Egyelőre ideiglenes helyen indult el a Mathias Corvinus Collegium elitképzője Szombathelyen

A tervek szerint egy-két éven belül elkészül az épület, de még a tervek sincsenek meg.

Még áprilisban számolt be lapunk Szeptemberben indul Szombathelyen a Fidesz közpénzzel kitömött elitképzője 2021. April 28. 15:26 is arról, hogy szeptemberben elindul Szombathelyen a Fidesz közpénzzel kitömött elitképzője, a Mathias Corvinus Collegium, mely az év elején egyedül több pénzt kapott az államtól, mint a teljes hazai felsőoktatás.

A középiskolás és a fiatal tehetség-programok pedig el is indultak szeptemberben, és bár az épület felújítása még várat magára, azért most október 8-án, pénteken délután összehívták a sajtót, hogy meséljenek arról, hogyan is állnak jelenleg a dolgok.

„A Mathias Corvinus Collegium (MCC) egy 25 éve működő tehetséggondozó intézmény, amely ingyenesen nyújt képzéseket magyar fiatalok számára szerte a Kárpát-medencében” – mondta Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke.

Hozzátette, hogy az intézmény eddig is több különböző helyszínen működött (jelenleg 14 magyarországi és 9 külhoni helyszínen van jelen), de az országgyűlés tavalyi döntésnek és támogatásnak hála most tovább tudnak építkezni: a cél, hogy az elkövetkezendő években minden megyében, összesen pedig nem kevesebb, mint 35 helyszínen jelen legyenek.

Mathias Corvinus Collegium Szombathelyen
Orbán Balázs
Mészáros D. Zsolt

Vannak tehetséggondozó programjaik általános és középiskolásoknak, illetve egyetemistáknak is, de, mint az Orbán mondta, tulajdonképpen az élethosszig tartó tanulás ideáját is magukénak vallják, így felnőttképzések is elérhetők. A sajtótájékoztató után is volt két előadás, egy a Brexitről, egy pedig a diplomáciai kommunikációról szólt. Ez pedig még csak a kezdet, az elkövetkezendő hónapokban, években is hasonló előadásokra lehet számítani.

Mindezek egyelőre most egy ideiglenes helyszínen folynak, az 1913-as épület ugyanis, melyet megkapott az intézmény, még nem áll készen. Már több mint egy évtizede kihasználatlan, egészen eddig nem tudta értékesíteni sem az önkormányzat, sem az állam.

Ebben az épületben lesz a szombathelyi központ.
Mészáros D. Zsolt

Mint megtudtuk, elkészült az épület statikai állapotával kapcsolatos felmérés és hamarosan kiírják a tervezési közbeszerzést is. Reményeik szerint pedig 1-2 éven belül teljesen el fog készülni az épület, benne az oktatási terekkel, irodákkal, rendezvénytérrel.

Orbán Balázs aztán köszönetet mondott Hende Csaba országgyűlési képviselőnek és a szombathelyi önkormányzatnak is, hiszen ahogy minden városban, úgy most Szombathelyen is önkormányzati partnerséggel, a helyi oktatási intézményekkel szimbiózisban működnek.

Mathias Corvinus Collegium Szombathelyen
Így néz most ki az épület belülről.
Mészáros D. Zsolt

Aztán Hende Csaba vette át a szót, aki szintén sokat hálálkodott, főként Orbán Viktornak és a kormánynak, majd kiemelt két MCC-t végzett embert, akiket van szerencséje személyesen is ismerni. Egyikük a megyei főjegyző, Balázsy Péter, a másik pedig unokaöccse, Hende Tamás, aki most Zürichben a pénzügyi szektorban dolgozik.

Ennek kapcsán aztán elkezdte pedzegetni a röghöz kötést és egy olyan hálózat szervezését, melynek hála lehetőség nyílik a folyamatos kapcsolattartásra és ha adódik egy jó munkalehetőség, azonnal haza tudnak jönni a külföldön dolgozó mathiasosok. Ettől a lehetőségtől ugyanis nem szabad megfosztani senkit, mint mondja, az ő korosztályának anno nem volt esélye külföldön tanulni, dolgozni - mondta.

Mathias Corvinus Collegium Szombathelyen
Retteginé Böröcz Katalin, László Győző és Hende Csaba
Mészáros D. Zsolt

László Győző alpolgármester is köszönetet mondott és úgy gondolja, meg fog térülni ez a befektetés, mert Szombathelyen van mire építeni, vannak vevők ezekre a képzésekre. Ő maga is meggyőződött arról, hogy minőségi, versenyképes tudást biztosító képzésekről van szó és bátran ajánlja is a szombathelyiek figyelmébe.

„Hiszek abban, hogy egy erős bázisra építve az önkormányzat, az állam és a Mathias Corvinus Collegium összefogásával ez lehet egy olyan sikeres mintaprojekt, amely tényleg megvalósítja azt, hogy politikai oldaltól függetlenül, jó szakmai programok mentén, jó cél érdekében lehet és kell is együttműködni” – mondta az alpolgármester.

László Győző hozzátette, hogy már az egyeztetéseket is elkezdte az önkormányzat és az intézményvezető, és a város minden támogatást meg fog adni, hogy ez a program sikeres legyen.

Végül Retteginé Böröcz Katalin képviselet-vezető avatott be minkent az intézmény mindennapjaiba és a képzésekbe. Szombathelyen 25 diák kezdte meg a tanulmányait szeptemberben a FIT-programban (Fiatal Tehetségprogram), melynek célja, hogy a tudományok svédasztalát mutassák be a fiataloknak. A kurzusok között szerepel a robotika, egészségügyi tudatosság, internettudatosság, természettudományos kísérletek, mindezeket pedig élménypedagógiai és módszertani sokszínűséggel.

Mathias Corvinus Collegium Szombathelyen
Pofás épület lehet belőle.
Mészáros D. Zsolt

A középiskolás programban jelenleg 45 diák vesz részt, javarészt a szombathelyi Bolyai, Nagy Lajos, Kanizsai és Brenner gimnáziumokból, de vannak tanulók, akik hetente kétszer-háromszor bejárnak Szombathelyre a kőszegi Jurisich Gimnáziumból. Ennek a programnak az a célja, hogy kiegészítse a középiskolai tanulmányokat és sikeres továbbtanulás felé tereljék a diákokat.

Majd áttért a közösségépítésre, rengeteg programot fognak majd ugyanis szervezni e célból. Már nyáron is több táborban részt vehettek a fiatalok, novemberben pedig lesz például egy 3 napos tanulmányi kirándulás is.

Ez pedig mind szép és jó, de fontos megemlíteni, hogy a programokra felvételivel lehet bejutni. Azokat a diákokat várják ugyanis, akik lelkesek, motiváltak és elkötelezettek a saját jövőjük iránt – zárta mondandóját Retteginé.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet