Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Márton-nap alkalmából megnéztük, milyen állapotban van a Szent Márton Sétaút

A járványügyi helyzet egyre fokozódik, és mi mégsem felejtettük el, milyen nap van ma. Ezen a napon tartjuk ugyanis a Márton-napot, Európa egyik leghíresebb szentjének, Szent Mártonnak tiszteletére.

Orbán Viktor hétfői bejelentése Kijárási tilalom este 8-tól reggel ötig, bezárnak az éttermek - jelentette be Orbán Viktor 2020. November 09. 10:47 óta gyakorlatilag még a madarak is a covidról csiripelnek, a járványügyi helyzetbe beleveszve pedig mi is majdnem elfelejtettük, hogy Szombathelyen egyébként nagy jelentősége van november 11-ének.

De nem felejtettük

Ezen a napon tartjuk ugyanis a Márton-napot, Európa egyik leghíresebb szentjének, Szent Mártonnak tiszteletére.

Szent Márton a francia Tours városának püspöke volt, de a római kori Savariában született, s a legendák szerint élete során többször is visszatért ide, ezért Szombathelyen különösen előkelő helyen állnak a Márton-napi népszokások. Podcast: Legenda és valóság - mi van a Szent Márton-kultusz mögött? 2020. August 09. 15:54

Olyannyira, hogy 2012-ben egy határokon átnyúló projekt keretében felavatták Vallásturizmus Szombathelyen? 2012. May 22. 15:32 a Szent Márton Történelmi Sétautat, ami egy hét állomásból álló, emlékművekkel tarkított útvonal Szombathely belvárosában.

Azt a kijelentést, miszerint ez a sétaút olyan vallásturisztikai látványosság lesz, aminek Szombathely megérzi jótékony hatását, már az avatás napján is felhúzott szemöldökkel fogadtuk, s most, 2020-ban talán már nem kockáztatunk nagyot azzal, ha azt mondjuk, hogy valóban nem ez a sétaút alapozta meg a hotelek és éttermek felvirágzását.

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
A zarándokút fogadópontját már elkezdte rágni az idő vasfoga
Kiss Tamás

Ugyanakkor rosszmájúskodni sem szeretnénk, hiszen nem egy stadionról, vagy a kétszázadik balatoni hotelkomplexumról van szó, hanem egy történelmi sétaútról, ami 85 százalékban közösségi támogatásból jött létre.

És most, Márton-nap alkalmából idézzük fel azt a hét állomást, ami a Szent Márton Történelmi Sétautat alkotja, s nézzük meg, milyen állapotban vannak most, 2020 novemberében az emlékművek. (A lépőköveket 2016-ban ki kellett cserélni. Négy év után ki kellett cserélni és közel 3 millió forintba került, na mi az? 2016. August 23. 14:27 )

„Via Savaria” Szombathely stációi

1. állomás: Kálvária

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Szent Márton átadja fele köpenyét egy koldusnak
Kiss Tamás

A Szent Márton történet legismertebb jelenete – fele köpenyét egy koldusnak adja – két bronztáblán megjelenítve. A táblák egymás mellett, szintben elcsúsztatva kerülnek elhelyezésre, alattuk kőtáblán felirat.

2. állomás: Szent István park

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
A Szent Quirinust ábrázoló acéllemezek sajnos a huligánok áldozatává váltak
Kiss Tamás

A 2 darab ívesre hajlított felületű, ábrákkal áttört acéllap Szent Quirinus halálra ítélésének és Szent Márton megvesszőzésének, illetve üldözésének történetét jeleníti meg.

3. állomás: Óperint utca

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Szent Quirinus drapériája
Kiss Tamás

Az Óperint utcai híd jobb oldali korlátján egy bronzból készített, fennakadt drapéria (püspöki mucétum) utal Szent Quirinus mártírhalálára.

4. állomás: Székesegyház

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Szombathelyi iránymutató
Kiss Tamás

Az iránymutató kompozíció középén kiemelkedő kőelemtől hét – a burkolatba süllyesztett - irányjelző nyíl indul ki, a jelzett célok irányába. Az irányjelzők feliratai: Katedrális, Romkert, Szeminárium, Sala Terrena, Kálvária - Martineum, Szent Márton templom, Iseum. Az irányjelző kövekben egy-egy jelképes kör alakú bronztáblácska kap helyet, a jelzett funkció megjelenítésével.

5. állomás: Savaria tér

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Az acéloszlop Szent Mártont és a koldust ábrázolja
Kiss Tamás

A Főtér összeszűkölő végében egy acéloszlopra rögzített hegesztett rajzon Szent Márton látható, amint átnyújtja palástját a koldusnak. A rajz középkori kódexek hangulatát idézi.

6. állomás: Savaria múzeum

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Ludak és Szent Márton a Savaria Múzeum lugasában
Kiss Tamás

A kompozíció elemei: liba alakokat formázó íves elem, fekvő kutyát és kígyót formázó elemek. Ezek az állatok a Szent Márton legendákban szerepelnek, egyúttal asztrális szimbólumok is. A kompozíció további eleme egy bronztábla, amelyen Szent Márton alakja látható szerzetesi ruhában, imádkozva. A tábla sarkában a Skorpió havának jelét formázó kampón lopótök lóg, utalva a Márton-napi újbor kóstolására.

7. Várostorony-mozaik

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
A szombathelyi várostorony mozaikból kirakott emléke
Kiss Tamás

A mozaik 81 x 81 darab, különböző színű gránit kőből készül, célja a feltételezett várostorony grafikai bemutatása. A mozaik alá a következő szöveg kerül: „Itt állt a Várostorony az 1817-es tűzvészig.”

Lépőkövek

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Az első köveket négy év után kellett kicserélni, az újak láthatóan még bírják
Kiss Tamás

A Szent Márton sétaút elemeit 30 db burkolati „lépőkő” köti majd össze a Kálvária templomtól a Szent Márton temetőig.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Vallásturizmus Szombathelyen?

Az égiek keresztülhúzták számításainkat. Márton püspök szombathelyi útvonalát csak virtuálisan, prospektust lapozgatva vehettük birtokba.

Négy év után ki kellett cserélni és közel 3 millió forintba került, na mi az?

Annyit elárulunk előre, hogy Szent Mártonnak köze van hozzá.

Podcast: Legenda és valóság - mi van a Szent Márton-kultusz mögött?

Orbán Róbert helytörténésszel a Szent Márton-kultusz kialakulásáról, szombathelyi szerepéről és a Szent Márton-turizmusról beszélgettünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria

Tovább az oldalra