Macron vagy Le Pen? Elkezdődött a francia elnökválasztás második fordulója

A felmérések Macronnak kedveznek, de bármi megtörténhet.

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban az elnökválasztás második fordulója. Csaknem 49 millió választópolgár dönthet arról, hogy Emmanuel Macron jelenlegi államfő maradhat az elnöki székben vagy jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen töltheti be az államfői tisztséget a következő öt évben.

Franciaország tengerentúli területein és megyéiben, illetve a nem Európában tartózkodó 1,3 millió választópolgár számára közép-európai idő szerint már szombat délben megkezdődött az elnökválasztás második fordulója. Az anyaországban vasárnap reggel 8 órakor nyitottak ki a szavazóhelyiségek. Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6-kor vagy 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. Az első eredmények este 8 után várhatóak.

Macron és Le Pen
Eric Feferberg és Joel Saget / AFP

Az elnökválasztás első fordulóját két hete tartották, Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök a voksok 28,1 százalékát kapta meg, Marine Le Pen pedig a szavazatok 23,3 százalékát, így ők ketten jutottak be a második fordulóba.

Macron saját politikai csoportja, a Köztársaság Lendületben párt, Marine Le Pen a szélsőjobboldali, oroszbarát Nemzeti Tömörülés színeiben indult.

A pénteken éjfélkor életbe lépett kampánycsend előtt nyilvánosságra hozott utolsó felmérések a saját politikai mozgalmat vezető, 44 éves Emmanuel Macron győzelmét jelzik 55,5 - 57,5 százalék közötti támogatottsággal. Az 53 éves Marine Le Pen, aki harmadik alkalommal indul az elnöki székért, a szavazatok 42,5 - 44,5 százalékát szerezheti meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet