Megállíthatatlanul nő a vasvári PNH, újabb munkatársakat keresnek a csapatba

Ismét megnéztük a Vas megyei sikertörténetet, most a vezetők mellett munkásokkal is beszélgettünk. Az most már biztos, hogy a cég jó lóra tett.

Emlékszik még az olvasónk a tavaly nyár végi cikkünkre Hihetetlen sebességgel nő a vasvári fák alatt a PNH – És most új munkatársakat keresnek 2021. September 14. 07:00 , amelyben egy Vas megyei cég villámgyors fejlődéséről írtunk?

A fémtermékeket előállító, főként a külföldi piacokra koncentráló PNH mindössze 13 évvel ezelőtt indult az egykori vasvári cipőgyár területén, hogy aztán szédítő tempóban növekedjen.

Amikor nyár végén meglátogattuk, egyrészt csodálattal hallgattuk a történetet, másrészt arról számoltunk be Hihetetlen sebességgel nő a vasvári fák alatt a PNH – És most új munkatársakat keresnek 2021. September 14. 07:00 , hogy folyamatosan új munkatársakat keresnek.

Most pedig előbújt belőlünk a kíváncsiság, így ismét visszatértünk a helyszínre, megtudni, mi történt azóta ott a város szélén.

Abból, hogy még a korábbinál is több autó állt a fák alatt, már nagyjából sejtettük, mi vár ránk, de még így is értek meglepetések.

Sok új munkatársuk lett, és most újabbakat keresnek

„Amikor nyáron találkoztunk, 260 munkatársunk volt. Ez a szám időközben 290-re nőtt, és mivel partnereink további növekedést jeleztek, így nálunk nincs stopvonal, tovább bővítjük a létszámot. A jövő termékeit gyártjuk, munkahelyeink stabilak, nem érintik őket a piaci, világpolitikai vagy egyéb bizonytalanságok” – mondja Ferencz-Tóth Szilvia HR-vezető.

Hozzáteszi: „Szerencsére a tervek szerint alakult minden, így a tavalyi béremeléseket az idén is folytatni tudtuk, ráadásul az inflációt meghaladó mértékben, ami minimum 10 százalékot jelent. Ez azt jelenti, hogy tavaly július és idén március között a kollégák fizetése 25-60 százalékkal emelkedett. Ez szerintem példátlan a régióban.”

A PNH továbbra is nagyon figyel arra, hogy kamatoztassa a régebbi dolgozók tudását és tapasztalatát, ugyanakkor integrálja az új dolgozókat és azok lendületét.

A HR-vezetőtől tudjuk azt is, hogy számítanak azokra is, akik jelenleg multinacionális cégeknél operátorként dolgoznak, de szűknek érzik az ottani lehetőséget, szívesen kipróbálnák magukat más területen, és ehhez vállalják az új ismeretek, új technológiák elsajátítását.

Az első alkalmazott, aki a kezdetek kezdetétől itt dolgozik

„Ma is élénken emlékszem 2009. február 1-re, mert ez volt az első napom a cégnél” – idézi fel a kezdeteket Bujtás Imre, akinek a helyszín egyáltalán nem volt új, mert 1989 óta dolgozott a cipőgyárban.

PNH
Bujtás Imre egyike volt az első dolgozóknak
Mészáros D. Zsolt

„Martin (Martin Mitterhumer, a cég tulajdonosa és ügyvezetője - a szerk.) már korábban járt itt, és „vasakat“ mutogatott, hogy ilyeneket kellene gyártani, és hogy lenne-e kedvem neki dolgozni. Én egy nap gondolkodási időt kértem, mert a cipők után kissé meredeknek tűnt a fémipar, de igent mondtam. Mint később kiderült, nagyon jól tettem”.

Kezdetben mindössze hét ember dolgozott az üzemben, aztán lettek húszan, negyvenen, hetvenen, még többen.

„Nagyon gyorsan nőttünk, de az újonnan érkezők is nagyon hamar beilleszkedtek a csapatba. Közben alig mertem végigmenni Vasvár utcáján, mert mindenki az kérdezte, hogyan lehet bejutni a céghez, aminek gyorsan jó híre kelt” – meséli Imre.

PNH
Jó a csapat
Mészáros D. Zsolt

„A kezdetek igencsak mozgalmasak voltak. Először ki kellett üríteni a régi cipőgyárat, 70 ezer pár cipő maradt itt, Martinnal hetekig húzogattuk a raklapokat, és ezer más dolog is volt. Aztán meg állandóan költöztünk. Nem volt könnyű időszak, de mindenki nagy lelkesedéssel csinálta”

– meséli Imre, aki összeszerelő-munkásként kezdte, de most már részlegvezetőként dolgozik.

Azt mondja, számára a mérföldköveket mindig egy-egy új csarnok elindulása jelenti, mert azok látványosak, de emellett számos kedves személyes emlék is előjön, például a nagy vállalati focimeccsek.

„Szeretek a PNH-nál dolgozni, mert nagyon jó kis csapat van itt. Számos embert én hoztam ide a céghez, és szinte mindenki itt is ragadt. A jó légkör benne van a levegőben” – mondja mosolyogva Imre.

Egy házaspár, akik nagyot váltottak és akik nagyon nem bánták meg

„Délutános műszakba jöttünk, szuperül ment a műszakváltás, és szerintem zökkenőmentes lesz az egész délután” – mondja vidáman néhány csarnokkal odébb Hetényiné Tóth Anett, majd nemsokára csatlakozik a beszélgetéshez férje is.

Anett és Ferenc története önmagában is érdekes. A zalai házaspár nem is olyan régen még az élelmiszeriparban dolgozott az ország másik felében, ráadásul vezető beosztásban. De a cég tönkrement, ők pedig úgy döntöttek, a közelben keresnek valami új munkahelyet. A mostani munkahelyükre Ferenc talált rá az interneten kb. öt hónappal ezelőtt.

„Korábban életemben nem hallottam a PNH-ról, de azt gondoltam, megnézem, mi ez. Már az első benyomás nagyon kellemes volt, tényleg mintha hazajöttem volna. Így aztán szóltam Anettnek, hogy ő is nézze meg, mert szerettünk volna együtt dolgozni.”

PNH
Hetényiné Tóth Anett és Hetényi Ferenc
Mészáros D. Zsolt

„Én arra emlékszem, hogy először meg voltam illetődve, mert nem tudtam, mit fogok én kezdeni a fémiparban. De nagyon barátságos és kedves volt mindenki, így megtört a jég, és azt mondtam magamban, hogy annyi mindennel megbirkóztam már életemben, miért is ne próbálnám ki azt az új kihívást” – idézi fel a nem is olyan régi kezdeteket Anett, aki csoportvezetőként dolgozik.

PNH
Anett először meg volt illetődve
Mészáros D. Zsolt

Ferenc gépkezelőként kezdte, de ma már ő is csoportvezető, és úgy gondolja, megtalálta a helyét:

„Sokat kellett tanulni, de innen akarok nyugdíjba menni, tényleg nagyon szeretem azt, amit csinálok.”

„Jó, de mit lehet szeretni a fémiparban? Van erre magyarázat?” – kérdezzük kissé óvatosan a házaspárt, amire Anett gyorsan rávágja:

„Amikor beérkezik egy nagy vaslemez, amiből aztán egy csodálatosan szép kandalló készül, ott varázslat történik, aminek mi is részesei vagyunk. De minden részlegen van valami, ami miatt nem lehet megunni. Mindig újabb és újabb termékek és lehetőségek jönnek.”

PNH
Ferenc innen akar nyugdíjba menni
Mészáros D. Zsolt

Majdhogynem véletlenül tudjuk meg, hogy Anett és Ferenc fia a győri egyetemen gépészmérnöknek tanul, és felmerült a lehetőség, hogy a szakmai gyakorlatát majd a PNH-nél végezze.

Padlógázzal a jövőbe

„Padlógázzal megyünk, és minden jel arra mutat, hogy ez egy darabig így is lesz, 2022 végére szeretnénk százzal többen lenni, mint két évvel korábban” – ad ízelítőt a bővülés sebességéről Szakály Maximilián, a PNH Kft. operatív vezetője, aki emlékeztet, hogy Európa fűtési rendszereinek átállítása aktuálisabb, mint valaha, ezért ezen a területen több évtizeden keresztül exponenciális növekedés várható.

PNH
Szakály Maximilián (középen) a cég egyik motorja
Mészáros D. Zsolt

Így aztán érthető, hogy Vasváron nemcsak a munkások száma emelkedik meredeken, de látványosan bővül az üzem területe is, új csarnokok és raktárak nyílnak, miközben folyamatosan érkeznek az új gépek, robotok és technológiák.

Az acélipar jelenlegi ellátási problémáit a tőkeerős PNH éves keretszerződéssel és fél évre való raktárkészlettel hidalja át, és a jövőt tekintve talán még fontosabb, hogy egyre tisztábban látszik, hogy nagyon jó lóra tett a cég, amikor a hite és víziója alapján kigondolta a termékpalettáját.

PNH
Néhány a jövő termékei közül - Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

„Egyrészt azt látjuk, hogy a jövő termékeit állítjuk elő a megújuló energiás kandallóktól kezdve a vasúti biztonságtechnikáig, amelyeknek egyre bővülő piaca van. Másrészt jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a kezünk közül környezetbarát és a fenntartható fejlődést szolgáló termékek kerülnek ki ” – mondja Maximilián, érezhető büszkeséggel a hangjában.

Akit érdekelnek az aktuális lehetőségek, az itt veheti fel a kapcsolatot a céggel:

www.pnh.hu

www.facebook.hu/pnh.vasvar

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)