Meghalt Henry Kissinger

Százéves korában meghalt az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere.

"A hidegháború alatti világdiplomácia kulcsfigurája, Kissinger "ma meghalt connecticuti otthonában" - közölte tanácsadó cége, a Kissinger Associates közleményében. Elhunytával "Amerika elvesztette az egyik legtekintélyesebb és leghallgatottabb hangját a külpolitikában" - fogalmazott George W. Bush volt amerikai elnök.

Henry Kissinger az Egyesült Államok külpolitikáját a hetvenes években igazi szupersztárként irányította. Németországban született, szüleivel a nácizmus elől 15 évesen vándorolt ki Amerikába, majd a németek ellen harcolt a második világháborúban.

A Harvardon doktorált, külpolitikai művei nagy hatást tettek a döntéshozókra, a hatvanas években két elnöknek is adott tanácsokat, majd ő maga is döntéshozó, az amerikai külpolitika irányítója lett Richard Nixon, majd Gerald Ford elnöksége alatt.

Henry Kissinger
MTI

A politikai élettől való visszavonulása után a világ tán legjobban megfizetett tanácsadója volt.

Sűrű hét év volt az 1969 és 1976 közötti időszak, amikor – kiragadva néhány világtörténelmi jelentőségű tettet – lezárta a vietnámi háborút, meghirdette az enyhülés politikáját a kommunista nagyhatalmakkal.

Kutatóként, elnökök tanácsadójaként, majd az amerikai külpolitika irányítójaként úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad lelkiismereti kérdésekkel foglalkoznia.

Vonzódott Otto von Bismarckhoz, az erős államot létrehozó 19. századi német vaskancellárhoz és az osztrák Metternichhez, akik – csakúgy, mint Kissinger – a nagyhatalmak közötti egyensúly megteremtését és fenntartását tűzték zászlajukra - írja róla a Telex.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet