Kórház-dosszié: 13 hónap alatt kész az új belgyógyászati tömb

Hosszú huzavona után megvan a Markusovszky kórház új épületének kivitelezője, egy háromtagú konzorcium. És megvan a plusz pénz is.

Nem is tévedtünk olyan sokat, amikor tavaly augusztusban megpróbáltuk megjósolni, hogy ki kapja meg a nehéz, de szép hasznot hozó munkát. Mi a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt-re (FÉSZ) tippeltünk, ők kimondottan kórházi építkezésekre specializálódtak, és a nevükhöz köthető a sürgősségi tömb Átadták a Markusovszky sürgősségi tömbjét 2007. June 08. 21:25 megépítése is.

Júniusban kezdenek

A FÉSZ is tagja annak a háromtagú konzorciumnak, amelyik hosszú huzavona Kórház dosszié: Csúszik az építkezés 2012. September 24. 14:31 után végül elnyerte a kékcsempés épület bontására, az új tömb építésére, és a projekt többi részének megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázatot, mint generálkivitelező. A konzorciumot nem ők vezetik, hanem a Swietelsky Kft., a cég ügyvezetője a szerződés aláírásakor elmondta, ők jelen vannak az egész országban, többek között most újítják fel a Zenekadémia épületét.

Kivitelezési szerződés aláírása a kórházban
Aláírják a szerződést
Bonyhádi Zoltán

A harmadik konzorciumi tag a West-Hungaria Bau Kft. róluk sikerült eddig a legkevesebbet megtudni, de igyekszünk.

Két fontos adat hangzott el az ünnepségen. Az egyik, hogy a generálkivitelezőnek 13 hónapja van a munka befejezésére. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen sok mindenről van szó, de ezt már többször összefoglaltuk, például itt Belgyógyászati tömb épül a Markusovszky kórházban 2010. May 14. 10:35 és itt is Kórház dosszié: A pályázat kiírásától a tervekig 2012. August 27. 07:27 . Szóval, a munkát most júniusban kezdik, a befejezési határidő 2014. július 31. Meglátjuk.

Most jön a látható rész

A másik adat a teljes beruházás összköltsége. Míg korábban 5,5 milliárdról beszéltek, ez most már felment 6,35 milliárdra. És ehhez többletforrás is kellett, amit végül a kormány adott, egész pontosan 1,6 milliárdot. Ezt egyébként Hende Csaba honvédelmi miniszter jelentette be, aki mostanában nagyon aktív Szombathelyen, főleg péntek délutánonként.

Markusovszky kórház, új belgyógyászati tömb tervek
Ilyen lesz az új épület - galéria

A teljes finanszírozás tehát valahogy így alakul: 4,8 milliárd az uniós pályázati támogatás, a megyei önkormányzat, még tulajdonos korában közel 700 milliós önrészt tett hozzá, és erre jön az 1,6 milliárdos állami támogatás. Ami azért – tegyük hozzá – nem olyan nagy gesztus, hiszen most az állam a gazdája a kórháznak, és így kötelessége kiegészíteni a forrásokat, nehogy elvesszen a költségek nagy részét fedező uniós támogatás.

A teljes költségből egyébként 3,3 milliárd forint + áfa megy a bontásra és az építészeti munkákra, erre az összegre kötötték meg most a szerződést a konzorciumra. Nagy Lajos professzor, a kórház vezérigazgatója azt ígérte, most már valóban az operatív rész, tehát a látható munka következik.

A befejezési határidő tehát 2014. július 31.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kórház dosszié: Csúszik az építkezés

A jövő év végére kellene elkészülnie az új belgyógyászati tömbnek, de nem lesz kész, és még pénz is hiányzik.

Belgyógyászati tömb épül a Markusovszky kórházban

Mégpedig öt és félmilliárd forintból. A kórház főigazgatója szerint a hotelellátást kell fejleszteni, a műszerezettség rendben van. De sajnálja, hogy Győré lett a póluskórház cím.

Átadták a Markusovszky sürgősségi tömbjét

A 2,5 milliárd forintból felhúzott, mediterrán atmoszférájú épületrész mostantól minden bejelentkező beteg origója lesz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet