Mediawave lesz, de nem Szombathelyen

Rémhírnek gondoltuk, aztán amikor rákattintottunk a fényírók fesztiváljának honlapjára, ott tényként közölték: az idei Mediawave a komáromi monostori erődben lesz. Szó sincs szombathelyi fesztiválról… De mi történhetett?

Tiszavirág életű volt a szombathelyi együttműködés? Mintha ma lett volna, amikor 2010-ben az emblematikus győri kulturális seregszemle, a Mediawave Alternatív kultúra és toalett-dizájn - Mediawave 2011 díjátadó 2011. June 12. 12:30 19 év után, épp a jubileumon Szombathelyre költözött. Aztán két éven át próbált otthonra találni a vasi megyeszékhelyen. De mi történhetett idén? Próbáltunk utánajárni…

Mediawave 2010: Gil Scott-Heron
Unger András

Kérdéseinkkel első körben Sragner Lászlót, a Mediawave kuratóriumának elnökét hívtuk fel, aki lapunknak megerősítette az információt: már eldőlt, idén tényleg nem rendeznek Szombathelyen fesztivált, a jövőre vonatkozólag pedig még tárgyalnak.

Mi történt a színfalak mögött?

A Mediawave szervezői hónapokon át próbáltak egyeztetni a szombathelyi kulturális vezetéssel, ám megállapodásra a mai napig nem jutottak. A város ugyanis – szorult anyagi helyzetére hivatkozva – idén a fesztivál megrendezésére csak az eredetileg adni szándékozott támogatási összeg töredékét, 20 millió forint helyett mindössze 5 milliót ajánlott fel. Ráadásul erről sem született időben megállapodás. (Annak ellenére, hogy a tavalyi évben a város a fesztivált még 15 millió forinttal támogatta.)

A szombathelyi koncepció szerint, a minimálisra csökkentett költségvetési támogatás mellett, mindössze két naposra zsugorodott volna a fesztivál, amely egy nemzetközi, „A” kategóriás filmes seregszemlénél önmagában nehezen kivitelezhető. De szerződésük még erről a két napról sem volt.

Múlt hét csütörtökön aztán a kuratórium nevében az elnök, Sragner László mondta ki a végső szót: a fesztivál sikeres megrendezése érdekében muszáj volt dönteni, tovább nem várhattak.

Ha az idei fesztivál nem is lesz olyan fényes…

Még szerencse, hogy mindig, még a győri időkben is több lábon álltunk, és rendezvényeinket több helyszínre szerveztük

. Mivel Szombathely nem tudta biztosítani a megrendezéshez szükséges feltételeket, a legutolsó pillanatban új helyet kerestek maguknak. Ráadásul a komáromi erőd már-már tradicionális helyszíne a Mediawave-nek, majáliskor nem először települnek ki ide.

A komáromi önkormányzattal jelenleg is tárgyalásban állnak, egy biztos, az idei fesztivált április 26-30 között itt, a monostori erőd intézményeiben rendezik meg:

Ha, nem is lesz olyan fényes, mint jobb időkben volt, de színvonalas, méltó és vállalható programsorozattal készülünk…

Mediawave 2011. - szombat
Mészáros Zsolt

A fesztivál költségvetése kapcsán a kuratórium elnöke még hozzátette, a legjobb években a Fényírók fesztiválja még 100 millió forintos keretből gazdálkodott, akkor a támogatások jó részét szponzoroktól és pályázati pénzekből sikerült előteremteni. Jelenleg, az idei évre 30 millió forint állt rendelkezésükre, ugyanis drasztikusan lecsökkent a hazai kultúra-finanszírozás, elapadtak a pályázati lehetőségek is.

De túl fogjuk élni ezt az időszakot is

– közölte, majd hozzátette

és ha Szombathely vezetése vállalhatóbb koncepcióban gondolkodik, örömmel visszatérünk

.

Lehet még szombathelyi folytatás

Időközben Sragner László még elmesélte: telefonon is egyeztetett a kultúráért felelős szombathelyi alpolgármesterrel, Lazáry Viktorral, majd arra a közös álláspontra jutottak, hogy a későbbi együttműködésről a nyár folyamán még tárgyalnak, és készítenek egy tervezetet.

Tehát annyi biztos: a város anyagi helyzete miatt idén biztosan nem Szombathelyen rendezik a Mediawave-et, viszont végleges szakításról szó sincs. A közös jövő nincs kizárva, tovább tárgyalnak…

Kérdéseinkkel, a szombathelyi városvezetést is megkerestük, a keretes részben hivatalos álláspontjuk olvasható:

A város álláspontja

Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának közgyűlése 2012-ben takarékos költségvetést fogadott el. A takarékosság mellett fontos szempont volt a költségvetés megalkotásakor, hogy a közgyűlés olyan költségvetést alkosson, amely a múlt értékeit megőrzi, illetve a jövőbe mutató kezdeményezéseket pedig támogatja. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben támogat a város által kiemelt rendezvényeket. A 2012. évi költségvetési rendeletben 45 millió forint szerepel ezen a tételsoron. A rendeletben az alábbi rendezvények szerepelnek a „Kiemelt rendezvények„ között: Savaria Karnevál, Savaria Nemzetközi Táncverseny, ISIS Dance Open Nemzetközi Táncverseny, Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor.
A rendezvények önkormányzati támogatásának mértékéről a Kulturális és Sport Bizottságnak kell döntenie. A döntés március 27-én, a bizottság keddi ülésén született meg.
A Savaria Karnevál 35, a Savaria Nemzetközi Táncverseny 4,5, az ISIS Dance Open Nemzetközi Táncverseny 0,5, a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs tábor 5 millió forintos támogatásban részesül.
Szombathely városának kulturális kínálatának bővítését is szolgálja a 2012-es kulturális és civil alapra kiírt pályázat, ahol a beadási határidő március 31. A város ezévi költségvetésében rendelkezésre álló pénzügyi alap 20 millió forint, a melynek felosztásáról a pályázatok beérkezése után, 30 napon belül dönt majd a Kulturális és Sport Bizottság.
Szombathely városának vezetése, ahogyan több, a város kulturális kínálatában érdekelt szervezetekkel, úgy a Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány vezetőségével is folyamatosan tárgyalt az elmúlt hetekben a szombathelyi rendezvény jövőjéről. Végül a felek abban állapodtak meg, hogy a Fényírók Fesztiváljának idei helyszínei között nem szerepel Szombathely.
Az alapítvány és a város vezetése között kiváló a kapcsolat, így a jövőbeni rendezvényekről, azok helyszínéről a tárgyalások tovább folytatódnak.
Szombathely város vezetésének célja, hogy a nemzetközi fesztivál programja jobban illeszkedjen a város tavaszi kulturális kínálatához. Ezért a további megbeszélések célja az, miként lehet megfelelő módon összehangolni a rendezvény programjának koncepcióját a szombathelyiek igényével és a város pénzügyi lehetőségeivel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra