Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Márton-nap alkalmából megnéztük, milyen állapotban van a Szent Márton Sétaút

A járványügyi helyzet egyre fokozódik, és mi mégsem felejtettük el, milyen nap van ma. Ezen a napon tartjuk ugyanis a Márton-napot, Európa egyik leghíresebb szentjének, Szent Mártonnak tiszteletére.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor hétfői bejelentése Kijárási tilalom este 8-tól reggel ötig, bezárnak az éttermek - jelentette be Orbán Viktor 2020. November 09. 10:47 óta gyakorlatilag még a madarak is a covidról csiripelnek, a járványügyi helyzetbe beleveszve pedig mi is majdnem elfelejtettük, hogy Szombathelyen egyébként nagy jelentősége van november 11-ének.

De nem felejtettük

Ezen a napon tartjuk ugyanis a Márton-napot, Európa egyik leghíresebb szentjének, Szent Mártonnak tiszteletére.

Szent Márton a francia Tours városának püspöke volt, de a római kori Savariában született, s a legendák szerint élete során többször is visszatért ide, ezért Szombathelyen különösen előkelő helyen állnak a Márton-napi népszokások. Podcast: Legenda és valóság - mi van a Szent Márton-kultusz mögött? 2020. August 09. 15:54

Olyannyira, hogy 2012-ben egy határokon átnyúló projekt keretében felavatták Vallásturizmus Szombathelyen? 2012. May 22. 15:32 a Szent Márton Történelmi Sétautat, ami egy hét állomásból álló, emlékművekkel tarkított útvonal Szombathely belvárosában.

Azt a kijelentést, miszerint ez a sétaút olyan vallásturisztikai látványosság lesz, aminek Szombathely megérzi jótékony hatását, már az avatás napján is felhúzott szemöldökkel fogadtuk, s most, 2020-ban talán már nem kockáztatunk nagyot azzal, ha azt mondjuk, hogy valóban nem ez a sétaút alapozta meg a hotelek és éttermek felvirágzását.

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
A zarándokút fogadópontját már elkezdte rágni az idő vasfoga
Kiss Tamás

Ugyanakkor rosszmájúskodni sem szeretnénk, hiszen nem egy stadionról, vagy a kétszázadik balatoni hotelkomplexumról van szó, hanem egy történelmi sétaútról, ami 85 százalékban közösségi támogatásból jött létre.

És most, Márton-nap alkalmából idézzük fel azt a hét állomást, ami a Szent Márton Történelmi Sétautat alkotja, s nézzük meg, milyen állapotban vannak most, 2020 novemberében az emlékművek. (A lépőköveket 2016-ban ki kellett cserélni. Négy év után ki kellett cserélni és közel 3 millió forintba került, na mi az? 2016. August 23. 14:27 )

„Via Savaria” Szombathely stációi

1. állomás: Kálvária

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Szent Márton átadja fele köpenyét egy koldusnak
Kiss Tamás

A Szent Márton történet legismertebb jelenete – fele köpenyét egy koldusnak adja – két bronztáblán megjelenítve. A táblák egymás mellett, szintben elcsúsztatva kerülnek elhelyezésre, alattuk kőtáblán felirat.

2. állomás: Szent István park

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
A Szent Quirinust ábrázoló acéllemezek sajnos a huligánok áldozatává váltak
Kiss Tamás

A 2 darab ívesre hajlított felületű, ábrákkal áttört acéllap Szent Quirinus halálra ítélésének és Szent Márton megvesszőzésének, illetve üldözésének történetét jeleníti meg.

3. állomás: Óperint utca

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Szent Quirinus drapériája
Kiss Tamás

Az Óperint utcai híd jobb oldali korlátján egy bronzból készített, fennakadt drapéria (püspöki mucétum) utal Szent Quirinus mártírhalálára.

4. állomás: Székesegyház

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Szombathelyi iránymutató
Kiss Tamás

Az iránymutató kompozíció középén kiemelkedő kőelemtől hét – a burkolatba süllyesztett - irányjelző nyíl indul ki, a jelzett célok irányába. Az irányjelzők feliratai: Katedrális, Romkert, Szeminárium, Sala Terrena, Kálvária - Martineum, Szent Márton templom, Iseum. Az irányjelző kövekben egy-egy jelképes kör alakú bronztáblácska kap helyet, a jelzett funkció megjelenítésével.

5. állomás: Savaria tér

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Az acéloszlop Szent Mártont és a koldust ábrázolja
Kiss Tamás

A Főtér összeszűkölő végében egy acéloszlopra rögzített hegesztett rajzon Szent Márton látható, amint átnyújtja palástját a koldusnak. A rajz középkori kódexek hangulatát idézi.

6. állomás: Savaria múzeum

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Ludak és Szent Márton a Savaria Múzeum lugasában
Kiss Tamás

A kompozíció elemei: liba alakokat formázó íves elem, fekvő kutyát és kígyót formázó elemek. Ezek az állatok a Szent Márton legendákban szerepelnek, egyúttal asztrális szimbólumok is. A kompozíció további eleme egy bronztábla, amelyen Szent Márton alakja látható szerzetesi ruhában, imádkozva. A tábla sarkában a Skorpió havának jelét formázó kampón lopótök lóg, utalva a Márton-napi újbor kóstolására.

7. Várostorony-mozaik

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
A szombathelyi várostorony mozaikból kirakott emléke
Kiss Tamás

A mozaik 81 x 81 darab, különböző színű gránit kőből készül, célja a feltételezett várostorony grafikai bemutatása. A mozaik alá a következő szöveg kerül: „Itt állt a Várostorony az 1817-es tűzvészig.”

Lépőkövek

Via Sancti Martini - Szent Márton sétaút
Az első köveket négy év után kellett kicserélni, az újak láthatóan még bírják
Kiss Tamás

A Szent Márton sétaút elemeit 30 db burkolati „lépőkő” köti majd össze a Kálvária templomtól a Szent Márton temetőig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Vallásturizmus Szombathelyen?

Az égiek keresztülhúzták számításainkat. Márton püspök szombathelyi útvonalát csak virtuálisan, prospektust lapozgatva vehettük birtokba.

Négy év után ki kellett cserélni és közel 3 millió forintba került, na mi az?

Annyit elárulunk előre, hogy Szent Mártonnak köze van hozzá.

Podcast: Legenda és valóság - mi van a Szent Márton-kultusz mögött?

Orbán Róbert helytörténésszel a Szent Márton-kultusz kialakulásáról, szombathelyi szerepéről és a Szent Márton-turizmusról beszélgettünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Galéria

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra