Megerősítő uniós népszavazást kezdeményez Ujhelyi István

Veszélyben érzi Magyarország tagságát.

Az MSZP európai parlamenti képviselője úgy látja, hogy az, hogy a Fidesz-kormány nem tud kompromisszumra jutni Brüsszellel az uniós források ügyében, tagságunkat is veszélyezteti, ezért ennek megerősítésére népszavazást kezdeményez.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott nyílt levelében, hogy „a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük, miután a jogállamisági eljárás végén a kormány bűnei miatt nyilvánvalóan megbüntetik Magyarországot” – írja Újhelyi István nyílt levelében, majd hozzáteszi, hogy ha ez bekövetkezik, a családok megélhetési válságáért a Fidesz-kormány az Európai Uniót fogja vádolni.

A kormánypárt tagjait véleménye szerint eddig sem az értékek, hanem kizárólag az uniós pénzek tartották az európai közösségben, „ha a pénzcsap elzáródik, nem lesz érdekük maradni. Az általuk hozott hatályos szabályok szerint ráadásul a nép egyetértő szavazata nélkül, saját maguk dönthetnek erről” – indokolta az ellenzéki párt EP-képviselője, hogy miért gondolja szükségesnek Magyarország uniós tagságát megerősítő népszavazás kiírását, aminek eredményeként szeretné, ha erről a jelenlegi kormány kezét megkötő törvény születne.

A következő napokban szándékában áll az illetékes választási bizottsághoz benyújtani a jogászokkal egyeztetett következő népszavazási kérdést:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?

– ismerteti Újhelyi, aki szerint ez a hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelelő kérdés. Az MSZP parlamenti frakciója ezzel párhuzamosan be fogja nyújtani azt a törvényjavaslatot, amelyet a népszavazási kezdeményezés akar kikényszeríteni a magyar választók akaratának megfelelően. Ha ezt a Fidesz parlamenti többsége elfogadja, akkor nem kezdeményeznek referendumot az ügyben - írja az Index .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet