Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Bennünk él a reformkor”

Huszárfelvonulással, koszorúzással, sajtófotó kiállítással ünnepelte Szombathely március 15-ét. Puskás Tivadar polgármester beszédében párhuzamot vont a 48-as követelések és az új alkotmány között. És volt egy kis közjáték is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Verőfényes, ám kissé szeles idő fogadta a nevezetes napot, bele is gondoltunk, hogy annak idején Petőfiéknek havas esővel kellett szembenézniük, most meg még a zakót is túl melegnek éreztük. Ami nem baj, hiszen így lehet nyugodtan végigjárni a szabadtéri rendezvényeket.

Hölgyek és huszárok parádéja

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Már fél 10-kor elindult a huszárok lovas felvonulása a Történelmi Témaparktól, a jó másfél órás menet alatt bejárták a belvárost, parádéztak egyet a Főtéren, aztán fél 11-re érkeztek meg az MMIK elé, a központi ünnepség helyszínére. De lehet, hogy a huszárfelvonulás nem a legjobb kifejezés, hiszen voltak valóban huszáregyenruhában feszítő lovasok, de szép számmal akadtak korhű ruhás hölgyek, annak idején azért még nem haladt ennyire előre az emancipáció. De semmi baj, szépen mutattak a hölgyek, és ez a lényeg.

Ám eközben voltak egyéb események is. Mint előzetesünkben megírtuk Libbenjen a kokárda, de hol és mikor? - Programok március 15-re 2011. March 13. 10:30 , a Szabadelvű Társas Kör Egyesület megkoszorúzta Horváth Boldizsár volt városi főjegyző, szabadságharcos, elítélt majd igazságügy miniszter szobrát. Ha már az önkormányzat kihagyta ezt a hivatalos programból. Hankó Faragó Miklós, az SZTKE elnöke előző napi közleményében arra célzott, hogy a 48-as forradalom és szabadságharc szombathelyi résztvevője liberális volta miatt maradt ki most az ünneplésből. Viszont Puskás Tivadar polgármester beszédébe belefoglalta, erről később.

Tíz órakor a Március 15. téren felvonták az országzászlót, mégpedig katonai tiszteletadás mellett és a Bercsényi Miklós Általános Iskola diákjaink ünnepi műsora mellett.

Ébredeztek Európa nemzetei

Fél 11 után néhány perccel aztán megérkeztek a huszárok az MMIK mellett álló Petőfi szoborhoz, ahol jó háromszázan gyűltek össze a simogató melegben az ünnepségre. Csendben, rendben, gyerekekkel, gyerekkocsikkal, kokárdákkal, ahogyan azt kell.

Rövid, pergő műsor a Boglya Népzenei Együttessel, a Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiójával és az Ungaresca Táncegyüttessel, tánccal, énekkel, szavalatokkal, múltidézéssel, ahogyan azt kell.

Aztán Puskás Tivadar polgármester ünnepi köszöntője következett, ennek lényege, hogy kétszáz évvel ezelőtt kezdtek ébredni Európa nemzetei, sorra robbantak ki a forradalmak, de a legtovább a magyar forradalom lángja lobogott. És némileg váratlanul megemlítette – nem utoljára – a készülő új alkotmányt, amely megfogalmazza, hogy a magyar nemzet büszke a függetlenségért, szabadságért küzdő hőseire.

A gazdasági problémákkal kell megküzdeni

Jókai Mórt, az egyik márciusi ifjat, későbbi írót idézte, miszerint egy csapat gyerek, poéta csinált politikát március 15-én, amely dicső nap volt. Majd kijelentette, ez az időszak volt a modern Európa megszületésének ideje. Kitért a szombathelyi eseményekre A százméteres forradalom és a szombathelyi 16 pont 2011. March 15. 07:28 , itt említette meg Horváth Boldizsárt, mint a helyi események fő szereplőjét, majd évtizedekkel később a Deák-kormány tagját.

A forradalom és szabadságharc aztán elbukott, jött a megtorlás, a visszarendeződés. De a reformkor tovább él bennünk. A mai nemzedékeknek már nem idegen hatalmakkal kell megvívniuk, hanem a gazdasági problémákkal.

A polgármester szerint az elmúlt években nem jól mentek a dolgok, Szombathelyen is óriási a baj, nagy az adósság. Össze kell tartani és le kell győzni az adósságot, ehhez pedig következetes, szívós és összetartó munka kell. Amely sikert hozhat, azt, hogy a rendszerváltás után húsz évvel új fejezet kezdődjön Magyarország történelmében, az átmenet hosszú, bizonytalan és sikertelen időszaka után.

Lakos Dezső legújabb performansza

Hozzátette, az új alkotmány is megfogalmazza mindezt, hiszen ápolja 1848-49 örökségét, március 15-ét nemzeti ünnepként említi, és azzal fejeződik be, amivel a márciusi 12 pont kezdődött: legyen béke, szabadság és egyetértés. Megtapsolták, ahogyan azt kell.

A beszéd után aztán önjelölt szónok emelkedett szólásra, pontosabban a közgyűlési performanszairól ismert Lakos Dezső kezdett el kiabálva felolvasni egy hosszú papírt, emelvényként az egyik virágládát használva. Hangja elveszett a színpadi hangosításban, ahol éppen az új diákpolgármester beiktatására készültek, rövidesen két polgárőr le is csalogatta Lakost a rögtönzött emelvényről. Ahogyan azt kell.

Szóval, beiktatták a régi-új diákpolgármestert, majd a koszorúzások hosszú sora következett, ami alatt a tömeg szinte teljesen eltűnt. Közben Puskás Tivadar meglátogatta a szélen álló Ipkovich Györgyöt, köszöntötték egymást, kezet fogtak. Ahogyan azt kell.

Videóösszefoglaló az ünnepségről

A cikket el sem kell olvasni

Ránk azonban várt még egy esemény, a Savaria mozi aulájában sajtófotó kiállítás nyílt. Mint egy fotós kolléga elmesélte, még az év elején készült a városban dolgozó sajtófotósokról egy csoportkép, akkor merült fel az ötlet. A polgármesteri hivatal vállalta a szervezést, így állt össze a 15 fotós (köztük lapunk három munkatársa: Mészáros Zsolt, Tánczos Mihály, Unger Tamás) képeit bemutató tárlat.

A kiállítást is Puskás nyitotta meg, néhány, a kollégákban is mosolyt keltőkijelentéssel. Például: a sajtófotó fontos műfaj, az ember kinyitja az újságot, megnézi a fotókat, és a cikket már el sem olvassa, de ismeri a mondanivalót, a hangulatot.

És, a sajtófotósok olyanok, mint a mentősök, éjjel-nappal, hóban-fagyban, ünnepnap-hétköznap dolgoznak, hogy megörökítsék az eseményeket.

A sárga izében, az vagyok én

Két képre külön felhívta a figyelmet, mi megint csak mosolyogtunk, az egyik Mészáros Zsolt, a másik Tánczos Mihály munkája. Az elsőn Puskás és Ipkovich látható, ahogyan egyikőjük átadja a másiknak a karmesteri pálcát. Puskás azt mondta, nem látszik, ki adja és veszi át a pálcát, olvasóinknak eláruljuk, a kép egy jótékonysági koncerten készült, és Puskás adja át Ipkovichnak.

A másik fotó egy baleset utáni pillanatot örökít meg, a háttérben mentőhelikopter, a hordágyon fekvő sérült körül többen is szorgoskodnak. – A sárga izében, az vagyok én – mondta a polgármester.

Aztán némi kis kötetlen beszélgetés, kis állófogadás. Ahogyan azt kell.

A kiállítást ösztönző fotózás

Egy korábbi ötletét sikerült megvalósítania Tánczos Mihály kollégánknak, amikor január elején meghívót küldött Szombathely meghatározó sajtófotósainak, hogy néhány kép erejéig álljon össze a csapat. Különböző rendezvényeken ugyan összetalálkoznak néha a képvadászok, de fotó a legritkább esetben készül róluk.

A meghívást mindenki elfogadta és egy váratlan munkája miatt igazoltan hiányzó fotóriporter kivételével mindenki megjelent a jó hangulatú fotózáson. A Fő téren sétálók nem tudták mire vélni az "ágyúkkal" felszerelt csapatot és azt a helyzetet, hogy a nagy gépekkel pózoló fotósokat fotózzák. A fényképek elkészítésére Tóth Ákost kérte fel munkatársunk.

A hagyományteremtő szándékkal elkészített képeket mindenki megkapta és hamarosan már közösségi oldalakon is felbukkantak, nagy sikert aratva és olyan gondolatmenetet elindítva megfelelő helyeken, ami végül a Sajtófotó kiállításban csúcsosodott ki. Egy távolabbi megyében dolgozó megyei napilap munkatársának is megtetszett az ötlet, ott azonban nem sikerült összehozni egy szombathelyihez hasonló csoportképet.

A fotósok, balról jobbra: Kiss Teodóra, Unger Tamás, Szendi Péter, Horváth Csaba, Benkő Sándor, Smidéliusz Bence, Horváth Balázs, Tánczos Mihály, Garai Antal Atom, Bonyhádi Zoltán, Nagy Dániel, Büki László, Mészáros Zsolt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A százméteres forradalom és a szombathelyi 16 pont

1848 március 15-e kapcsán kapásból mondjuk: Pilvax, Talpra magyar, Nemzeti Múzeum, 12 pont. De mi történt Szombathelyen? Nem sok minden, de az legalább hatékonyan és gyorsan.

Libbenjen a kokárda, de hol és mikor? - Programok március 15-re

Elmondjuk, hol láthat huszárokat, hol hallgathat ékes nyelvű versmondókat, de azt is, hol nem állhat majd meg autójával. De mi lesz a helyzet a fontosabb vasi városokban és Budapesten? Ezt sem rejtjük véka alá.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés