes városvezetés gazdasági okokra hivatkozott, ugyanakkor a szolgáltatást végző Vasi Volán Zrt. munkatársai szerint közel sem biztos, hogy a járatok ritkítása megtakarítást hoz a város számára.

LMP sajtótájékoztató
LMP sajtótájékoztató
Bonyhádi Zoltán

A döntés az LMP szerint azért is fájó, mert minden szakmai vélemény azt hangsúlyozza, hogy a közösségi közlekedést kellene előnybe részesíteni az autóval szemben. A buszmenetrendek brutális módosításával azonban sokak számára ezentúl nehézséget okoz majd a városon belüli közlekedés. Plasztikus példa erre annak a szentkirályi tanulónak az esete, aki az új menetrend-módosítás miatt az oladi iskolába többszöri átszállással is csak úgy tud eljutni, hogy az első óráról minden nap öt percet késik. Az új menetrenddel az LMP szerint peremkerületekben élők járnak a legrosszabbul, hiszen például a Joskar Ola lakótelepről este öt után már nem lehet a belvárosba bebuszozni.

Horváth Zoltán LMP-s városi képviselő szerint miközben a döntés meghozatalakor a városvezetés még további egyeztetésről és módosítási lehetőséről beszélt, mára világossá vált, hogy nem hajlandóak párbeszédre és változtatásokra. Tudomása szerint ugyanis egyetlen körzetben sem sem hívtak össze egyetlen lakossági fórumot sem:

Mára világossá vált, hogy az egyeztetés belengetése üres frázis volt csupán, a javaslatot elfogadó jobboldali képviselők pedig nem kívánnak a felháborodott lakók elé kiállni, őket személyesen is tájékoztatni.

Mától kilakoltathatnak

Horváth Zoltán végezetül még arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli kilakoltatási moratórium március 1-től lejárt, a döntés 5-6 embert érint. Arra kér mindenkit, családsegítőket, egyéb támogatókat: figyeljünk ezekre az emberekre! Egy férfi esetét említi, aki 59 évesen tartós munkanélküli, a rendszerváltás igazi vesztese, holott korábban húsz éve még egy szegényeket támogató alap egyik aktivistájaként tevékenykedett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Megnyirbálják a Volán szombathelyi menetrendjét?

Megszűnhet például az 1U-s, a 8H-s, a 25-ös és a 26-os jelzésű járat, és több buszsofőri állás. A társaság két tervezetet is kidolgozott, nálunk mindkettőt megnézhetik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés