Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Megint engedély kapott egy akkugyár Debrecenben

Már a második ilyen üzemet építik a városban. Közel 300 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni a munkálatok során.

Megkapta a Debrecen északnyugati gazdasági övezetében, a BMW-gyár mellett akkumulátorgyárat építő kínai Eve Power az engedélyt a beruházást előkészítő tereprendezés és mélyalapozás első ütemének építési munkáira – írja laptársunk, a Debreciner a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal erről szóló határozatára hivatkozva.

Az építési engedély a Debrecen határában található 281 408 négyzetméteres terület tereprendezésére, valamint egy CNT-üzem (a rövidítés az úgynevezett „szén nanocső” technológiát takarja), egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozási munkáira vonatkozik.

A 400 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad, továbbá ezzel összefüggésben fejlesztik 108 milliárd forintért Debrecen víziközmű-rendszerét. Az üzemben több mint ezren fognak dolgozni.

Az Eve Power a bejelentést követően kiadott közleményében azt írta, a BMW-gyárat fogják kiszolgálni hengeres akkumulátorokkal. A gyártási kapacitás évi 28 gigawattóra lesz, ez pontosan 28 százaléka a CATL tervezett végső kapacitásának.

Az indokolásban a kormányhivatal emlékeztet, a Debrecen északnyugati gazdasági övezetébe tervezett ipari beruházásokkal kapcsolatos közigazgatási ügyeket a kormány 2018-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette.

A dokumentumból kiderül, a tervek szerint 299 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni a földfelszín alól, ebből közel 64 ezer köbméter a humusz. A beruházót kötelezik a humuszos termőréteg talajvédelmi terveknek megfelelő mentésére, deponálására és hasznosítására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek