Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Adományozás, támogatás, öko - ez kell az új marketingkommunikációban

Napjainkban már nem csak az olcsó árakkal, vagy az áruk nagyszerűségével kell reklámozni Nyugaton. Mindennek „öko”-nak, meg természetvédőnek kell lenni.

A marketingkommunikáció a marketingmix elemei közül talán a leggyorsabban változó, illetve változtatható elem. Aki a marketingkommunikáció versenyében lemarad, az nem csak jelentős bevétel kieséssel, de hihetetlen imázsromlással is kell, hogy számoljon.

A 2009-es év szlogenje Németországban és Ausztriában az “Adományozás, ha lehet, akkor környezetvédelemmel együtt”. A 2009-es év marketingkommunikációja vitathatatlanul a zöld színt viseli, mert szinte nincs olyan üzlet, vagy gyártó cég, amelyik ne hangsúlyozná a környezetvédelem fontosságát.

Fekete kislánnyal kampányol a Norma

Németországban még az “olcsó” diszkontok is, mint pl. a Norma vagy az Aldi (Ausztriában Hofer néven) ilyen módon teszik magukat szimpatikussá.

A fentebb látható flyer, amit csütörtökönként terjeszt a Norma lánc, egyértelműen bizonyítja a politikaváltást: az olcsó árak hangsúlyozása helyett hatásosabb a hosszú távú támogatási projekt, vagyis -ebben az esetben - az iskolaépítés ösztönzése és támogatása Etiópiában.)

A Hofer és a zöld környezet

Egy másik élelmiszerdiszkont, a Hofer sem marad le az adományozás, illetve a környezetvédelem terén. Kommunikációs technikájukat átalakítva, megújult prospektusokkal hívják fel a figyelmet nem is – az eddig megszokott módon – a termékekre, sokkal inkább a cég humanitárius gondolkodására. Az új Hofer prospektusok és flyer-ek – a Normához hasonlóan - szintén heti gyakorisággal töltik meg az ausztriaiak postaládáit.

Az európai példák sorát még hosszan lehetne folytatni, elég, ha az Eurospar-ra gondolunk, ami már évek óta támogatja az osztrák „Licht ins Dunkel” elesettek, illetve árvák szövetségét, vagy elég, ha a Volvic céget említjük, amely már évek óta hangsúlyozza, hogy minden egyes üveg ásványvízzel támogatjuk az afrikai ivóvíz-kút fúrásokat.

Gyermekekkel a környezetvédelemért! Az „Aozora” program egy kitűnő ötlet (volt), amivel népszerűvé, szimpatikussá (tette) teszi magát a japán légitársaság, az ANA (All Nippon Airlines). Azt tudnunk kell, hogy az ANA kemény küzdelmet folytat a szintén japán JAL (Japanese Airlines) légitársasággal, így a kreatív ötletek nem csak mosolyt hoznak az utasok arcára, hanem jelentős árbevételeket és piaci részesedést az ANA légitársaságnak.

Ökomarketing
A kiadványsorozat, amit gyermekek környezetvédelemről alkotott véleményeivel és rajzaival illusztráltak.

Balra egy példa a kiadványsorozatból, amit gyermekek környezetvédelemről alkotott véleményéivel, elképzeléseikkel és rajzaival illusztráltak.

A gazdasági válság idején szinte minden cég ötletek után kapkod, hogy hogyan tartsa meg a régi vevőkörét, illetve hogyan nyerjen meg újakat. Nap mint nap tele vannak az újságok marketingkommunikációs menedzseri állásajánlatokkal, hiszen minden cég érzi, hogy a kommunikáció az egyetlen út a fogyasztókhoz.

A kommunikációs menedzsereknek nem elég, ha felmérik a vevők igényeit, reagálnak a konkurencia lépéseire, azt is tudniuk kell, hogy mely trendekkel kell számolniuk, illetve az egészet meg kell fűszerezni egy kis zölddel, vagyis „öko” hasznossággal.

Napjaink fogyasztói nem csak „fogyasztók”, de gyakran érzelmileg szenzibilis, humanitárius „személyek”, akik vásárlásukkal talán nem csak saját maguknak akarnak örömet okozni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra